imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

10 dolog amit érdemes tudni az Apple Watch-ról


Múlt héten jelentette be az Apple régóta várt saját okosóráját, az Apple Watch-ot. A bemutatón elég sok mindenre kitértek, azonban vannak még bőven homályos részletek. Persze ez természetes, mivel az óra majd csak valamikor jövőre lesz kapható, értelemszerűen sokat fejlesztenek még rajta addig is.

Elég sok helyen – köztük nálunk különböző hírek kommentjeiben – olvasok azonban mindenféle kérdéseket az Apple Watch-csal kapcsolatban, és sok olyan közülük, amire már (majdnem) biztosan tudjuk a választ. Nézzük a 10 leggyakoribbat!

 

1. Meddig bírja az akkumulátor?

Gyorsan kezdjük egy olyan kérdéssel, amire nem tudjuk a pontos választ. Az akkumulátoridőről semmi szó nem esett az Apple prezentációján, de azt elég biztosra vehetjük, hogy az Apple Watch nagyjából egy napig fogja bírni töltéssel. Ekkora helyre nem lehet sokkal nagyobb akkumulátort beépíteni, a konkurencia termékeit is napi 1-2 alkalommal kell tölteni. Az Apple mindig maximalista, így szerintem a legvalószínűbb, hogy reggeltől kb. estig fogja bírni az óra akkumulátora. Csodák nincsenek. A pontos adatot pedig valószínűleg azért nem közölték még, mert az Apple Watch ezen része is fejlesztés alatt van. Az akkumulátort egyébként egy mágnesesen rögzülő induktív töltővel tölthetjük majd, illetve hírek szólnak arról is, hogy az Edition-sorozat esetében egy szép óradobozban kap helyet a töltő.

Apple Wach

 

2. Működik majd iPhone nélkül?

Igen. És nem. Attól függ, mit értünk az alatt, hogy működni fog-e iPhone nélkül. Mindenképp szükségünk lesz egy iPhone-ra a használatához, ezzel szinkronizál. Ráadásul az Apple Watch-ban nincs GPS vagy LTE modul, így a helymeghatározáshoz vagy a Wi-Fi nélküli internethez is szükségünk lesz az iPhone-unkra, amihez Bluetooth LE protokollon és Wi-Fi-n csatlakozik az Apple Watch. Ha viszont sportolni, például futni megyünk, a pulzusunkat, mozgásunkat, elégetett kalóriákat a telefon nélkül is tudja számolni, illetve vezeték nélküli fülhallgatón Bluetooth-on keresztül tudjuk hallgatni az órára szinkronizált zenéinket.

Apple Wach

 

3. Mi a helyzet az Apple Pay-jel?

Először is, az Apple elektronikus fizetési megoldása első körben csak az Egyesült Államokban lesz elérhető, ott is csak néhány hónap múlva. Ha véletlenül nálunk is elindul mire ideér az Apple Watch, akkor az okosóránkkal is tudjuk majd használni. Mi van azonban, ha letépik a kezünkről, hiszen az Apple Watch-ban nincs Touch ID? Egyszerű. Az óra pontosan tudja hogy mikor viselik és mikor nem, az alján található szenzoroknak köszönhetően. Reggel amikor felvesszük, be kell ütnünk a biztonsági kódunkat amivel aktiváljuk például az Apple Pay-t. Ha ellopják, leesik a kezünkről vagy csak szimplán levesszük, akkor az Apple Watch lezárja magát és ezek a szolgáltatások nem elérhetők míg ismét meg nem adjuk a kódunkat.

Apple Watch

 

4. Balkezes vagyok! Hordhatom a jobb kezemen?

Érdekes, hogy a legtöbb balkezes ismerősöm egyébként a bal kezén hordja a karóráját, ha hord ilyesmit. Ha azonban te a jobb kezedet preferálod, akkor sem lesz gond: az Apple Watch-ban van beépített balkezes mód. Ebben az esetben a kijelző 180°-ban elfordul, a kezelőszervek pedig az óra bal oldalára kerülnek. A nem szimmetrikus szíjakat (például a „Milanese Loop”-ot) is lehet ellentétes irányban csatlakoztatni. A digitális korona és a gomb helye ugyan felcserélődik, a korona lesz alul és a gomb felül, de szerintem ez nem okozhat különösebb problémát.

Apple Watch

 

5. Úszhatok majd benne?

Nem. Az Apple Watch korlátozottan lesz vízálló, vagyis nevezzük inkább cseppállónak. Zuhanyozni vagy úszni nem szabad benne, ugyanakkor az esőtől nem lesz baja (most ne a hétvégi időjárásra gondoljunk, nyilván nem szabad 4 napig kint hagyni ázni), és kezet is nyugodtan moshatunk benne, valamint sportolás közben az izzadság sem árt neki.

Apple Watch

 

6. Most akkor hányféle változat van?

Bevallom, első körben én sem fogtam fel egészen, hogy akkor pontosan hányféle változat is létezik az Apple Watch-ból. Aztán rájöttem, hogy nem olyan bonyolult. Kétféle méret van: 38 mm magas és 42 mm magas. Háromféle sorozat: Apple Watch, Apple Watch Sport és Apple Watch Edition. A Watch a klasszikus óra, rozsdamentes acél „tokozással”, ezüst vagy fekete színben zafírkristály előlappal. A Watch Sport a sportváltozat, kétféle (sötét és világos) matt alumínium házzal és Ion-X üveg előlappal. A Watch Edition pedig kétféle, sárga- és rozéarany tokozással érkezik, szintén zafírkristállyal. A szíjakkal már nagyobb gondban leszünk. Az Apple az óra weboldalán összeállított pár kombinációt, ezeket az Explore gombra kattintva a megfelelő sorozat kiválasztásával az oldal alján tudjuk megnézni. Ahogy nézem, a szíj csatolófelülete viszont mindegyik modellnél azonos (persze a 38 és 42 mm-es változatokban különböző), szóval elméletben semmi nem akadályozhat meg abban, hogy az alumínium sportváltozatra egy teljesen oda nem illő arany-bőr szíjat csatoljunk fel. Összesen 34 tokozás-szíj kombinációt mutatnak be, viszont a különböző óralapokkal az Apple szerint több mint kétmillió kombinációt állíthatunk össze.

Apple Watch

 

7. Mi ez a rezgő cucc?

Az Apple Watch egyik legnagyobb újdonsága az Apple által Taptic Engine-nek nevezett rezgő visszacsatoló rendszer. Az Apple szerint nem is rezgéssel, hanem „érintéssel” ad visszajelzéseket, vagyis olyan, mintha valaki finoman megbökné a csuklónkat. Mire is jó ez? Egyrészt, kommunikálhatunk másokkal akik Apple Watch-ot viselnek, sőt, akár a szívverésünket is elküldhetjük nekik az órában található pulzusmérő szenzor segítségével. Navigáció közben pedig anélkül tudatja velünk az eszköz, hogy például jobbra vagy balra kell fordulnunk, hogy bármilyen kijelzőt megnéznénk. A jövőben vakoknak és gyengénlátóknak is rendkívül hasznos lehet ez a funkció. Továbbá, az Apple ugyan nem beszélt ilyesmiről, de ha továbbgondoljuk, hogy az iBeacon is Bluetooth LE technológiát használ, ami megtalálható az Apple Watch-ban is, akkor ez a navigációs funkció akár beltérben is működhetne a jövőben!

Apple Watch

 

8. Milyen alkalmazások lesznek rá?

Természetesen mutatja majd az időt, stoppernek, visszaszámlálónak és ébresztőnek is használhatjuk, ez nem is meglepő. Ezen kívül tartalmazni fogja a Messages alkalmazást, mellyel iMessage és SMS üzeneteket fogadhatunk és küldhetünk, ez utóbbi a diktálás funkció segítségével. Az SMS-ből kiderül, hogy támogatni fogja a Continuity megoldást is, vagyis amellett, hogy beérkeznek az SMS-ek az óránkra, ha elkezdünk „írni egy üzenetet” azt később folytathatjuk egy Macen vagy iOS-eszközön is. Emailezhetünk is, illetve telefonhívásokat fogadhatunk és kezdeményezhetünk, a beépített mikrofon és hangszóró segítségével. Kapunk egy egyedi üzenetküldő appot is, mellyel két óra között érintéseket, szívverést, apró rajzokat és hangüzeneteket küldhetünk. Fontosak a fitneszfunkciók, az óra méri a megtett távolságot, az aktivitásunkat és az elégetett kalóriák számát. Sőt, akár azt is, hogy mennyit állunk vagy ülünk egy nap. A Workout app segítségével pedig célokat állíthatunk be magunknak, illetve mindenféle achievmenteket szerezhetünk. További gyári, eddig bejelentett alkalmazások: Naptár, Térképek, Passbook, Zene, Apple TV és iTunes távirányító, iPhone-kamera távirányító, Világóra, Árfolyamok, Időjárás, Fotók, Siri, Beállítások. Az Apple Watch-ra külső fejlesztők is fejleszthetnek, így a lehetőségeknek tulajdonképpen csak a fejlesztők fantáziája és kreativitása szab határt.

Apple Watch

 

9. Mikor lesz kapható?

Ezt nem tudjuk pontosan. Az Apple 2015 év elejét ígéri, de ez általában az első negyedévet jelenti náluk, ami akár március végét is eredményezheti. Szintén nem tudni, hogy mely országokban lesz elérhető az Apple Watch, világszintű termékrajtot tervez-e az Apple vagy – mint az iPhone 6 esetében is – csúsztatottat. Az első iPad például több mint fél éves csúszással érkezett meg Magyarországra, de azért reméljük a legjobbakat.

Apple Watch

 

10. Mennyibe fog kerülni?

Mint látszik, a végére hagytam a kényes kérdéseket. Ezt sem tudjuk pontosan. A bemutatón nettó 349 dolláros indulóárat említettek, ez valószínűleg bruttó 349 euró lesz Európában. Ha a funkciókat és a felépítést nézzük, az indulóár a sportmodellre vonatkozik, a többi változat ára tehát ennél várhatóan magasabb lesz. Az Edition-sorozat esetében – mely valószínűleg a legdrágább lesz – egyes hírek nettó 1200 dolláros indulóárról szólnak, de ezzel kapcsolatban nem nyilatkozott még az Apple. Ha belegondolok, itthon akár az is befolyásolhatja az árakat, hogy az Apple Watch rendelkezik beépített memóriával és képes zeneszámokat lejátszani, így valószínűleg az Artisjus-matricát is ki kell fizetnünk majd rá.

Képek: Apple.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!