imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

10 éves az iPad!


2010. január 27-én került sor az Apple első táblagépének bemutatójára a San Fransciscó-i Yerba Buena Centerben. Az iPad nagy utat tett meg a leleplezés óta, ám az alapkoncepció változatlan maradt.

Az almás táblagép története még a kétezres évek elején kezdődött. Steve Jobs hivatalos életrajza szerint a vezető már 2002-ben eljátszott egy hasonló eszköz gondolatával, miután egy microsoftos mérnök feldühítette a saját elképzelésük vég nélküli dicséretével. E korai tapogatózást az Apple 2004-es szabadalmi kérelme is bizonyítja, melyen egy, a végül megjelent iPadhez nagyon hasonló kütyü látható. A fejlesztést azonban félretették, mert az akkoriban felfedezett multi-touch technológiát látva Jobs úgy érezte, hogy azt előbb egy mobilban kell elsütni.

Az első iPad 9.7 hüvelykes, 132 ppi-s kijelzőt, 256 MB RAM-ot, és 1 GHz-s processzort kínált.

Az iPhone-nal szerzett tapasztalatok birtokában Jobsék viszont újult erővel vetették bele magukat a munkába. Jony Ive és az iPod atyjaként ismert Tony Fadell aktív részvételével találták ki a masina alapvetéseit: az ideális méretet, hogy mindenképp felvehető legyen egy kézzel is, valamint azt, hogy az eszközhöz nem készülhet virtuális toll, azaz stylus.

Mindez azt szolgálta, hogy a gépet a lehető legközelebb hozzák az emberhez, bensőséges kapcsolatot teremtve tárgy és felhasználó között. A fejlesztési folyamat másik nagy vívmánya volt, hogy az Intel processzora helyett az ARM-architektúra mellett döntöttek, megalkotva ezzel az első Apple-féle chipet, az A4-et.

A hét lakat alatt tartott projektet hatalmas érdeklődés övezte, a techsajtó ugyanúgy szipkázta a pletykákat, ahogy azt ma is szokás. Az iPhone után ugyanis az egész világ az Apple-re figyelt, hogy sikerül-e egy újabb termékkategóriát is forradalmasítaniuk.

A hosszadalmas spekulációknak végül 2010. január 27-én szakadt vége, mikor Steve Jobs végre prezentálta az iPadet. A csaknem másfél órás előadás fő üzenete az volt, hogy az ölbe vehető, érintésérzékeny táblagép sokkal kényelmesebb és intimebb módja a tartalomfogyasztásnak, mint a piacon már létező megoldások (főként a netbookok).

Ahhoz képest, hogy ez volt az Apple történetének egyik legjobban várt termékbemutatója, a sajtó és a potenciális vásárlók nem ájultak el a látottaktól. A korabeli panaszokból utólag úgy tűnik, hogy az emberek már akkor is egy olyan eszközre számítottak, amelyet a laptopok és a netbookok helyett használhatnak majd, míg az eredeti iPad csak tartalomfogyasztásban remekelt.

Az örök kritikus Bill Gates például a Microsoft által preferált stylust hiányolta, mások az USB-port kihagyása miatt panaszkodtak. A táblagép azonban még a kezdeti elégedetlenkedés ellenére is sikeres lett, az Apple pedig rengeteget tanult az ősmodell hibáiból.

A történelmi prezentáció óta eltelt időben a cupertinóiak erősen rágyúrtak arra, hogy az iPad valóban alternatíva lehessen a számítógépekkel szemben. 2015-ben megjelentek a csatlakoztatható billentyűzetek és az Apple Pencil képében a stylus is: a kiegészítő, melyet Jobs számtalanszor elátkozott.

2019-ben már külön operációs rendszert is kaptak a felhasználók, mely az iPadOS nevet viseli, és egy sor hasznos funkciót hozott: főképernyős widgetek, külső meghajtók támogatása, okosabb fájlkezelés, finomított osztott képernyős üzemmód, stb. Egy évtized alatt maga a modellválaszték is kibővült: a normál iPad mellett már a kicsinyített Mini, a könnyed Air, valamint a profiknak szánt Pro is megtalálható a kínálatban.

A felületes szemlélőnek ezért úgy tűnhet, hogy az iPad alaposan eltávolodott az eredeti filozófiától, ám ez nem igaz. Az eszköz fő vonzerejét ugyanis még mindig az adja, ami Steve Jobs és csapatának szeme előtt is lebegett: a könnyed használat és az emberközeliség. Nagyon-nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy miként alakul a táblagép következő évtizede, addig is boldog születésnapot, iPad!

Forrás: Walter Isaacson: Steve Jobs

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!