imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Milyen lesz a MacBook Pro 5 év múlva?

Az iMagazin koncepciója a Ti elképzeléseitek alapján!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Touch Bar képernyőfotó-készítése és egyéb hasznos tippek


Itt a karácsony, az év legszebb ünnepe. Itt az idő egy kicsit félretolni a telefonokat és a laptopokat és a szeretteinkre koncentrálni. Ennek ellenére az iMagazinon továbbra is toljuk a kontentot. Az ünnep alatt hasznos tippeket olvashattok tőlünk. Ha csak napi egy-két cikket olvasnál el két mákos bejgli közt, akkor nagyon jó helyen jársz.

Az idő múlásával egyre jobban kezdünk megbarátkozni a Touch Barral és bár rengeteg írtunk róla, az ezekben a cikkekben lévő képernyőfotók nem készültek el maguktól. Alapvetően erre nincs is nagy szükség rá, hiszen ennek a felületnek 98%-ban a bevitelben van szerepe. De esetünkben például nagyon hasznosnak bizonyult ez a lehetőség. Ha pedig lehet, miért ne mutassuk meg nektek a varázslatot?

Touch Bar és Final Cut

Így készíthetsz screenshotot a Touch Barról és mentheted azt az Asztalra

Ahhoz, hogy fotót készítsünk a Touch Barról meg kell keresnünk a Shiftet, a Commandot és a 6-os billentyűt és azonos időben kell lenyomni ezeket. Az érintőfelület tartalma ezzel autómatikusan az asztalon landol.

Hogyha előzetesen összeszinkronizáljuk a Dokumentumokat (Documents) és az Asztalt (Desktop) iClouddal, akkor azonnal elmentődik a kép a felhőbe is. Így egyből elérhetjük azt az azonos fiókkal használt eszközökön, mint például iPhone-on, iPaden és iPodon.

Így készíthetsz screenshotot a Touch Barról és másolhatod azt vágólapra

Ha az asztalra mentés helyett inkább vágólapra másolnád a képet, erre is van lehetőség. Ehhez nem kell mást tenni, mint lenyomva tartani a Ctrl + Shift + Command + 6 billentyűkombinációt. Így könnyedén vágólapra helyeztük és már csak annyi a dolgunk, hogy beszúrjuk valahova az elkészült fotót.

Touch Bar

Az univerzális vágólap használata

Köszönhetően az Univerzális vágólapnak, a macOS Sierra és az iOS 10 remek összhangban vannak, ami nagyban megkönnyíti a munkát. Ha azonos Apple ID-val és iClouddal használod az iPhone-od / iPaded / iPodod és a Maced akkor amit vágólapra másolsz az egyiken azt könnyedén beszúrhatod valahova egy másik eszközön.

Így használd:
 • Jelentkezzünk be minden eszközön egy azonos Apple ID-val és egy iCloud fiókkal.
 • Győződjünk meg róla, hogy minden eszközön be van kapcsolva a Bluetooth.
 • Ellenőrizzük, hogy a Wi-Fi is aktív mindenhol.
 • Vigyük közel egymáshoz a számítógépet és a telefont. Nem kell összeérinteni vagy ilyesmi, de nem árt, ha nem a határ túloldaláról próbálkozunk.
 • Másoljunk (Copy) ki egy fotót, videót vagy egy szimpla szöveget.
 • A céleszközön pedig illesszük be azt.

Tehát például, ha éppen te is a Doomot nyomod Touch Baron akkor csak le kell nyomni a fent említett kombót és egyből tolhatod a képet mondjuk a haverodnak a telefonoddal. Apróság, de egyszerű és jól működik.

Touch Bar Doom

Azonban figyelnünk kell arra, hogy ennek a funkciónak nem fér bele az idejébe, hogy közbe kiugorjunk oda, ahová még a király is gyalog jár. Csak néhány percig marad vágólapon a kontent, szóval ez arra való, hogy azonnal tovább lökjük valahova.

Így tudod megváltoztatni a képernyőfotó-készítéséhez használt billentyűkombinációt

Ha szerinted is kicsit sok billentyűre van szükség a vágólapra másolós módszer eléréséhez, akkor itt a megoldás. Redukáljuk le a Ctrl + Shit + Command + 6 kombót 2 billentyűleütésre.

 1.     Kattintsunk az Apple logóra a bal felső sarokban
 2.     Válasszuk a „Rendszerbállítások” (System Preferences) menüpontot. Alapesetben ez a tálcán (Task Bar) is megtalálható és a fogaskerék ikonra kattintva érhető el.
Touch Bar
 1.     Majd keressük meg a „Billentyűzet” (Keyboard) pontot és kattintsunk rá kétszer.
 2.     Fölül a lehetőségek közül válasszuk ki a „Billentyűparancsok” (Shortcuts) opciót.
Touch Bar
 1.     Most baloldalt keressük ki a „Képernyőfotók” (Screen Shots) lehetőséget.
 2.     Itt válasszuk ki, hogy minek a kombinációját szeretnénk megváltoztatni. Keressük ki a Touch Barra vonatkozót.
Touch Bar
 1.     Ha rákattintottunk akkor adjuk meg, hogy mit szeretnénk helyette használni.
 2.     Ha ez is megvan, akkor csekkoljuk, hogy működik-e.
 3.     És készen is vagyunk.
Touch Bar

Ha esetleg a későbbiekben vissza szeretnénk állni az eredeti billentyűparancsokra, akkor azt is könnyedén megtehetjük. Ebben az esetben ugyanebben az ablakban az “Alapértékek visszaállítása” gombra kell kattintanunk. Ilyen egyszerű.

 

Beats -25%

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!