imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

1 millió dollárnyi ajándékkártyát lopott egy Apple alkalmazott


Egy belső vizsgálat után letartóztattak New Yorkban egy Apple Store alkalmazottat. A számtalan vád egyike, hogy majdnem 1 millió dollár értékben „vásárolt” Apple Store Gift Cardokat hamisított bank- és hitelkártyákkal.

Az amerikai NBC csatorna szerint a 24 éves Ruben Profit (ez nem egy belsős vicc, de úgy néz ki a név kötelez) az Apple Queens Center Mallban található boltjában dolgozott 2013 decembere óta. A fiatalember 51 darab (!) hamis Visa és American Express bank- és hitelkártyával összesen 997 000 dollárnyi ajándékkártyát szerzett, majd adott el ismeretlen harmadik feleknek, méghozzá elég nyomott áron.

Mindössze 200 dolláros áron kínálta a 2000 dolláros kártyákat (letartóztatásakor is épp volt nála 7 darab). Az Apple októberben figyelt fel a csalásra, amikor egyre több bank jelezte, hogy nem tud ezekhez a bankkártyákhoz tranzakciókat rendelni. Magyarán a bankkártyák nem voltak érvényesek.

Apple Gift Card

A menedzsment úgy gyanítja, hogy augusztustól októberig űzhette a jónak tűnő üzletet az alkalmazott. Különösen riasztó, hogy valódi bankkártya adatokhoz fért hozzá, amit aztán „hamis”, helyettesítő kártyákra implementált. Az ehhez hasonló adatokkal való kereskedés sajnos mára elég mindennapos. A gyakorlat egy idő után a létező kártyatulajdonsoknak is feltűnt.

Nem ez az első eset, hogy Apple Store dolgozók megkárosítják a céget, aminek dolgoznak. Tavaly Floridában 6 alkalmazott a Best Buy hálózattal együttműködésben félmillió dollárral károsította meg az Apple-t, úgy, hogy 600 lopott iPhone-t cseréltek újra. A NBC cikke alatt az egyik kommentelő megjegyzi, hogy évekkel ezelőtt egy menedzser megpróbálta kicsempészni és eladni 2 millió dollárért egy még meg nem jelent iPhone modell vázlatrajzait, de lebukott és 7 év börtönre ítélték.

Queens kerületi ügyésze, Richard Brown ezt a nyilatkozatot adta ki az ügyben:

A vád szerint a fiatalember, aki értékesítőként és technikusi támogatóként is élvezte a cég bizalmát, visszaélt ezzel a bizalommal, és megszegte a törvényt.

Nagyon vissza kell fognunk magunkat, hogy ne éljünk különböző szóviccekkel, ezért csak úgy zárnánk a történetet, hogy Profit akár 15 év börtönre is számíthat a tettei miatt. Jelenleg is előzetes letartóztatásban van, ahonnan csak 20 000 dollár óvadék letétele mellett távozhat.

Források: Apple Insider, NBC

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!