cover_capture

Yosemite tippek: Képernyőkép-felvétel

#TIPPEK
2015. 08. 12.

Az OS X Yosemite-ben már lehetőségünk van a képernyőről videót készíteni. Sőt, nem csak a Macünkön folytatott tevékenységet tudjuk rögzíteni, hanem bármelyik iOS-es eszközünk képét is. A felvételt elmentve pedig már használhatjuk is az éppen készülő videónkhoz, de lehetőségünk van a videót közvetlenül az alkalmazásból megosztani Facebookra, Youtube-ra, de akár továbbíthatjuk egy ismerősünknek e-mailben vagy iMessage-ben is.

Ehhez először is nyissuk meg a QuickTime Playert. Itt a Fájl menüből indíthatunk Új képernyő felvételt. A megjelenő ablakban a piros gombra kattintva elindul a rögzítés. Ha ezután az egérrel kijelölünk a képernyőn egy területet, akkor a program kijelölt részről készít videót. A felvételt a jobb felső sarokban megjelenő stop szimbólummal tudjuk megállítani. A videót ezek után visszanézhetjük, szerkeszthetjük és ha végeztünk elmenthetjük.

Screen Shot 2015-08-06 at 14.14.50

Ha egy iOS-es eszköz – például egy iPhone – képernyőjéről szeretnénk videót készíteni, akkor csatlakoztassuk a Machez az iPhone-t. Fontos, hogy csak olyan eszköz támogatja a rögzítést, ami legalább iOS 8-at futtat. Ha csatlakoztattuk, akkor szintén a QuickTime Player Fájl menüjében keressünk meg az „Új videó felvétel” lehetőséget. Alapesetben a beépített kamera képét mutatja, de ha rákattintunk a piros gomb melletti menügombra és kiválasztjuk az eszközünket, akkor megjelenik az iPhone-unk képe.

Ha nem indítunk el felvételt, akkor például teljes képernyős módban tudunk Wormsözni.
Ha nem indítunk el felvételt, akkor például teljes képernyős módban tudunk Wormsözni, vagy bármi mással játszani, úgy mintha az iPhone csak egy kontroller lenne.

Ha kiválasztottuk, akkor elkezdhetjük a rögzítést. Ha készen vagyunk, akkor a stop gombbal megállíthatjuk a felvételt. Az így elkészült videót szintén tudjuk szerkeszteni. Ha elkészítettük a kívánt videóval, akkor itt is két lehetőségünk van: vagy mentjük, vagy pedig megosztjuk egyből.