Instagram 1080p

Végre! Nagyobb felbontású fotókra vált az Instagram

#HÍREK
2015. 07. 07.
Az Instagram még 2010 októberében indult el, vagyis néhány hónappal azután, hogy megjelent az Apple első Retina kijelzős telefonja, az iPhone 4. A kijelző felbontása vízszintesen 640 pixel volt, és pont ugyanekkora képekkel dolgozott az Instagram is, így nagyszerű minőséget kaptunk.

Az azóta eltelt közel öt évben azonban sokat fejlődött az okostelefonok kijelzője. Az iPhone 6 vízszintes felbontása 750 pixel, az iPhone 6 Plus ezen adata 1080 pixel, és akkor még nem is beszéltünk az olyan androidos készülékekről, amik még ennél is nagyobb felbontásokkal operálnak, manapság nem egy modell kapható 2560×1440 pixeles felbontással.

Az Instagram is sok újítást kapott a bemutatkozása óta, nemrég pont a keresőn finomítottak – igaz főleg az amerikai felhasználók számára –, egy dolog azonban változatlan maradt: a képeket továbbra is 640×640 pixelre méretezte le az alkalmazás, és ilyen felbontásban jelenítette meg azokat az okostelefonokon és az asztali böngészőkben is. Az előbbieknél ez még csak-csak elment, de az utóbbiak esetében, főleg egy Retina kijelzős Macet használva finoman szólva is kívánnivalót hagyott maga után a képminőség.

Most már Handras tegnapi szitakötős képét is 1080x1080 pixeles felbontásban lophatjuk el.
Most már Handras tegnapi szitakötős képét is 1080×1080 pixeles felbontásban lophatjuk el.

Egészen mostanáig, ugyanis az Instagram társalapítója, Mike Krieger a Twitteren bejelentette, hogy valóra válik a felhasználók régi vágya, és mostantól 1080×1080 pixelesre növelik a szolgáltatásban a képek alapértelmezett méretét iOS-en és Androidon is:

Jó, hát nem egy 2048×2048, szóval iPaden nem lenne felhőtlen az élmény, de úgysem létezik hivatalos iPades Instagram-alkalmazás. A változást szemfüles felhasználók egyébként egy pár napja már kiszúrták az insgatram.com forráskódjában, vagyis néhány napja már ekkora felbontásúra méretezi a feltöltött képeinket a szolgáltatás, így ha megnézzük a falunkat, akkor valószínűleg belefuthatunk már a 1080 pixel szélességű fotókba.

Instagram 1080p

Az Instagram közleményében nem volt szó a webes felületről, de ha ügyesek vagyunk, akkor már a nagyobb felbontásban „lophatjuk el” a feltöltött képeket. A változás életbe lépéséhez elvileg nincs szükség az alkalmazás frissítésére, bár megjelent az Instagram app legújabb, 7.2.1 verziójú frissítése, szóval sokat nem veszíthetünk, ha telepítjük. A szolgáltatás természetesen változatlanul ingyenes.

• Instagram letöltése az App Store-ból (iPhone, ingyenes)

Forrás: iMore.