imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A 10 legjobb iOS Safari trükk


Legtöbbünk minden nap használja, mégis egy rakat olyan funkciót rejt az Apple mobilos böngészője, amiket nem mindenki ismer feltétlenül. Pedig ha tudnál ezekről a trükkökről, tuti minden nap használnád őket. Megmutatjuk a 10 kedvencünket.

1. Profi alkalmazásmegnyitás

Bemelegítésnek kezdjünk egy egyszerűbb trükkel, amit valószínűleg azért többen is ismertek. Ha a Safari ikonját erősebben nyomod le a 3D Touch-képes eszközödön (iPhone 6s-től fölfelé), akkor egy pár lépést már az indításkor megspórolhatsz. A felugró ablakban választhatsz, hogy új Tabot szeretnél-e megnyitni; ha igen, választhatod a privát lehetőséget is, de akár a könyvjelzőidet, vagy az olvasmánylistádat is megtekintheted.

2. Linkek előnézete

Ha már a 3D Touchnál tartunk, itt van még egy tipp hozzá. Látsz egy érdekesnek tűnő linket a szövegben, de még nem vagy benne biztos, hogy tényleg érdekelni is fog? Ha a linkre erősebb érintéssel nyomsz, akkor kis előnézeti képben betöltődik a hivatkozott oldal tartalma. Ha tényleg el akarod olvasni, nyomj még erősebben a kijelzőre, és a Safari máris teljes nézetben tölti be a weboldalt. Ha mégsem érdekel, csak engedd fel az ujjad a képernyőről, és folytasd a böngészést, mintha mi sem történt volna.

Ez még nem minden. Ha az előnézeti képet felhúzod a kijelző teteje felé (ennek lehetőségét egy kis nyíl is jelzi), akkor további opciók közül választhatsz (megnyitás új fülön, hozzáadás az olvasólistához, másolás, megosztás). Ugyanezzel a módszerrel menthetsz le képeket is weboldalakról: erősebb nyomás -» felhúzás -» mentés.

3. Mentsd le a weboldalakat PDF-ként

A műveletet két felől is meg lehet közelíteni. A legegyszerűbb megoldás, hogy a megosztási lehetőségeknél a Save PDF to iBooks opciót választod. Ilyenkor értelemszerűen meg fog jelenni az oldal PDF mentése az iBookban. Innen viszont macerás a megosztás más alkalmazások számára, szóval elkélhet egy külön kezelhető PDF fájl. Ezt tudja a bonyolultabb megoldás.

A megosztási lehetőségeknél ezúttal a nyomtatás menüpontot válaszd. Láthatod, hogy megjelent az weboldal szépen nyomtatókompatibilis oldalakra bontva. Itt kiválaszthatod, hogy melyikek jelenjenek majd meg a végleges dokumentumban is, csak szedd ki a pipákat azok alól, amikre nincs szükséged.

Ha megvagy, nyomj 3D Touch-ot az egyik kiválasztott oldalon, majd nyomd le még erősebben a képernyőt. Ekkor felugranak a kiválasztott lapok egy PDF olvasóban, ahonnan már csak tovább kell osztanod a megfelelő alkalmazásnak a doksit. Ha esetleg gépen szeretnéd inkább szerkeszteni, csak simán dobd át AirDropon a Macedre a fájlt.

4. Nyomogasd hosszan a dolgokat

Általános tanács, de tényleg szinte minden gombnak van valamilyen extra képessége akkor, ha hosszan nyomják. A Könyvjelzők ikonját nyomva például egy menü jelenik meg, amiből kiválaszthatjuk, hogy az Olvasási listához, a Megosztott linkekhez, vagy a Könyvjelzőkhöz szeretnénk hozzáadni az adott oldalt. A tabváltó ikonjával egy mozdulattal új fület nyithatunk, vagy bezárhatjuk az éppen nézett weboldalt, de az előre hátra nyilaknak is további extrákat rejtenek, szóval tényleg érdemes körbenyomkodni a gombokat.

A Megosztás opcióval ne is próbálkozzatok, az nem tud semmit.

5. Keress a megnyitott tabok között

Az iOS 10-ben már annyi fület nyithatsz meg magadnak, amennyit csak akarsz. A kevésbé rendszeretők viszont hajlamosak visszaélni a lehetőséggel, és tabok milliót nyitják meg, azzal a címszóval, hogy jó lesz az még később. Aztán, amikor tényleg meg kellene találni valamit, akkor görgethetnek a végtelen oldal között az idők végezetéig. Szerencséjükre az Apple nem felejtette el őket sem, és beépített egy keresőt is a Safariba, amivel könnyedén megtalálhatják az adott weboldalt.

Nem kell mást tenned, mint megnyomni a tabváltó gombot a jobb alsó sarokban, majd elforgatni a telefont (persze csak ha be van kapcsolva ez az opció a Control Centreben). Az oldalak előnézeti képekbe rendeződnek, de ami igazán lényeges, hogy megjelenik egy kereső sáv a bal felső sarokban. Értelemszerűen ide kell beírni az oldal nevét amit keresel.

6. Asztali nézet betöltése

Jó dolog, hogy egyre több oldal rendelkezik reszponzív felülettel, ugyanakkor néha mégis jól jönne, ha úgy tudnánk megnézni egy weboldalt, ahogy az a gépünkön mutatna. Különösen igaz ez mondjuk az olyan hatalmas táblagépszörnyeknél, mint mondjuk a 12,9”-es iPad Pro. Erre a műveletre is két megoldási lehetőség kínálkozik.

A semmi extra módszer, hogy megnyitod a megosztás menüt, majd megkeresed a Request Desktop Site ikont és megnyomod. Ha viszont tudod, hogy néznek a villamoson és virítani akarod szakértelmed iOS-ból, akkor nyomj hosszan a frissítés gomra. Egy kétválasztásos menüt fogsz kapni: Reload Without Content Blockers, ami értelem szerűen a tartalomblokkolókat tudja kiiktatni, és Request Desktop Site – na erre van most nekünk szükségünk.

7. Keresés a szövegben

Főleg a hosszabb weboldalak esetében nincs annál dühítőbb, mikor akkor se találsz meg egy fontos szót, vagy mondatot, ha már százhuszadjára is végigpörgetted az oldalt. Ilyenkor kívánja azt az ember, hogy bárcsak lenne CMD + F billentyűkombináció iOS-en is. Ha billentyűzetet nem is tudsz növeszteni az iPhone-odra, szövegközi keresésre azért van lehetőség iOS-en is.

Ismét két lehetőség. 1.) Elkezded beírni a keresett kifejezést a címsorba. Az előzmények és a korábbi keresések alatt találsz majd egy olyan opciót is, hogy “On This Page”, ami mellett ott lesz a találatok száma is zárójelben. Ha rákattintasz, értelemszerűen lefut a keresés. 2.) Megosztás menü, és a Find on Page ikon (egyébként nem kéne átnevezni a megosztás menüt valami másra? Lassan minden funkciót oda rejt az Apple, nem csak a megosztást).

8. Beépített RSS olvasó (szerű valami)

A korábban már említett Shared Links funkció az iOS 10-ben lényegében egy feed reader. Nyissuk meg az oldalt, amit követni szeretnénk, és nyomjunk a Könyvjelzők ikonra. A felső menüsoron válasszuk ki a @ szimbólummal fémjelzett fület, ez lesz az úgynevezett Shared Links. Nyomjunk a jobb alsó sarokban látható Subscriptions gombra, majd ugyanitt az Add Current Site lehetőségre. Ha megvagyunk, akkor Done, és láss csodát, ha legközelebb a Shared Linksre látogatunk, ott fognak figyelni a követett oldalak legfrissebb hírei.

9. Másolás és azonnali keresés

Ha mondjuk emailből másolsz ki egy linket, amire rá akarsz keresni, annak tipikusan az a módja, hogy beilleszted a címsorba, majd rányomsz a keresésre. Nem mintha ez nagyon fáradságos művelet lenne, de van egy fokkal gyorsabb módja is ennek, ami hasznos lehet (főleg ha a jó csaj még mindig téged néz a villamoson). Nyomj hosszan a címsorra, majd válaszd a Paste and go lehetőséget. A Safari azon nyomban megnyitja majd a beillesztett linket.

10. Böngészőfülek távoli kezelése

Ideális esetben több Apple készüléket is használsz. Még ideálisabb esetben mindegyiken Safarit, mert tudod, hogy az ökoszisztéma ezt a felállást szereti. Ha pedig megadod azt az ökoszisztémának, amire vágyik, akkor az is ad neked valamit cserébe.

Jelen esetben azt, hogy mindegyik készülékeden kezelheted a megnyitott tabokat. Ez az iOS-re vonatkoztatva úgy néz ki, hogy megnyomod a tabváltógombot, majd ha az ablak alján megjelenő felhő ikonnal és a géped nevével jelzett sávot felhúzod, látni fogod a Macen (vagy más Apple eszközön) megnyitott böngészőfüleket.

Ha úgy tartja kedved, akkor bármelyiket egy nyomásra megnyithatod az iOS-es eszközön is, vagy akár be is zárhatod a géped böngészőjében az adott tabot, távoli eléréssel. Ehhez csak húzd el balra a megfelelő sávot, és nyomj a Close gombra.

Te is ismersz valamilyen badass Safari zsiványságot? Oszd meg velünk kommentekben, hadd okoljunk belőle.

Forrás: AppAdvice 1, 2

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!