imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

10%-kal kevesebbet mobiloznak az iPhone-osok vezetés közben


Derült ki egy autóbiztosítással foglalkozó cég ügyfelein végzett felmérésből az Egyesült Államokban. Az iPhone-ok Ne zavarjanak vezetés közben funkciója az EverDrive felhasználói körében nagyban lecsökkentette az útközben mobilozók számát.

Az EverQuote, egy biztosítási alkusz cég, amely egyéni paraméterek szerint kilistázza a legjobb autóbiztosítási ajánlatokat. A cég egy ügyes marketingkampány keretében bátorítja ügyfeleit az EverDrive alkalmazás használatára, ami biztonságosabb vezetésre ösztönzi a felhasználókat.

A működési elv nagyon egyszerű, a sofőr elindítja az alkalmazást, amikor elindult, az iPhone-ja pedig diagnosztikát készít a vezetési stílusáról. Az app a kapott eredmények alapján tippekkel látja el a használóját, hogyan tudna még biztonságosabban vezetni. Ha a tanácsokat megfogadja a sofőr és változtat vezetési habitusán, akkor jutalomban részesül.

Ez több szempontból is előnyös: egyrészt a biztosító cég a statisztikákból jobb ajánlatokat tud adni a biztonságosabban vezető autósoknak, másrészről viszont ezzel ösztönzi is őket. Körülbelül 500 000 ilyen felhasználó van az Egyesült Államokban. Ezen sofőrök körében végezték el azt a felmérést, amely kimutatta, hogy a Ne zavarjanak vezetés közben funkció hatására 10%-kal kevesebbet telefonoznak az autósok, mint előtte.

A beállítás az iOS 11-ben debütált. Egy olyan készenléti funkció, ami ha mozgójárművet észlel, akkor aktiválódik. Aktív állapotban elutasítja a bejövő hívásokat és tiltja az értesítéseket. Ez elegendő ahhoz, hogy a sofőrök inkább az útra koncentráljanak a telefonjuk helyett. Ugyanis kutatásokból kiderült, hogy a notifikációk jelentősen csökkentik az emberek koncentrációs képességét.

A legjobb persze az lenne, ha a mobil egyáltalán nem kerülne elő vezetés közben, de vannak olyan kivételes esetek, amikor mindenképp fogadni akarjuk a bejövő hívásokat bizonyos emberektől. Ezért egy másik beállítás képes a Ne zavarjanak funkciót is felülírni, igaz jól elrejtette az Apple szem elől, de szerencsére mi megtaláltuk.

Ne telefonozz vezetés közben!

Az EverDrive kutatása alapján a funkciót megjelenése után felhasználóik 70%-a azonnal használni kezdte, majd néhány hét után csupán 8% deaktiválta azt. Az is kiderült, hogy a sofőrök az utazási idő 7%-át töltik a telefonjuk használatával. Az alkalmazás iPhone-os felhasználóinak 75%-a szerint a DND opció biztonságosabbá teszi a vezetést, míg 15% úgy látja nem biztonságosabb, 10% pedig semlegesen nyilatkozott.

A Ne zavarjanak vezetés közben funkció egy olyan felhasználói igény volt, amiért perelték is az Apple-t, mondván nem tesz eleget a felhasználók biztonságáért. Nos, úgy látszik mindenki megnyugodhat, meglett az eredménye a funkció bevezetésének és valóban csökkent a mobilozók aránya az utakon. A következő funkció lehetne a “Ne zavarjanak, amikor a barátnőmmel vagyok” funkció. Biztos egy kicsit javítana a párkapcsolati statisztikákon is.

Forrás: Apple World Today

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!