imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

10 dolog, ami feledésbe merült az iPhone óta


Az iPhone és az okostelefonok elterjedése nagy hatást gyakorolt a világra: dollár milliárdos cégek születtek, mások elbuktak, a hétköznapokban pedig egyre több minden lett egyszerűbb. Összeszedtük tíz olyan tárgyat, amit a mobilpiac robbanása előtt rendszeresen használtunk, manapság viszont egyáltalán nem érezzük a hiányukat.

iPod

Az iPhone sikerének egyik legnagyobb áldozata egyértelműen az iPod volt, hiszen a telefon a kezdetektől fogva remek zenelejátszó alkalmazással rendelkezett és ugyanúgy lehetett iTunesszal szinkronizálni. Ha valaki nem akart több ezer zenét mindenhova magával vinni, akkor az első iPhone már képes volt kiváltani az iPodot, a mai tárhelyméretekkel pedig gyakorlatilag teljes mértékben feleslegessé tette azt. Arról nem is beszélve, hogy időközben beindult a zenestreaming őrület is, így az iPod, a Zune és hasonló zenehallgatásra alkalmas eszközök szinte már retrónak számítanak. De az úgyis mindig divat marad, nem igaz?

Fizikai billentyűzet, internetkommunikációs eszközök és PDA-k

A PDA-k és a teljes kiosztású fizikai billentyűzettel rendelkező telefonok részben tekinthetők az okostelefonok előfutárának, hiszen olyan zsebszámítógépek voltak, amiken kényelmesen lehetett e-mailezni és böngészni. Nem is volt velük semmi baj, de nagy vesztükre az Apple ezeket a lehetőségeket is belecsomagolta az iPhone-ba, így ezek az eszközök igazából jelentőségüket veszítették.

Térképek

Azt nem mondanám, hogy teljesen eltűntek a térképek a Föld felszínéről, de egyre ritkábban látni térképet forgató turistákat Budapest utcáin. Minek is, hiszen már az első iPhone-ban is az alapfunkciók közé tartozott, manapság pedig tele van az App Store jobbnál jobb térkép alkalmazmazásokkal, akár offline navigációt is választhatunk, ha az adatforgalom még mindig gondot okozna 2017-ben. Az okostelefonok térképeinek nagy előnye, hogy ismerik a város legjobb éttermeit, sörözőit és szórakozóhelyeit, illetve a FourSquare és hasonló appokon keresztül részletes információkat is megtudhatunk róluk. Le az old school térképekkel!

Számológép

Tudom-tudom, az oktatásban a mai napig nem elfogadott az iPhone kalkulátor használata (igaz, találkoztam már ellenpéldával), ezzel nincs is semmi baj. De azt kijelenthetjük, hogy az átlag ember számára teljesen feleslegessé váltak a számológépek, hiszen a gyári iPhone alkalmazás is 99%-ban képes minden műveletet elvégezni. Legnagyobb előnye, hogy mindig nálunk van, így nem kell a tenyerünkre felvezetve összeadni, kivonni, osztani, szorozni.

Diktafon

Nem tudom, hány újságíró használ még diktafont (feltételezem nem sokan) – tudjátok amiben állandóan lemerült az elem és megtelt a memória (rosszabbik esetben a szalag). Egy interjú vagy memo rögzítéséhez több, mint elegendő a Hangjegyzetek app, ami azonnal küldhető felhőbe vagy megosztható a kollégákkal. Az sem para, ha nem elég jó minőségű a beépített mikrofon, hiszen rengeteg féle külső gyártótól származó mikit dughatunk az iPhone-ba, iPadbe. Ne felejtsétek el kipróbálni a GarageBand hangfelvevőjét sem!

Vekker

Ki ébred még hagyományos vekker órára? Tudom, hogy hipszter és atom menő, de ha nincs Bluetooth csatlakozási lehetőség, akkor mit sem ér a retró érzés. Ellenben az iPhone-ban annyi ébresztőt állíthatunk be, amennyit csak szeretnénk, sőt, azt is megadhatjuk, hogy értesítsen, amikor eljön az idő a lefekvéshez. Még a legprimitívebb alvásfigyelő appokon keresztül is tisztább képet kaphatunk az pihenéssel töltött óráinkról. Ha ez nem lenne elég, egy-két okos kiegészítővel ezt is új szintre emelhetjük.

Kompakt fényképezőgépek

Az alsó kategóriás fényképezőgépeket a tavalyi év szinte teljesen lesöpörte az asztalról, hiszen a gyártók már a középkategóriás telefonokba is rendkívül jó minőségű optikákat szerelnek, arról már nem is beszélve, hogy szeretjük minél hamarabb megosztani az életünket másokkal. Amint történik valami, azt azonnal ország-világ láthatja a Facebookon, az Instagramon, a kínosabb sztorikat pedig Snapchaten. Szerencsére ehhez nem kell több kilós fényképezőgépeket magunkkal cipelnünk, elég csak egy zsebben is könnyedén megbújó eszközt eltennünk.

 

Kézi konzolok

Pont a napokban halásztam elő a fiókomból a jobb időket is megélt PSP-1000 játékkonzolom, ami 2004-ben maga volt a királyság netovábbja. Manapság meg már annyi mindenen lehet játszani (iPhone, iPad, Apple TV), hogy nem is játszom. Na jó, a hét ingyenes alkalmazásait én is mindig szorgalmasan átnyálazom, de kevés játék köt le huzamosabb ideig. Ennek ellenére a mobiljátékok teljesen kinyírták a kézi konzolokat, de a Nintendo még büszkén lélegzik. Ahogy azt idén is bizonyították, nem adják fel a küzdelmet, és igazuk is van – valamivel a rajongók szívét is muszáj megmelengetni.

Jegyzetek és telefonkönyv

Az egyik kedves barátomnak állandóan jegyzetfüzeteket kell vadásznom, mert valamilyen megmagyarázhatatlan okból imádja őket. Így, amikor közeleg a szülinapja vagy névnapja, rituálisan bevetődöm egy papír-írószer boltba és kiválasztok egyet, több ezer forintért. Az utóbbi években azonban jelentősen megcsappant a kínálat, a boltos néni szerint nagyon kicsi rá a kereslet, már csak giccset lehet eladni, azért kerülnek egy vagyonba. Tudom, van, aki szeret bele rajzolgatni, meg firkálni, de azt hiszem, legközelebb inkább egy Apple Pencilt fog kapni az iPad Prója mellé, azzal egy életre pontot teszek a noteszvadászat kérdés végére.

 

Napilapok

Nyugati példára már hazánkban is jelen vannak az interneten a napilapok, extra tartalmakért pedig akár elő is fizethetünk, ami jóval gazdaságosabb és környezetbarátabb megoldás is az újságnyomtatásnál. Ha erre az oldalra tévedtél, esetleg rendszeres olvasónk vagy, akkor valószínűleg nagyon régen nem volt ilyen fajta sajtótermék a kezedben.

Nektek milyen tárgyaitokat váltotta még ki az okostelefon használat?

Ha unod a vekker kattogását, a BlackBerry-d, kukába kívánod az old school fényképezőgéped vagy csak egyszerűen lecserélnéd a régi iPhone-od, akkor nézz körül az akciós iPhone 7 modellek és a kedvezményes iSTYLE ajánlatok között!

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!