iTunes 12.1

Widgettel támad az iTunes 12.1

#HÍREK
2015. 01. 30.
Nem sokkal az OS X Yosemite 10.10.2 megjelenése után befutott az iTunes legújabb frissítése is, mely a 12.1-es verziószámot viseli. Sok lényeges újítást nem tartalmaz, a legfontosabb talán, hogy kaptunk egy widgetet a Yosemite értesítési központjába.

Az iTunes 12 nagyjából annyira radikálisan változtatta meg az Apple zenealkalmazását, mint amennyire a Yosemite az OS X-et. Először én is kicsit idegenkedtem tőle, de mostanra egészen megszoktam, sőt, azt kell mondjam, sok szempontból logikusabb lett a kezelése, mint az előző verzióknak.

A legújabb frissítés elméletileg gyorsítja az iPhone-ok és egyéb iOS-készülékek szinkronizációját, bár hogy őszinte legyek, nem emlékszem, mikor szinkronizáltam utoljára az iPademet vagy az iPhone-omat az iTunesszal. Igazából csak akkor szoktam szinkronizálni, ha zenét akarok tenni a telefonomra, az meg csak pár havonta fordul elő. Ezen kívül az alkalmazás kapott egy rövid bemutatót, amiben a kezelést sajátíthatjuk el pár lépésben. Ez a második indításkor köszönt minket, és gyakorlatilag ugyanaz a weboldal az alkalmazásba ágyazva, ami tavaly óta érhető el az Apple honlapján.

iTunes tour

Zenét hallgatni viszont szinte napi rendszerességgel használom az iTunest. Nem is értem, hogy miért nem került bele már az első Yosemite-s változatba az értesítési központba (Notification Centerbe) beépülő widget, mert annyira magától értetődő a dolog. Értelemszerűen a zenelejátszást vezérelhetjük innen, számot léptethetünk előre vagy hátra, látjuk az előadó nevét és a szám címét, beletekerhetünk, valamint megállíthatjuk és elindíthatjuk a lejátszást.

iTunes widget

Szóval a widget funkcionalitása hasonló ahhoz, mint amit a MiniPlayer kínált eddig is, bár nem teljesen ugyanaz. Egy Up Next funkció azért szerintem még elfért volna benne, illetve az sem lenne rossz, ha innen is vezérelhetnénk az iTunes hangerejét. De talán a következő verzióban. A widget bekapcsolásához húzzuk elő az értesítési központot, majd – mivel újdonságról van szó – az alján kattintsunk az értesítésre, és a kis plusz gombbal már be is tehetjük a többiek közé. Ha később el akarjuk távolítani, át akarjuk rendezni a sorrendet, vagy vissza akarjuk rakni, akkor a többi widgethez hasonlóan a Szerkesztés gombbal tehetjük meg ezt.

Mire leírtam ezt, rájöttem, hogy egyébként nem is használom rendszeresen a Notification Centert OS X alatt, gyakorlatilag csak akkor rántom elő, ha a Do Not Disturb módot akarom bekapcsolni. Ti hogy vagytok ezzel?