www.001

Tovább zuhan a Samsung profitja, többek közt az Apple miatt.

#HÍREK
2014. 10. 08.
A Samsung harmadik negyedéves eredményei is csalódást okoznak majd a befektetőknek, ugyanis a Wall Street Journal szerint 60 százalékot esett a Samsung profitja, többek közt az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus megjelenése miatt.

Bár valamivel több okostelefont sikerült értékesítenie a Samsungnak, a piaci verseny okozta csökkenő árazás miatt mégis folyamatosan esik a bevételük és ezzel párhuzamosan a profitjuk is. A harmadik negyedévben 58-62 százalék közti visszaesés tapasztalható az előző év azonos időszakához képest. (A Samsung forgalma a 2012-es szintre esett vissza.) A profit csökkenésben egyébként nagy szerepet játszik a marketing költségek jelentős növekedése is.

Egyre erősödő nyomással kénytelen szembenézni a Samsung. Az alsó kategóriás okostelefonok piacán a kínai gyártók helyeznek nyomást a Samsungra, a felső kategóriás okostelefonok piacán pedig az iPhone. Az iPhone 6 megjelenésével a Samsung elvesztette az egyetlen előnyét: a nagy méretű kijelzőt. Ráadásul az iPhone 6 Plus-szal az Apple belépett a Phablet piacra is, ahol a Samsung számított úttörőnek.

Amíg a Samsung mobil divíziója erősen szenved, addig a különböző komponensek gyártása 10 százalékos emelkedést tudhat maga mögött.

Az egyik legnagyobb vásárlójuk sokáig az Apple volt, de a cég jelentősen visszavágta a megrendeléseit, és inkább más gyártókkal gyártatja az iPhone-okhoz szükséges hardvereket. Az iPhone 6-ban dolgozó A8-as chipet is már a TSMC gyártja, nem pedig a Samsung.

Szeptember elején is voltak már elemzői figyelmeztetések, most ezeket a figyelmeztetéseket a számok is igazolják. Az egy hónappal ezelőtti Nomura által készített elemzői véleményeket itt olvashatjátok el.

Forrás: Wall Street Journal