imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kezdd hatékonyan az újévet!

Appok, amikkel elérheted céljaid

Tucatszámra törli az illegális alkalmazásokat az Apple


Most kivételesen nem Kínáról és még csak nem is az elavult 32 bites appokról van szó. A cég Iránban folytatja a hajtóvadászatot a szabályokat áthágó alkalmazások ellen. A döntés várható volt annak fényében, hogy az Egyesült Államokban Irán elleni kereskedelmi embargó van érvényben.

A közelmúltban az Apple keze kegyetlenül lecsapott az iráni székhelyű cégek alkalmazásaira, főleg azokra, melyek olyan helyi szolgáltatásokat kínálnak, mint például a Snapp, ami nyugaton az Ubernek felel meg, illetve a DelionFoods, melyen keresztül ételt lehetett házhoz rendelni. Bár ezek a vállalatok a legnépszerűbbek az országban, a TechRasa cikke szerint az említett appok fejlesztői már hónapok óta nem tudták frissíteni azokat. Most pedig alkalmazásaik végleg eltűntek az App Store-ból.

Az az hogy nem is létezik hivatalosan iráni App Store, sőt, iPhone-hoz is csak csempészek által lehet jelenleg hozzájutni, pedig a piac 11%-át az Apple uralja. Ennek ellenére nem állt meg az élet: a 80 millió főt számláló országban 48 millió okostelefont értékesítettek eddig és 47 millió közösségi média felhasználó van. Egy 2 300 aláírást gyűjtött petícióra reagálva az Apple elmondta, hogy az App Store-ban nem lehet jelen semmilyen tartalom, ami kapcsolatban áll olyan országok gazdaságával, ami az USA tiltólistáján szerepel.

A Google-nél hasonló a helyzet, igaz, nekik nem kellett ennyire drasztikus lépést választaniuk: az Iránban működő Play Store kizárólag ingyenes alkalmazásokat enged be az áruházba. Mohammad Javad Azari Jahromi, Irán újonnan kinevezett telekommunikációs minisztere szerint az Apple ezzel a lépéssel figyelmen kívül hagyta az ügyfelek jogait, aminek következményei lehetnek.

Tim Cook sziluett

A petíció egy levelet is tartalmaz, melyet egyenesen Tim Cooknak címeztek. Ebben az áll, hogy a döntés drasztikus hatással lesz az iráni startupokra, a gazdaságra, és rengeteg ember fogja elveszíteni a munkáját. Az Apple azzal reagált, hogy amint az lehetséges, visszaengedik a tiltott alkalmazásokat az App Store-ba.

Forrás: The Verge

Eltelt a nyár, ami azt jelenti, hogy hamarosan új termékeket mutat be az Apple. Addig is a jelenlegieket kedvezményes áron vásárolhatjátok meg, beleértve az iPhone-okat, az Apple Watch-okat. A Back to School akció keretében pedig most 12%-ot spórolhattok az új Macetek árából.

Apple Watch Series 3

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!