imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Mikorra várhatjuk az iOS 12 publikus bétát?

Megnéztük az eddigi évek tendenciáit

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Vajon miért lett olcsóbb az Apple Watch?


A hétfői Apple keynote-on nem sokat foglalkoztak az Apple Watch-csal, de történt egy fontos dolog, ez pedig az Apple Watch Sport modellek árcsökkentése. De miért lépte meg ezt az Apple?

Hamarosan egy éves lesz az Apple okosórája, ami tavaly április 24-én vált elérhetővé, itthon pedig január óta lehet megvásárolni. Az Apple azóta sem hozta nyilvánosságra, hogy összesen mennyi Apple Watch-ot értékesítettek, csupán utalásokból és a különböző pénzügyi matekozásokból (negyedéves pénzügyi eredmények változása) lehetett következtetéseket levonni.

Az Apple Watch-ból nagyjából 15-17 millió darab fogyhatott a megjelenése óta, és ezzel meg is szerezte az okosóra piac 61 százalékát. A Creative Strategies elemzői például 100 millió darab Apple Watch eladására számítanak 2017-re, vagyis egyértelműen gyorsuló eladásokat várnak. Mi egyébként kicsit sokalljuk ezt a becslést, de az Apple már többször bizonyította, hogy képesek felülmúlni a várakozásokat.

A mostani árcsökkentés olyan mintha kerozint locsolnánk az egyre jobban fellángoló tábortűzre. Az egyértelmű, hogy az Apple Watch Sport modellek a legnépszerűbbek, az iSTYLE-ban is ezek fogynak a legjobban, az Apple éppen ezért pont ezeknek az árát csökkentette 349-ről 299 dollárra. Ez forintra átszámítva azt jelenti, hogy a korábbi 135 900 forintos árról, 115 900 forintra csökkent az induló ár, ennyiről indul egyébként a Samsung Gear S2 okosóra is.

Apple Watch-számlapok

Az Apple-nek ez a taktika bejött már korábban, gondoljunk csak az első iPhone rajtjára. Amikor 2007-ben megjelent az iPhone még 599 dollárba került aztán a megjelenés után nem sokkal 200 dollárral vágták le az árát. Hatalmas felháborodás is lett a dologból, végül a korai vásárlók egy 100 dolláros ajándékkártyát kaptak az Apple-től. Viszont az iPhone árának levágása után az eladások az egekbe szöktek. Ugyan ez megtörtént a MacBook Air-rel. Emlékszem amikor még 600 000 forint volt egy MacBook Air, most pedig mindössze 369 900 forintos listaáron megkaphatjuk. (Akcióban pedig 299 900-ért is.) Mondanunk sem kell, hogy az Air a legjobban fogyó Mac, mióta becsúszott 900 illetve 1000 dollár alá.

399iphoneorgsbm09062007

Az Apple most is az árcsökkentést alkalmazza, hogy felpörgesse az értékesítés ütemét, mégpedig a legnépszerűbb Apple Watch Sport modelleken, és kétség nem fér hozzá, hogy emiatt exponenciálisan lőhetnek majd ki az eladások. Egy 15-20 százalékos árcsökkentés nem csak 15-20 százalék többleteladást hozhat, hanem akár duplázhatja is az eladásokat. Egész egyszerűen azért, mert bizonyos lélektani határok az árazásban, jelentősen tudják növelni a vásárlási kedvet. Jelen esetben az Apple Watch árazása pont becsúszott a 300 dolláros álomhatár alá, így sokkal többen csábulnak el azok közül, akik nézegetik a kínálatot.

299watch

Természetesen lehetne egyszerűen arra gondolni, hogy nem fogy elég jól az Apple Watch, és emiatt volt kénytelen árat csökkenteni az Apple, de nem így van. A piaci részesedésük 61 százalék, és ha gondban lennének, akkor a rozsdamentes acélból készült Apple Watch modellek árát is lejjebb tolnák. Az Apple egy ügyes stratégia mentén halad, és ahogy a gyártás egyre olcsóbb, ugyanebben az ütemben csökkentgeti az árakat, legjobb példa erre az iPhone SE, ami gyakorlatilag iPhone 6s tudás, de iPhone 6 ár alatt. Biztosak vagyunk benne, hogy a mostani árazásnak köszönhetően az Apple Watch szárnyalni fog az idei évben, és szép lassan egyre több és több Apple órát pillantunk meg az utcán az emberek csuklóján.

iPhone 8 (PRODUCT) RED

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!