cover_delete

Trükk: fölösleges gyári appok eltüntetése iPhone-ról

#TIPPEK
2016. 01. 14.

Sokakat zavarhat az egyre növekvő előtelepített alkalmazások száma. Amellett, hogy fölöslegesen foglalják a helyet, még a főképernyőt is szétrondítják a nem használt ikonok. Ilyenkor az általános megoldás az szokott lenni, hogy ezeket az alkalmazásikonokat elrejtjük egy mappa mélyére, és többé nem használjuk őket. Mennyivel egyszerűbb lenne viszont, ha egyszerűen el lehetne tüntetni, hogy ne is legyenek a képernyőn (még mappában sem). Az egyelőre még tisztázatlan, hogy ez egy hiba, vagy fejlesztői funkció, de az iOS 9-ben már lehetőség nyílik erre is.

Fontos megemlíteni, hogy ez a módszer nem törli az alkalmazást, egyszerűen csak nem fog megjelenni az ikon a főképernyőn. Illetve ez sem teljesen igaz, hiszen egy újraindítás után az alkalmazások bekerülnek az utolsó lapra, de alig két perc alatt megint el tudjuk tüntetni őket. Nem is szaporítanám fölöslegesen tovább a szót lássuk azt, ami talán sok embernek jelenthet kielégítő megoldást.

kep1

Az egész művelet megkezdéséhez, rendezzük az alkalmazásokat úgy, hogy lehetőleg az összes eltüntetendő alkalmazást egy oldalra. Ehhez nyomjunk hosszan egy alkalmazásikont (iPhone 6s és iPhone 6s Plus esetében figyeljünk, hogy ne lépjünk a 3D Touch menüben). Ilyenkor az alkalmazások rezegni kezdenek és tudjuk őket nyomva tartással húzni. Ezt ezentúl jiggle módnak fogom hívni az egyszerűség kedvéért. Itt ha az ikont a képernyő széléhez húzzuk, akkor a következő oldalra tudjuk húzni azt, az utolsó lapon pedig új lapot tudunk létre hozni. Ha az összes ikont egy lapra húztuk, akkor kezdjük el mappába rendezni őket, de úgy, hogy egy mappában maximum 9 alkalmazás legyen. Mappát jiggle módban tudunk létre hozni, ha egy alkalmazást ráhúzunk egy másikra.

kep2

A varázslat pedig most kezdődik. Rakjunk egy alkalmazást a második mappa oldalra, majd fogjuk meg újra ezt az alkalmazást, és húzzuk a harmadikra oldalra. Még ne eresszük el, hanem húzzuk inkább a mappa jobb szélére. Ha úgy érezzük eléggé a szélén van, nyomjuk meg a Home gombot. Ha mindent jól csináltunk, akkor az alkalmazás a bal felső sarokba távozik. Így többet nem jelenik meg sehol, maximum a Spotlightban fogjuk tudni megnyitni, ha mégis szükségünk lenne rá. Nem csak gyári alkalmazásokat tudunk elrejteni, hanem gyakorlatilag bármilyen alkalmazás ikont, ezért ez hasznos lehet más alkalmazásokra is. Néha a második mappaoldal szélén is működik a művelet, de még nem sikerült kiderítenem, hogy ez mitől függ. Legjobb tippem az, hogy ha az alkalmazást olyan oldalra akarjuk behelyezni, ami előtt üres mappaoldal lenne, akkor azt az iOS nem kezeli, és ismeretlen bitekre küldi. Mindenesetre remek, hogy nem kell többet ezeket az alkalmazásokat látni.

Az Apple Configurator 2.2 béta
Az Apple Configurator 2.2 béta

Egyébként, valószínűleg az Apple nemsokára elhozza számunkra a végleges megoldást is, ezt pedig az iOS 9.3 béta miatt gondolhatjuk így. A beharangozott funkciók mellett ugyanis egy apróságot is észrevehettek a fejlesztők. Az új operációs rendszerrel és az Apple Configurator 2.2 bétával lehetőségünk van arra is, hogy elrejtsünk bármilyen alkalmazást. Ez persze még nem jelenti azt, hogy az iOS-en belül is lesz erre lehetőségünk, de elég valószínűnek tartom.