imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

10 éve jelent meg az első third-party app iPhone-ra


Az első iPhone piacra dobását követően kicsit kevesebb, mint egy hónappal jelent meg iPhone-ra az első third-party alkalmazás, a Hello World.

Az internet és a számítástechnika világában gyakran találkozni a Hello World!, azaz Helló, világ! kifejezéssel. Ennek oka, hogy általában ezek a programok a fejlesztőkörnyezet tesztjéül szolgálnak, illetve a kezdő programozók ezeken az egyszerű felépítésű programokon keresztül sajátíthatják el az adott nyelv szintaxisát. A Helló, világ! kifejezés állítólag a Bell Laboratoriestól származik 1974-ből. A C programnyelv megismertetéséről szóló írásukban példaként jelent meg ez a szókapcsolat, azóta pedig mindenhol ismeri a világ.

2007. július 20-án jelent meg a Hello World iPhone-ra, egy Nightwatch néven ismert hacker által publikálva. Kevesebb mint egy hónappal azután, hogy piacra dobták a készüléket. Gyakorlatilag ettől kezdve beszélhetünk az iOS, mint új platform megszületéséről: ez mutatta meg, hogy a harmadik féltől származó alkalmazásokban óriási potenciál van. Ekkor még nem létezett App Store, de a Hello World nagyon sok fejlesztőnek keltette fel az érdeklődését.

Végül, 2008 márciusában jelentették be az iPhone SDK-t, melyet régóta húzódó véres vita előzött meg a cég berkein belül. Állítólag 2007-ban Steve Jobs arra hivatkozva vetette el az ötletet, hogy nincs semmi, amit a fejlesztők kezébe adhatnának, majd kevesebb, mint egy év múlva már biztosak voltak benne, hogy az App Store jelenti a helyes irányt az iPhone számára. Hogy jó döntés volt-e? De még mennyire.

Van rá egy alkalmazás!

Steve Jobs híres mondata hamar szállóigévé vált. Az App Store és az ahhoz köthető szolgáltatások pedig mára az Apple éves nyereségének jelentős részét teszik ki. A 16 milliósra nőtt fejlesztői tábor sem járt rosszul, eddig több, mint 70 milliárd dollárt kerestek az App Store-ba feltöltött alkalmazásokból, melyek száma évről évre óriásit növekszik, ahogy a bevétel is.

Forrás: Cult of Mac

Az Apple nem rejti véka alá, hogy mennyire büszke az App Store sikerességére és rendszerint a részvényesek elől sem titkolják el, milyen temérdek mennyiségű pénzt termelnek vele, ezért néha hivatalos sajtóközleményként is nyilvánosságra hozzák az eredményeket. De mit érne az App Store fejlesztők nélkül és mire mennének ők MacBookok nélkül? Ha te is szeretnél sok pénzt keresni iOS fejlesztéssel, vagy kéne végre egy megbízható notebook a munkádhoz, akkor van egy szuper hírünk: az iSTYLE-ban a MacBook Air mellé most Apple TV jár ajándékba, hogy a prezentálás és a családi szórakozás se okozzon gondot.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!