Jony-megint-doki-cover

Tüntettek Oxfordban, mialatt Jony Ive újabb díszdoktorit kapott

#HÍREK
2016. 06. 23.

Múlt héten írtunk róla, hogy Jony Ive, az Apple dizájnguruja újabb darabbal gazdagította díjainak és elismeréseinek számát. Cambridge-i díszdoktori címét most megfejelte egy oxfordival. Az ünnepélyes ceremónia fényét kicsit csorbította, hogy ezzel párhuzamosan egy tüntetés is zajlott. No nem a kilógó kamera, vagy a jack csatlakozó feltételezett eltűnése, hanem az alacsony egyetemi bérek miatt.

Összesen kilenc díszdoktort avattak június 22-én Oxfordban, többek között Pedro Almodóvar spanyol filmrendező, Paul Krugman amerikai közgazdász, Kazuyo Sejima japán építész, vagy Arvo Pärt észt zeneszerző kapott elismerést.

Encaenia main

Azaz elmondható, hogy Jony Ive ismét díszes társaságba került, bár gyanítható, hogy a többiek is így vélekednek róla. Az Oxfordi Egyetem oldala hosszasan sorolja fel Ive érdemeit: ő dizájnolta meg az Apple mai termékeinek többségét, hat terméke a New York-i MoMA állandó kiállításának részét képezi, a Blue Peter kitűző és a Benjamin Franklin medál tulajdonosa, a brit királyi mérnöki akadémia tagja, stb. Kétségtelen, hogy Jony magasra tette a lécet, hisz az oxfordi még a cambridge-i egyetemnél is régebbi. A tiszteletbeli doktori címeket az Encaenia keretein belül adták át, amit minden évben az akadémiai harmadév (Trinity Term) kilencedik hetének szerdáján adnak át. Hiába, a hagyományok fontosak Angliában.

imgID71431885

Az ünnepet az egyetemi dolgozók tüntetése árnyékolta be. Az időpontválasztás nem meglepő, ugyanis mikor lehetne leginkább kellemetlen helyzetbe hozni az egyetem vezetését, ha nem akkor, amikor épp egy ilyen eseményt próbálnak levezényelni? Az egyetemi és főiskolai szakszervezet (University and College Union) tüntetői az alacsony bérek és a nemek közti egyenlőtlenségek miatt vonultak utcára. A 69 éves Terry Hoad, aki 30 éven keresztül tanított az angol tanszéken, elégedett volt a tüntetéssel:

Nagy számban jöttek el, ami jó, mert fontos, hogy felhívjuk a helyzetre a közvélemény figyelmét. 2009 óta az egyetemi dolgozók bére kb. 15%-kal marad el attól, ahol lennie kéne, csökkenő bérek mellett pedig az emberek nem tudnak egyszerűen dolgozni. A felsőoktatás kiemelt fontosságú a társadalom számára, és egyre nehezebb az egyetemi dolgozóknak, különösen Oxfordban, hogy eltartsák a családjukat, és közben fizessék a lakáshitelüket is.

Források: 9to5MacOxford Mail