imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

10 Marc Newson formaterv


Szombat virradóra robbant a hír, miszerint az Apple leigazolta Jony Ive egyik legjobb barátját, a legendás ausztrál ipari formatervezőt, Marc Newsont, hogy a cégnél dolgozzon dizájnerként. Lehet, hogy nem mindenki számára ismerős a Marc Newson név, így összegyűjtöttem a számomra leginkább kifejező tíz munkáját egy kis bemutatkozásként. A lista teljesen szubjektív, nem feltétlenül ezekért a munkáiért kapta a díjhegyeket.

Atmos 561

Marc Newson Atmos 561
Képr forrása: Jaeger Le-Coultre.

Ezt az asztali órát a Jaeger Le-Coultre svájci óragyár számára tervezte 2008-ban. Érdekessége, hogy nincs szüksége sem elemre, sem elektromos hálózatra a működéshez, mivel a Jean-Léon Reutter svácji mérnök által 1928-ban kifejlesztett elven üzemel: a helyiség hőmérsékletének ingadozásából veszi az energiát. 65 milliószor kevesebb energia szükséges a működéséhez mint egy 15 wattos izzó esetén, és egy foknyi környezeti hőmérséklet-ingadozás 48 órányi működéshez szükséges energiával látja el. A piros óramutatós különleges kiadás 425 ezer dollárért (kb. 100 millió forintért) kelt el a (RED) jótékonysági árverésén.

 

Leica M (RED)

Kép forrása: Sotheby's.
Kép forrása: Sotheby’s.

Jony Ive-val közösen tervezték ezt az egyedi Leica M fényképezőgépet. A váza alumíniumból készült, és nagyjából 100 változtatást végeztek az eredeti formaterven. A végső modellen 50 mérnök dolgozott 270 napig. Az alumíniumházat a Mac számítógépeknél megszokott unibody módszerrel készítették, tehát egyetlen tömb alumíniumból lett kifaragva. A fényképezőgépen több mint 21 900 darab lézervágott lyuk található. Szintén a fent említett aukción került elárverezésre, a végső ár 1 805 000 amerikai dollár (közel 437 millió forint) lett.

 

(RED) asztal

Kép forrása: Sotheby's.
Kép forrása: Sotheby’s.

Szintén Jony Ive-val közös formaterv ez a kifejezetten a Bono-féle (RED)-aukcióra tervezett asztal. Teljes egészében alumíniumból készült, a különleges formát az asztallap szélének pengeszerű vékonysága adja. Az asztallap felülete mozaikszerűen dekorált, összesen 185 „puzzle-darabot” tartalmaz. Az eloxált alumínium asztalt a kaliforniai Neal Feay Studio gyártotta le. Méretei: 73,7 x 254 x 99,1 cm. Az árverésen végül 1 685 000 dollárt (nagyjából 408 millió forintot) adtak érte.

 

Lockheed Lounge szék

Kép forrása: Vitra Design Museum.
Kép forrása: Vitra Design Museum.

1986-ben tervezte ezt a széket. A szék belseje üvegszálas anyagból és műanyagból készül, erre kerülnek a vékony alumíniumlemezek, melyeket összeszegecselnek. A felület ettől függetlenül teljesen sík, hasonlít a repülőgépek törzsére. Ezért is adta neki a Lockheed Lounge nevet Marc Newson. A 86 x 166 x 57 cm-es szék lábai gumiborítást kaptak. A székből végül összesen 3 darab készült, az egyiket 2009-ben árverezték el Londonben 1,1 millió angol fontért (nagyjából 435 millió forintért).

 

Embriószék

Kép forrása: Bukowskis.
Kép forrása: Bukowskis.

Az 1988-ban tervezett szék Marc Newson talán legismertebb alkotása, ő maga úgy jellemzi, mint „az egyik első olyan darab, ahol megtaláltam az egyedi stílusjegyeimet.” Eredetileg az Ideé gyártotta, majd később a gyártást átvette a Cappellini. A lábak krómozott acélból vannak, a többi részt öntött poliuretán habból készül, melyre fix huzat kerül. Jelenleg hat színben gyártják: fehér, bézs, barna, piros, sötétkék és fekete; méretei: 80 x 85 x 45 cm, tömege 23 kilogramm. 3500-4000 eurós (1-1,25 millió forintos) áron juthatunk hozzá. Az extrém formája ellenére állítólag nagyon kényelmes ülni benne, bár sajnos nekem még nem volt szerencsém kipróbálni.

 

Ford 021C koncepcióautó

Kép forrása: Marc Newson Ltd.
Kép forrása: Marc Newson Ltd.

Az 1999-es tokiói autókiállításra készítette Marc Newson a Ford megbízásából, a prototípust pedig a Ghia gyártotta le. Az autó a Pantone színskála egyik narancssárga színéről kapta a nevét, bár néhány későbbi bemutatón zöldre festették át. Érdekesség, hogy a műszerfalon megfigyelhetők Marc Newson Ikepod-óráinak stílusjegyei, a kormány pedig erősen emlékeztet a szintén általa tervezett Alessi ruhaakasztóra. Az üléseket kifelé lehet fordítani, ha pedig felkapcsoljuk a világítást, a belső térben a tető is elkezd fehéren izzani. Az autót sosem tervezték sorozatgyártásba küldeni, csupán formatanulmányként szolgált.

 

Ikepod Horizon karóra

Kép forrása: Nymans Ur.
Kép forrása: Nymans Ur.

Bár a Hemipode valószínűleg híresebb, nekem a Horizon jobban tetszik. Egyszerű, letisztult, minimalista óra a svájci Ikepodtól. Marc Newson több modellt is tervezett nekik – köztük egy homokórát is! –, elég közeli kapcsolatban áll az Ikepoddal, hiszen társalapítója és társtulajdonosa is a cégnek. A Horizon többféle színben is elérhető, a közös bennük a titán ház, zafírkristály üveg és gumiszíj. Ezen kívül vannak különleges, platina és rózsaarany kiadások is. Sajnos az Ikepod órák nem olcsók, néhány millió forintot is elkérnek értük.

 

Dióda lámpa

Kép forrása: Wallpaper*
Kép forrása: Wallpaper.

Hatalmas LED-re hasonlít ez a 220 centiméter magas állólámpa. Marc Newson többféle színű változatot is készített, mégis mindössze 13 darab létezik belőle, ha az össze variációt számoljuk. A DuPont által feltalált Corian anyagból készült. Becsült értéke egy ilyen lámpának jelenleg 30-50 ezer angol font (kb. 12-20 millió forint).

 

Kelvin40 sugárhajtású repülő koncepció

Kép forrása: Marc Newson Ltd.
Kép forrása: Marc Newson Ltd.

A Kelvin40 koncepció kidolgozására Marc Newson a francia Fondation Cartier Pour l’Art Contemporaintől kapta a megbízást. A 8 méter hoszú és 8 méteres szárnyfesztávolsággal rendelkező magángép igazából sosem repült és valószínűleg nem is fog soha, hiszen Newson formatervező és nem mérnök. Bár szélcsatornás tesztek alapján még akár képes is lehetne rá. Marc Newson egész élete során csodálta a repülőket. Egyszer azt mondta ezzel kapcsolatban:

A repülők számomra elbűvölő, gyönyörűen áramvonalas tárgyak, olyanok, mintha nem is ebből a világból származnának. Ha nem hagytam volna abba az egyetemet, akkor ma repülőmérnök lennék.

A repülő neve egyébként Lem Solarisának egyik karakterére és Marc Newson életkorára utal.

 

Riva Aquariva motorcsónak

Kép forrása: Marc Newson Ltd.
Kép forrása: Marc Newson Ltd.

Marc Newson gyakorlatilag a közlekedés minden formájára tervezett valamit. A fentiekben bemutatott autó és repülőgép mellett jetpacket és űrrepülőt is, így természetesen a vízi eszközök sem maradhattak ki. 2010-ben állt össze a Rivával, hogy egy limitált kiadású motorcsónakot készítsenek együtt. Az Aquarivából összesen 22 darab készült 2010-ben, a retro-megjelenésű motorcsónak árcéduláján pedig 1,5 millió dollár (kb. 360 millió forint) állt.

A fentiekből látszik, hogy Marc Newson egy rendkívül sokoldalú formatervező, gyakorlatilag nincs olyan dolog, amit még ne tervezett volna. Vagyis egy pár biztosan van: Apple-terméket korábban nem dizájnolt. Én nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a feladata régi barátja, Jony Ive mellett, valamint hogy mi lesz az első termék, amin tisztán látszani fog a kéznyoma. Lehet, hogy titokban már az Apple Watch is ilyen?

Nektek van kedvenc Marc Newson-formatervetek? Szerintetek milyen hatással lesz az ausztrál dizájnerzseni az Apple-re?

Borítókép: File dans Ta Chabre.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!