imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Elérhető az iOS 12!

Töltsd le és mondd el a véleményed!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Töröljük a fájlokat azonnal OS X El Capitanban


Egy átlagos nap rengeteg fájl tud felhalmozódni, a letöltésekből, a fölöslegesen tárolt képekből, tömörített mappákból, vagy tulajdonképpen bármiből. Ha ezeket töröljük, akkor alapértelmezésben a Kukába kerülnek, viszont még így is foglalják a helyet a merevlemezünkön. Eddig sajnos ha valamit véglegesen törölni szerettünk volna, akkor a törlés után még a Kukát is üríteni kelljen, hogy a fájl által foglalt teljes terület felszabaduljon. Az El Capitanban viszont ez is megváltozott, hiszen már lehetőségünk van egy lépésből véglegesen törölni a fájlokat. 

Habár már a Yosemite is egy nagyon jól sikerült operációs rendszer volt, új lenyűgöző kinézettel, mindig van mit fejleszteni. Ez pedig egy tipikusan egy olyan funkció, ami a gyorsabb munkavégzést segíti. Ugyanakkor a felhasználók nagy része talán nem is gondolta, hogy ilyen lehetőségre szükség lenne, vagy akár, hogy hasznos lenne.

osx-el-capitan-delete-file-immediately-100609084-medium.idge

Ehhez keressük ki és jelöljük ki a megfelelő fájlokat a Finderben. Több fájlt is lehetőségünk van egyszerre kijelölni a cmd billentyűvel, illetve fájlblokkokat a shift billentyűvel. A cmd+a billentyűkombinációval az összes fájlt kitudjuk akár jelölni egy adott könyvtárban. Ha megvagyunk akkor jön a csavar a történetben. A shift billentyű lenyomásával és kattintsunk a Fájl menüre. Most a szokásos helyett egy olyan feliratot fogunk látni, hogy „Azonnali törlés”. Itt egy rövid üzenet tájékoztat, hogy ez a törlés nem visszavonható, és a fájlok örökre elvesznek. Ha tehát tovább kattintunk, akkor a fájlok a Kukába kerülés helyett egyből törlődni fognak a Macünkről. Az azonnali törlésre egyébként billentyűkombináció is van, ez az option – cmd – delete. Persze a végeredmény ugyan az lesz, de így lényegesen gyorsabban érhetjük el az új funkciót.

delete-immediately-from-trash-osx-el-capitan-100609087-medium.idge

Ha egy fájl már a Kukában van és onnan szeretnénk valamit azonnal törölni, de mégsem az összes fájlt, akkor már erre is lehetőségünk van. Ez a lehetőség már tényleg régóta hiányzik az OS X-ből, hiszen eddig csak az egész kukát tudtuk üríteni. Ehhez a fentebb leírt módon jelöljük először ki a fájlokat, majd a jobb klikk menüből válasszuk ki az Azonnali törlést. A már ismert üzenet után pedig végleg törlődnek ezek a fájlok. Összességében tényleg igaz az, hogy az El Capitanban olyan kisebb, de fontos frissítések érkeztek meg, amellyel még tökéletesebb lett az Apple által fejlesztett operációs rendszer.

Kifutó MacBook Pro modellek

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!