imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

10%-kal csökkentek a Mac eladások


Az Apple-nek nem sikerült túl fényes évet zárnia tavaly, kevesebb iPhone és Mac fogyott a cupertinóiak nagy bánatára. Ami még ennél is fájóbb, hogy a legfrissebb elemzések szerint ezalatt a notebook konkurensek növekedni tudtak, míg a piac tovább szűkült.

Az korántsem meglepő, hogy drasztikusan csökkentek tavaly a Mac eladások, hiába a MacBook Pro frissítés után jól sikerült negyedév. Miközben a teljes piacot tekintve 5,7%-kal kevesebb személyi számítógépet adtak el tavaly, addig az Apple Macintosh biznisze 10%-kal esett vissza az azt megelőző évhez képest. Sőt, az Asus, a Dell, a HP és a Lenovo is most már az Apple előtt van a sorban, akik mind növekedni tudtak az elmúlt évben.

2016-personal-computer-market-share

A piac 21,3%-át a Lenovo vezeti. Őket követi a HP (Hewlett Packard) 20,9%-kal. A dobogó harmadik fokára a Dellnek sikerült felállnia, akik kiugró 10%-os növekedésen vannak túl. Negyedik helyen pedig megelőzve az Apple-t az Asus helyezkedik el 7,4%-kal. Ez a négy gyártó a teljes iparágat tekintve 65,2%-ot fed le, míg az Apple 7,1%-ot tudott kiharapni a tortából. A maradék 27,7%-ba pedig olyan gyártók tartoznak bele, mint a Samsung és Fujitsu, akiknek a PC ágazatát a Lenovo nemrégiben felvásárolt. Illetve ide tartozik további nagyjából 200 számítógépekkel foglalkozó vállalat is.

apple-shipments-and-growth
Macintosh eladások változása

Az IDC szerint tavaly az utolsó negyedévben 70,2 millió számtógépet értékesítettek, ami 1,5%-os visszaesést jelentett, ugyanakkor az elemző cég szerint a piac tovább stabilizálódott. Az Apple-nek a tavalyi évben nagyjából 35 millió gépet sikerült eladnia. Ehhez jelentősen hozzájárultak a 2016-os MacBook Prók is. A negyedik negyedévben nagyot hajrázott a cég, de mégis lecsúszott a negyedik helyről.

Ennél jóval szerényebb számokat képes felmutatni a Microsoft, akik szerint rengeteg Macintosh felhasználó váltott az új Surface-re, ám ez is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a cég jelentős piaci részesedést tudjon szerezni. A Bloomberg újságírói szerint is szükséges lenne, hogy az Apple egy kicsit felrázza az állóvizet és lépjen asztali gépek terén is. Szerintük jelenleg Kínában tudna az Apple a legnagyobbat kaszálni, ahol évről évre jelentősen több Mac-et sikerül eladnia a cégnek, az előző évekhez képest.

iMac termékvonal

A kínai középosztály növekedése talán elősegítheti az Apple Macintosh számítógépeinek a növekedését is. Az iMac-ek és MacBookok relatív magas árfekvésűek más számítógépekhez viszonyítva. A cég jelenlegi bevételeit tekintve 63%-ban az Egyesült Államokból, illetve a fejlett európai országokból szármozik. Ahogy a PC ipar változik, úgy az Apple-nek is fel kell fedeznie új terepeket és Kína jó növekedési potenciállal kecsegtet. 2014-ben 35%-ot, 2015-ben 22%-ot nőttek az eladások ebben a régióban.

20130617-NEW-MACBOOK-AIR-011edit
Mi is nagyon várjuk, hogy mutasson az Apple végre valamit az új asztali gépekből, reméljük nem leszünk átrázva, ugyanis Tim Cook a közelmúltban elhintette, hogy bizony jó kis gépek vannak a láthatáron:

A média részéről felmerült a kérdés, hogy vajon fontosak-e még nekünk az asztali gépek. Hogyha kétségek merültek volna fel a csapatban, hadd tisztázzam: nagyszerű gépek vannak kilátásban. Senki ne aggódjon emiatt…Egy sor olyan dolog van az ütemtervünkben, amiről bár nem beszélhetek, de nagyon izgatott vagyok, hogy milyenek lesznek.

MacBookHeader
Sőt, Kuo szerint hamarosan újabb MacBook és MacBook Pro frissítés várható. A KGI elemzője szerint, az átlag felhasználásra szánt 12”-os MacBook frissített változata már tavasszal is megérkezhet 16 GB RAM-mal, illetve az új Kaby Lake processzorokkal. Csakúgy, mint a MacBook Prók, amik megjelenése a nyár közepére várható.

Forrás: 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!