imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megjöttek az első hírek az iOS 14-ről

Vajon melyik készülékeken lesz elérhető?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

1 milliárd dollárért a Google az iOS alapértelmezett keresője


Jó ideje lehet már hallani, hogy a Google tetemes összeget fizet az Apple-nek azért, hogy a cég keresője legyen az alapértelmezett megoldás az iOS-es készülékeken: minden iPhone-on és iPaden. Most egy, az Oracle által indított per következményeként részletek is kiderültek a megállapodásról.

Az Oracle nemrég szabadalomsértési pert indított a Google ellen az Egyesült Államokban. Nem szokatlan dolog ez, mi is időről-időre beszámolunk különböző peres ügyekről a legnagyobb techvállalatok között. Az Oracle most azzal vádolja a keresőóriást, hogy az fizetés nélkül használja a Javát az Android fejlesztése során, ezzel tetemes kárt okozva a cégnek.

A perrel kapcsolatban az Oracle ügyvédjei január 14-én kiteregették a szennyest: a bíróságon olyan információkat közöltek, melyek a Google szempontjából szigorúan titkosnak minősülnek, a meghallgatás leirata pedig nyilvánosan elérhetővé vált. Ilyen például az, hogy az Android 131 milliárd dollár bevételt termelt, melyből 22 milliárd dollár volt a profit – ez az andoridos telefonokon megjelenő Google-hirdetésekből illetve a Google Play Store-ból jött össze.

Google Play Store

Előkerült egy másik érdekes adat is: régóta lehetett sejteni, hogy a Google komoly pénzeket fizet azért, hogy az ő keresőjük legyen az alapértelmezett iOS-en, most viszont az Oracle-nek hála ennek a megállapodásnak a pontos értékét is tudjuk: 2014-ben 1 milliárd dollárt fizettek az Apple-nek ezért. A meghallgatás leirata szerint volt olyan időszak, hogy a részesedés 34%-os volt a reklámbevételekből, az azonban zavaros, hogy ezt az arányt az Apple kapta-e, vagy a Google vitte haza – utóbbi eset nagyon meglepő lenne. A Google ügyvédje ennek hallatán megkérte a bírót, hogy ezt az értéket töröljék a jegyzőkönyvből:

A most elhangzott százalék titkos. Csak feltételezésekről beszélünk. Ez nem egy nyilvánosan ismert szám.

A bíróság épülete, a Phillip Burton Federal Building San Franciscóban. | Fotó: Sam Wheeler / Wikimedia Commons
A bíróság épülete, a Phillip Burton Federal Building San Franciscóban. | Fotó: Sam Wheeler / Wikimedia Commons

A bíró ezt a helyszínen elutasította. Január 20-án végül a Google egy hivatalos beadványban is kérvényezte a San Franciscóban található észak-kaliforniai kerületi bíróságot, hogy töröljék a nyilvánosan elérhető jegyzőkönyvekből a kényes adatokat. A dokumentumban ezt írják:

A Google és az Apple közötti pénzügyi megállapodás konkrét részletei rendkívül bizalmasak a Google és az Apple számára is. Ezt az információt a két cég mindig is szigorúan bizalmasan kezelte.

Nem sokkal később az Apple egy külön beadványban szintén megkérte a bíróságot, hogy töröljék a fenti adatokat a nyilvánosan elérhető jegyzőkönyvekből. A leirat végül helyi idő szerint tegnap délután háromkor nyom nélkül eltűnt a bíróság weboldaláról. A Bloomberg megkeresésére sem a Google, sem pedig az Apple nem kívánt reagálni.

Forrás: Bloomberg via iMore.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!