imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

10 beszédes ábra az iPhone-ról


A grafikonokról a legtöbbeknek biztosan nem a szórakozás jut az eszébe, de nem szabad a matekórákból kiindulni, hiszen lehet ez a műfaj érdekes is.

A Statista.com talán nem igényel hosszas bemutatást. Az egyetemisták nagy barátjaként számon tartott oldal 2007 óta gyűjti a statisztikákat mindenről…is. Az összeharácsolt adathalmazok mennyisége állítólag már meghaladja az egymilliót, méghozzá nyolcvanezernél is több témában. A gyűjteménybe szerencsére az Apple is bekerült, a bárki számára elérhető iPhone-dosszié rengeteg érdekes ábrát tartalmaz, így érdemes lehet vetni rájuk egy pillantást.

Az egyes gyártók részesedése az összes leszállított okostelefonból, 2012-2018

Ezen a beszédes grafikán remekül nyomon követhető, hogy miként alakult át az okostelefonok piaca az elmúlt években. A legnagyobb visszaesést a Samsung könyvelhette el azzal, hogy 30.3%-ról 20.8%-ra olvadt az eladásokból való részesedése, de az Apple-nél is megfigyelhető egy 3.8%-os csökkenés. Leginkább talán az LG és a Lenovo járt pórul, hiszen egyik évről a másikra szinte kimutathatatlanná vált a jelenlétük. S hogy kik a nevető felek? A 2014-től fokozatosan erősödő kínai gyártók, mint például a Xiaomi, az Oppo, és a Huawei.

Az eladott telefonok aránya operációs rendszer szerinti bontásban, 2009-2017 (millió db)

Ezen a szomorú ábrán kristálytisztán látszik, hogy miként vetett véget az iOS és az Android kettőse a „multikultinak” a mobil oprendszerek piacán. Symbian? RIM? Bada? Régi emlékek csupán, az utolsó Microsoft/Windows Phone modellek kikopása óta pedig lényegében kétszereplős versenyről beszélhetünk.

A világszerte eladott iPhone-ok darabszáma, 2007-2018 (millió db)

E szemléltető az iPhone szinte teljes eddigi karrierjét foglalja össze. Az első hét év egyenletes növekedésének a 2016-os visszaesés vetett véget, ami után mérsékelt emelkedés következett. Hatalmas csodákra viszont már a legtöbb elemző sem számít, hiszen még ez a piac sem nőhet a végtelenségig.

Az iPhone eladások piaci részesedése pénzügyi negyedévenként, 2007-2019

Ez a foghíjas fésűre emlékeztető ábra pénzügyi negyedévekre bontva mutatja meg, hogy éppen hány százaléknyi részesedést tudott kihasítani az iPhone az összes eladott okostelefon tortájából. Remekül megfigyelhető, hogy általában a negyedik, valamint a rákövetkező első negyedév bizonyul erősebbnek, ami az Apple esetében a júliustól január végéig terjedő időszakot jelenti. Ez persze nem is csoda, hiszen ilyenkor rajtolnak az új modellek, és ekkorra esik a karácsonyi szezon is.

Az iPhone részesedése az Apple összes jövedelméből, 2009-2019

Ez a grafikon finoman rámutat, hogy működni kezdett az Apple stratégiája a szolgáltatások megerősítésével. Az iPhone részesedése a vállalat összes jövedelméből ugyanis az utóbbi időben már csökkenő trendet mutat, 2019 harmadik negyedévében például olyan alacsony volt ez a szám, ahol utoljára még 2012-ben járt.

Egy iPhone XS ára néhány országban (2019, dollárban)

Itt néhány kiválasztott államot láthatunk, ahol az eredeti (1000 dolláros) árhoz képest a legdrágábban lehet iPhone XS-hez jutni. Hazánk ugyan csak kicsivel csúszott le az élbolytól az 1400 dollár körüli összeggel, de a 2050 dolláros árcédulával brazil sorstársaink fölényesen uralják a mezőnyt.

Egy iPhone XS Max (64GB) előállítási költsége alkatrészek szerinti bontásban (dollár)

Még ma is sokszor hallani olyan népi bölcsességeket, hogy az Apple-nek csak fillérekbe kerül egy készülék legyártása, az ár pedig lényegében tiszta haszon, amivel a vevőiket sanyargatják. Itt és most pontosan látható, hogy ebben mennyi az igazság. A jelenlegi zászlóshajó XS Max gyártása a grafikon alapján például 390 dollárt emészt fel, ami most kb. 110 ezer forintnyi összeget jelent. Hogy ez kevés-e, azt mindenki döntse el maga.

Az egyes iPhone-modellek aránya a teljes állományban, 2015-2018

Ezen az ábrán gyönyörűen látszik, hogy miként színesedett az iPhone-ok kínálata az utóbbi években. 2015 augusztusának teljes állományában mindössze 6 domináns modellről beszélhettünk, a 2018 decemberét jelző oszlopban viszont már 15 készülék tobzódik egymáson. Érdemes megfigyelni, hogy az 5S még mindig milyen jól tartja magát.

Az iPhone-ok száma az USA-ban, Kínában, és a világ többi részén (2017, millió db)

Ennek a magyarázatát nem érdemes túlbonyolítani: sok az iPhone, no. 2017-ben összesen 728 millió készülékről beszélhettünk, a kínai piac jelentőségét pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni. Azóta persze finomodhattak az arányok, hiszen a hazai gyártók megerősödése és a Donald Trump által felpörgetett kereskedelmi háború bizonyosan érezteti hatását Cupertino kínai teljesítményében is.

Az App Store legnépszerűbb kategóriái az elérhető alkalmazások száma alapján (2019 május)

A végére egy friss csemegét láthatunk az App Store-ról. A letölthető alkalmazásokon belül a játékok aránya csaknem 25%, a második helyen trónoló üzleti kategóriának pedig mindössze 9,76% jutott. Ami kissé meglepő, hogy a fotós appok nem kerültek be a 13 legnépesebb csoport közé, holott a toplistákon és a promóciókban lépten-nyomon találkozunk velük. Egy másik statisztikából az is kiderül, hogy a legtöbb jövedelmet termelő alkalmazás még mindig a Tinder, de az ötödik helyen ott figyel a Netflix is, a Clash of Clans-t (6.) pedig nem lehet kirobbantani a TOP10-ből.

Ha netán rákattantál a grafikonokra, a Statista.com adatbázisában további ábrákat is találsz, s természetesen megtekinthetők az itt felsoroltak részletes hivatkozásai is.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!