hillary-clinton-fundraiser-cover

Tim Cook adománygyűjtést szervez Hillary Clintonnak

#HÍREK
2016. 08. 01.

Utolsó fordulójába érkezett az amerikai elnökválasztás. November 8-án, kedden, Donald Trump és Hillary Clinton mérkőzik meg az amerikai választók kegyeiért. Az Apple ilyen-olyan formában, de viszonylag gyakran előkerült az előválasztás során, most pedig Tim Cook CEO és Lisa P. Jackson, környezetvédelemért és társadalmi kezdeményezésekért felelős alelnök rendez adománygyűjtést a a demokrata elnökjelöltnek, természetesen magánemberként.

Az Apple-t rendesen ütötték republikánus és demokrata oldalról is a kampány során. Természetesen a legnagyobbat Donald Trump ment – mint mindenben –, aki szinte mindenért kritizálta az Apple, a külföldi gyártókapacitástól kezdve (utóbbiban mondjuk Bernie Sanders demokrata elnökjelölt aspiráns is kb. egyetértett vele) az Apple vs. FBI sztorin át ott szállt bele a cupertinóiakba, ahol csak tudott, holott maga is iPhone-t használ és Apple részvényei is vannak. Hillary Clinton nem fogalmazott olyan élesen az Apple-lel kapcsolatban, bár – talán valahol érthető módon – a titkosítás ügyében egy picit mint ha ő is inkább az állami bűnüldöző szervek oldalára állt volna. Trump kirohanásai miatt az a pletyka is felröppent, hogy a Szilícium-völgy vezető technológia cégei meg akarják őt buktatni, de szerencsére a világ kicsit bonyolultabb annál, hogy hasonló összeesküvés-elméletek működtessék.

donald-trump-hillary-clinton

Mert az igazság az, hogy a cégek általában igyekeznek jóban lenni mindkét nagy politikai oldallal. Bár az Apple idén nem támogatta a Republikánus Párt júliusi konvencióját, ez nem jelenti azt, hogy ne tapogatóznának máshol. Tim Cook még júniusban, szintén magánemberként, hasonló adománygyűjtést szervezett a Képviselőház republikánus elnökének, Paul Ryannek. Az Apple-nek a Facebookkal vagy a Google-lel szemben nincs külön, a vállalat politikai cselekvését koordináló részlege, ezért ilyen formában próbálnak navigálni az amerikai belpolitikában. Meg persze amit mi nem látunk. Cook, Lisa P. Jacksonnal karöltve hasonló adománygyűjtő bulit szervez augusztus 24-én Hillary Clintonnak, értesült a Buzzfeed. A címet csak a meghívott vendégek fogják tudni, és háromféle „beugró” lesz, amivel közvetlenül a Hillary Victory Fundot, ill. a demokrata konvenciót, és úgy általában a Clinton-stáb kampányát lehet támogatni: 2 700, 10 000 és 50 000 dollár. Ha azt hinnénk, hogy ez sok pénz, akkor érdemes észben tartani, hogy Soros György nemrég 25 millió dollárral támogatta Clinton kampányát.

Forrás: Buzzfeed via Apple Insider