imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A 10 legfontosabb Apple-történés 2014-ben


Mozgalmas év volt 2014 az Apple számára. Rengeteg jó és rossz dolog történt a céggel, a részvények szárnyaltak, megjelent az iPhone 6, bemutatták az Apple Watch-ot, Tim Cook magánéletének újabb aspektusaira derült fény. Ezen kívül voltak kicsit visszásabb dolgok is, például a bendgate és iCloud-botrány. Összeszedtük az év 10 legfontosabb Apple-lel kapcsolatos történését.

 

Az Apple felvásárolta a Beats-et

Apple+Beats

Május elején röppentek fel az első hírek, miszerint az Apple fel akarja vásárolni a Dr. Dre és Jimmy Iovine nevével fémjelzett, főleg divatos fejhallgatóiról híres céget. Először mi is hitetlenkedtünk a hír kapcsán, de május végén beigazolódott, hogy a hír nem kacsa: az Apple történetének legnagyobb akvizíciójával, összesen 3 milliárd dollárért tényleg felvásárolta a Beatset. Sokáig mentek a találgatások, hogy vajon miért volt szükség erre, a legvalószínűbbnek a Beats Music zenestreaming-szolgáltatás bekebelezése tűnik, persze Jimmy Iovine lobbizása mellett.

 

Szárnyaltak az Apple-részvények

aapl-rekord-cover-3

Az áprilisi bejelentés után júniusban 7:1 arányban felosztották az Apple-részvényeket, hogy kisebb befektetők is könnyen vásárolhassanak az eredeti áron 700 dollár körül mozgó papírokból. A felosztás sikeres volt, az év végére a részvények ára minden korábbi rekordot megdöntött, és ismét az Apple lett a világ legértékesebb tőzsdén jegyzett cége. Az utóbbi hetekben az árfolyam kicsit visszaesett és stabilizálódott, de sok elemző továbbra is alulértékeltnek tartja a papírokat, illetve a cég továbbra is több ezer milliárd forint értékben vásárolna a saját részvényeiből. Lehet, hogy jövőre az Apple lesz az első cég, ami eléri az ezermilliárd dolláros piaci kapitalizációt?

 

Összeállt az Apple és az IBM

apple_plus_ibm_2

Pár évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna az, amit a két cég idén júliusban bejelentett: együttműködés a nagyvállalati piacon. Tim Cook szerint ez egy radikális lépés a vállalatok életében, valami olyasmi amire csak az Apple és az IBM képes. A két cég a jövőben közös erővel fog dolgozni azon, hogy az iOS-eszközöket még jobban a nagyvállalatok igényeire szabják, az IBM továbbá támogatást is nyújt a saját ügyfeleinek az Apple-termékekkel kapcsolatban. A bejelentés hatását többen is elemezték, aztán az év végére meg is érkeztek az első IBM-fejlesztésű alkalmazások iOS-re.

 

iCloud celebfotó botrány

iCloud-bruteforce-cover

A szeptemberi Apple-keynote előtt nem sokkal robbant ki az a botrány, melyben hekkerek jutottak hozzá különböző hírességek meztelen fotóihoz, melyeket állításuk szerint az iCloud feltörésével szereztek meg. Később kiderült, hogy nem egyszerű támadásról beszélünk, a hírességek gyenge jelszavakat használtak több különböző szolgáltatáshoz is, ez vezetett a képek ellopásához, mely összességében egy hónapokon át tartó folyamat volt. Az ügyben maga Tim Cook is megszólalt, az Apple pedig nem sokkal a botrány kirobbanása után újabb biztonsági megoldásokat vezetett be az iCloud-rendszerben.

 

Megjelent az iPhone 6

iPhone6_hero

Hónapokig tartó találgatások és pletykák után szeptember 9-én végre megjelent az Apple első két nagyobb kijelzős telefonja, az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus. A nagyobb kijelző mellett új dizájnt is kaptak a készülékek, valamint még jobb lett a kamera. Azóta az iPhone 6 minden korábbi értékesítési rekordot megdöntött, és mi is tűkön ülve várjuk, hogy vajon milyen eredmények születnek majd a mostani negyedév lezárultával.

 

Bemutatkozott az Apple Watch

Apple Watch

Az új iPhone 6-modellek mellett szeptember 9-én az Apple bemutatta a nagyközönségnek az első óráját is, melyet a korábbi várakozások helyett Apple Watch-ra kereszteltek. Az óra rengeteg újdonságot tartalmaz: nyomásérzékeny, zafírral borított Retina kijelző került bele, az egyik legfontosabb kezelőszerve a digitális korona, és minden korábbitól eltérő módon értesülhetünk a különböző történésekről a Taptic Engine-nek köszönhetően – sőt akár a szívdobogásunkat is továbbíthatjuk vele másoknak. Az óra pontos árát és megjelenését továbbra is találgatások övezik. Van aki akár 10 ezer dollárra is becsüli a színarany Apple Watch Edition indulóárát. A megjelenést 2015 elejére ígérte az Apple, de hogy ez pontosan mit takar, senki sem tudja. Az biztos, hogy az órával teljesen új piacokra akar betörni a cég.

 

Bendgate-botrány

bendgate-cover

Az iPhone 6 megjelenése után nem sokkal egy videó kezdett el terjedni a neten, amiben valaki puszta kézzel elhajlít egy vadonatúj telefont. Ahogy az lenni szokott az Apple-lel kapcsolatos hírek esetében, felrobbant az internet a videót több millióan nézték meg a YoueTube-on (nem kis hasznot hozva ezzel a feltöltőjének). Az Apple reagált a botrányra, szerintük addig a pillanatig összesen 9 vásárló jelezte a problémát a több mint 10 millióból. Rendhagyó módon meghívták a média képviselőit a tesztlétesítményeikbe, ahol saját szemükkel győződhettek meg róla, hogyan tesztelik az új Apple-termékeket. Az ügy végére talán a Consumer Reports videója tett pontot: a legnagyobb és legelismertebb független amerikai fogyasztói szervezet szerint nincs semmi probléma az iPhone 6 kialakításával.

 

iOS 8 és OS X Yosemite

iOS 8 + OS X Yosemite

Az új hardverek mellett szoftveres fronton is jelentős történések voltak ebben az évben. Az iOS 8-at már a nyár folyamán megismerhettük a WWDC-n, mi is csináltunk egy tesztvideót a legfontosabb újdonságokról. Ilyen például a külső billentyűzetek megjelenése, az, hogy a Touch ID-t már bármilyen alkalmazás használhatja, de megjelentek a widgetek is. Az októberben megérkező OS X Yosemite hozta a legnagyobb dizájnváltást az OS X történetében. A külcsín mellett természetesen a belbecs is változott, gondoljunk csak az összefoglaló néven Continuity-re keresztelt szolgáltatáscsomagra, melynek segítségével sosem látott együttműködés jött létre az iOS-készülékeink és a Macünk között.

 

Tim Cook nyílt levélben írt homoszexualitásáról

Tim Cook, iPhone 6, Apple Watch

Tim Cook a bulvársajtó találgatásai ellenére sosem nyilatkozott nyíltan szexuális orientációjáról, egészen idén októberig, amikor is egy nagyszerű cikkben írt homoszexualitásáról a BusinessWeeken. A nyílt levél nagy visszhangot keltett, a techvilág számos jelentős személyisége nyilatkozott elismerően az abban megfogalmazott gondolatokról. Azóta az a hír is napvilágot látott, miszerint Tim Cookról neveznének el egy nemi egyenlőséget célzó törvényt. Mindezektől függetlenül is sikeres évet zárhatott az Apple vezérigazgatója: ő lett az év embere a Financial Times szerint, a CNN az év vezérigazgatójának választotta, második lett a Fortune által készített év üzletemberei listán, de a Time magazin év embere döntőjébe is beválogatták, noha azt a címet nem ő nyerte meg, hanem az ebola ellen küzdők.

 

Megérkezett az 5K-s Retina kijelzős iMac

retina_imac_cover

Időszerű volt már az iPhone, az iPad és a MacBook Pro után, hogy az Apple még tovább fokozza a Retina kijelzőket. Idén októberben az iPad bemutatón az Apple leleplezte az 5K-s retina kijelzős iMacet is, egészen megdöbbentő, 5120×2880 pixeles felbontású 27″-es monitorral. A tesztek alapján a teljesítményre sem lehet panasz, és a képminőségtől szó szerint leesett az állunk, amikor először megláttuk. Ennek a számítógépnek egyszerűen nem volt párja ebben az évben.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!