imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

10 érv, hogy miért válts Macre


Ezzel a cikkel elindítunk egy “Top 10” sorozatot, melyekben összeszedünk 10 érvet egy adott témában. Elsőként íme a 10 legfontosabb érv, hogy miért érdemes Macre váltani.

1. Ökoszisztéma

Sokan elfelejtik az Apple egyik legnagyobb előnyét, ez pedig az ökoszisztéma. Az évek során egy teljes iparág épült az Apple termékek köré, és persze az Apple eszközei is tökéletesen működnek együtt. A most bemutatott Yosemite és iOS 8 Continuity funkciókkal ősztől még inkább igaz lesz ez az állítás. Nem véletlenül gyakori az, hogy valaki először vesz egy iPhone-t, majd szépen lassan egy Mac-et is.

hero_2x

2. Hardver és szoftver kéz a kézben

Az Apple maga tervezi a hardvert és a rajta futó szoftvereket, ez pedig hatalmas előny. Az oprendszered színei illeszkednek a Maced kinézetéhez, és ez fordítva is igaz. Ráadásul az Apple-nek nem kell több tucat gyártó, több ezer féle hardverére optimalizálnia a szoftvereit, elég csak a saját gépeire koncentrálnia, ezáltal sokkal jobban optimalizálhatja a szoftverei teljesítményét. Ráadásul nem kell illesztőprogramok letöltésével, telepítgetésével és frissítésével sem foglalkoznunk.

hero_2x-2

3. Könnyű használni

Az Apple filozófiája, hogy a lehető legjobb termékeket készítse el. Ezáltal az Apple gépek és szoftverek tényleg nagyon egyszerűen használhatóak. Az OS X kezelése sokkal jobban hagyatkozik az emberi logikára, mint más rendszereké. Az egész operációs rendszerben intuitív és természetes módon működik például a drag-and-drop az alkalmazások között. Nincsenek fölösleges ugráló párbeszédablakok és sárga buborékok sem.


4. Time Machine

Ha biztonsági mentésről van szó, a Time Machine a legegyszerűbb megoldás. Egyetlen kattintással bekapcsolható, és többé nem kell aggódnunk a biztonsági mentések miatt. Elég egy külső HDD, vagy egy Time Capsule, a többit elvégzi az OS X. Többé nem kell aggódnod a családi fotóalbumért, úgy, hogy nem kell drága szoftvereket vásárolnod a biztonsági mentéseidhez.

timemachine_hero_2x

5. Macre nincsenek vírusok

Macen nincsenek vírusok. Tényleg. Időröl időre persze akadnak próbálkozások, de pár gyenge trójai kísérleten kívül elmondható, hogy Macen nem kell aggódni a vírusok miatt. Minden felhasználónak legális az operácios rendszere, és az automatikus frissítéseknek köszönhetően az Apple könnyedén távol tarthatja a kártékony vírusokat. A UNIX alapú rendszeren a jogosultságok is sokkal korlátozottabbak, ahogyan például egy felhasználó nem tudja törölni a saját rendszer összetevőit, így természetesen egy vírus sem tudja ezt megtenni. Nem utolsó sorban az App Store-ban minden alkalmazást szigorúan ellenőriz az Apple, emiatt innen nem kerülhetnek vírussal fertőzött appok a gépünkre.


6. Hosszú távon olcsóbb

Sokan mondják, hogy az Apple gépek drágák, pedig ez nem igaz. Más gyártok hasonló paraméterekkel rendelkező gépei, ugyanannyiba, sokszor még többe is kerülnek mint az Apple számítógépei. Még egy indok, hogy a Mac sokkal megbízhatóbban működik, ezért nem nagyon kell karbantartással vagy hibakereséssel foglalkozni, ezzel pedig időt, és mivel az idő pénz, pénzt spórolunk. Végül, de nem utolsó sorban, az Apple gépek a használtpiacon is sokkal jobban tartják az árukat mint a PC-k.


7. Designban verhetetlen

Ezt a pontot nem igazán kell magyarázni. Az Apple elképesztően szép gépeket készít, a legutolsó kis részletet is aprólékosan kidolgozva. Nincsenek illesztési hézagok, csavarok, matricák, csak a letisztult szépség, amiért olyan sokan képesek beleszeretni az Apple termékekbe, és épp ezért nem véletlenül másolják a PC gyártók az Apple gépeit. Tegyük hozzá, hogy kevés sikerrel. És Jony Ive sem véletlenül kapott lovagi címet az angol királynőtől.

engineered_gallery_mics_2x


8. App store

Mára az App Store hatalmas alkalmazásbolttá nőtte ki magát, több százezer alkalmazás közül válogathatunk. Egy-egy alkalmazás csak akkor kerülhet be az App Store-ba, ha megfelel az Apple szigorú előírásainak, ez pedig garantálja a minőséget. A telepítés is nagyon egyszerű: csak megnyomjuk a letöltés gombot, és pár pillanat múlva már használatra kész a kiválasztott alkalmazás. A frissítések pedig a háttérben automatikusan letöltődnek és telepítődnek (már ha engedjük nekik persze).


9. Ingyenes szoftverek

Ha Macet vásárolsz, rengeteg ingyenes szoftvert ad az Apple. Amint kiveszed a dobozból az új Macedet, egyből több tucat ingyenes szoftvert találsz rajta. Már eleve az OS X, a Mac operációs rendszere is ingyenes (ráadásul az új verziók is ingyen érkeznek), de emellett az iLife csomag (iMovie, iPhoto, GarageBand) és az iWork csomag (Pages, Numebers, Keynote) is ingyenesen letölthető.


10. Kisegítő lehetőségek

Az Apple mindig is odafigyelt a látás- vagy hallássérült és mozgáskorlátozott felhasználókra, ezért rengeteg kisegítő lehetőséget épített be az OS X-be. Akár teljesen vakon is lehet használni a rendszert. Több mint 40 Braille-kijelzőt támogat gyárilag a rendszer, mindenféle külső szoftver telepítése nélkül. Az OS X magyar hangja, Eszter könnyedén felolvas bármilyen szöveget amit kiválasztunk neki, és az operációs rendszer angol nyelven hangutasításokkal is vezérelhető. A beépített FaceTime alkalmazással pedig ingyenes videóhívásokat is bonyolíthatunk. A mozgásukban korlátozott embereknek pedig többféle lehetőséget is biztosít a Mac, hogy könnyebben navigálhassanak az interneten vagy használhassák a számítógépüket.

Ha pedig már ti is Macet használtok, írjátok meg a kommentekben, ti miért szeretitek az Apple számítógépeket!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!