weed

Zöld jelzést kaptak a füves iPhone alkalmazások

#HÍREK
2015. 02. 16.

Az Apple igen szigorú szabályok alapján dönti el, mely alkalmazásokat teszi elérhetővé az App Store-ban, és melyeket tilt ki. Eddig a marihuánafogyasztással kapcsolatos programokat sorra kitiltotta, most viszont több ilyen alkalmazás is elérhető egyes iOS felhasználók számára.

Az Apple sokak által kritizált App Store irányelvei talán a szakma legszigorúbb szabályzatát alkotják, ami így az évek során számtalan alkalmazás teljes kitiltásához vagy funkcionális korlátozásához vezetett. Az irányelvek egyike például kimondja, hogy az App Store-ból letölthető alkalmazások nem buzdíthatnak mértéktelen alkoholfogyasztásra vagy illegális kábítószerek használatára, így az elmúlt években számos fejlesztőnek meggyűlt a baja az Apple cenzúrájával, mikor a marihuánához szorosan kapcsolódó iPhone alkalmazását próbálta hitelesíteni.

Csakhogy a marihuánafogyasztás, még ha erősen szabályozott keretek között is, egyre több helyen törvényes mind gyógyászati, mind rekreációs célból, így az Apple illetékesei is kénytelenek voltak újragondolni a bevett gyakorlatot, és – természetesen szigorú megkötések mellett – ismét elérhetővé tenni néhány füves alkalmazást.

Ezek közül az első a Massroots nevű közösségi oldal volt, ami a fent nevezett kábítószer fogyasztóinak nyújt lehetőséget a téma közös kivesézésére. A Massroots fejlesztői a hatályos amerikai jogszabályok és az Apple szabályzatának tiszteletben tartása végett bevezették, hogy regisztrációkor ellenőrzik a felhasználó tartózkodási helyét, így meggyőződhetnek róla, hogy csak olyan felhasználók kapnak hozzáférést a közösségi oldalhoz, akik valóban törvényesen juthatnak hozzá és fogyaszthatnak füvet.

A kábítószerek frontján tehát az Apple lazított a szabályain – az Egyesült Államok törvényeivel megegyezően –, viszont más téren elkezdtek egy olyan szabálypontot forszírozni, amit eddig figyelmen kívül hagytak, és ezzel számos játékfejlesztőnek okoztak kellemetlenséget.

A Tap army ikonjáról is eltávolították a fegyvert. | Forrás: Pocket Gamer
A Tap army ikonjáról el kellett távolítani a fegyvert. | Forrás: Pocket Gamer

Nevezetesen a fegyverek illusztrálásáról van szó, amit az alkalmazásokban nem tiltanak ugyan, viszont az ezekhez kapcsolódó ikonok és promóciós képek esetében igen. Ennek megfelelően számos fejlesztő kénytelen volt átrajzolni az ikonjait és újra elkészíteni az ajánló videókat, annak érdekében, hogy az alkalmazásuk továbbra is megfeleljen az Apple irányelveinek. Egyelőre úgy tűnik, a korlátozást egyes fejlesztőknél nem alkalmazzák, kérdés, hogy ez csak véletlen, vagy a továbbiakban is egyenlőtlen lesz-e a szabályok betartatása.

A pisztoly már túl durva, de a baseballütő még belefér. | Forrás: Pocket Gamer

Érdekes figyelemmel kísérni, hogyan módosulnak az Apple belső szabályai, pláne amikor külső, az egész társadalmat érintő változásokra reagálnak. Szerintetek helyes, hogy beengedik a kábítószeres alkalmazásokat, viszont a játékokat nem lehet fegyverekkel reklámozni?

Forrás: Apple World Today