Apple Car

Vége az Apple Car pletykáknak?

#HÍREK
2016. 12. 05.

Elcsíptek egy hivatalos levelezést az Apple és az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal között, amiből kiderül, hogy Cupertino valószínűleg tényleg önvezető szoftveren dolgozik.

Az Apple Car a cég egyik legmisztikusabb projektje. Éppen ezért gyakori téma volt a pletykálkodók között is: felmerült már a tényleges, fizikai formában is létező autótól kezdve a pusztán önvezető szoftverig minden lehetőség. Az utóbbi időben beszálltak a nagyágyú jósok is, így egyre biztosabbnak tűnt, ha lesz valami a Project Titanből az egyelőre csak szoftver lesz.

Apple Car
Egyelőre elfelejthetjük a fizikailag is létező Apple Cart :(

A VentureBeat által fogott múlt heti levelezés is ezt erősíti meg, mostmár lehet nagyobb tételben fogadni. Az ominózus beszélgetés az Apple és a U.S. National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) között zajlott, ez utóbbi gyakorlatilag az amerikai közlekedésbiztonsági szerv. Az iratok alapján az Apple arra kéri a hatóságot, hogy kicsit gondolják át a The Fixing America’s Surface Transportation (FAST Act) szabályozást.

Ennek értelmében a már piacon jelenlévő, nagyobb autógyártóknak nem kell könyörögnie az önvezető autók teszteléséért mindenféle járműbiztonsági mentességért. Viszont az új belépőknek, amilyen a Google, és feltehetőleg az Apple is lesz, ezt külön kérvényeznie kell. A bizalom erősítése érdekében Steve Kenner, az Apple termékintegrációjáért felelős igazgatója, és a levél szerzője biztosítja a hatóságot arról, hogy nem ma kezdték az iparágat, a szoftvereik csúcsminőségűek:

Az Apple a gépi tanulás technológiájának segítségével okosabbá, intuitívabbá és személyesebbé teszi termékeit. A cég rengeteg erőforrást fektet a gépi tanulás, és az automatizáció területébe. Izgatottak vagyunk ezek felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban, elsősorban a közlekedésben.

Apple Car

Éppen emiatt szerintük egyenlő bánásmód illetné a már ismert, és az újonnan érkező gyártókat, ezzel is maximalizálva a technológia biztonságát. Erre ki is terveltek egy lehetséges együttműködési stratégiát, amivel az iparági szereplők segíthetnék egymást. Szerintük, ha az önvezető szoftverek megosztanák egymással a necces helyzetekben, balesetekben szerzett tapasztalataikat közösen tanulhatnának, így a kollektív tudás birtokában szuperbiztonságosak lehetnének. Ha kicsit rosszmájúbb akarnék lenni, ez a módszer azért is jó lenne az Apple-nek, mert hamar pótolná a pár év lemaradását, de induljunk ki abból, hogy csak a biztonság az első számukra.

Nem nagy logikai ugrás az egész levelezésből arra következtetni, hogy az Apple mielőbb szeretne beszállni a piacra. Persze az is lehetséges, hogy csak a rivális Google számára lobbiztak (nem).

Tim Cook

Zárszónak álljanak itt Steve Kenner befejező sorai:

Az Apple várja az együttműködést az NHTSA-val, és más érdekeltekkel, hogy a közös előnyökből gazdagodva biztonságos, felelős, és gyorsan növekvő iparággá formálják az automatizált járművek piacát.

Ha valaki a teljes (angol nyelvű) levelet szeretné elolvasni itt teheti meg.

Forrás: 9to5mac és VentureBeat