imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

10 megasláger az iPhone előadásában


Viszonylag ritkán esik szó az iPhone (és az iPad) beépített kreatív szoftvereiről, pedig a maguk műfajában egyik sem tartozik a rosszak közé. A zenekészítő GarageBand például rengeteg dologra képes, s ezt egy népszerű youtuber is bizonyítja a legnagyobb slágerek telefonos feldolgozásával.

Az Apple valójában két zenei szoftvert is kínál. Az egyik az ingyenes GarageBand, a másik a 200 dollárt kóstáló Logic Pro X. Ez utóbbi kifejezetten a profi felhasználókat célozza, míg az előbbit a szélesebb tömegeknek, kezdő zenészeknek, érdeklődő amatőröknek szánják. Ez viszont ne tévesszen meg senkit, mert a GarageBand bizony egy összetett, lehetőségek széles garmadáját kínáló alkalmazás.

A kreatív app eredetileg még a 2004-es Macworldön mutatkozott be, iOS-es verziója pedig 2011-ben született meg. Kezdetben 6.99 dollárért kínálták, 2017 óta viszont teljesen ingyenes, így bérelt helye van az iPhone, az iPad, és a Mac előre telepített alkalmazásai között. A programban 11 alapritmus (pl. rock, hip-hop, house), és számos virtuális hangszer (pl. gitár, dobszettek, vonósok) kombinálásával alkothatunk saját zenéket, de az eszközeink tárházát az ingyenes Hangkönyvtárból, valamint az App Store-ból is számos tétellel bővíthetjük.

Az évek során egyre ügyesebbé váló app persze kitermelte a saját közönségét, s ma már rengeteg oktatóanyag érhető el hozzá például a YouTube-on. A how to-videók mellett pedig gombamód szaporodnak a feldolgozások is, melyekben talán a 105 feltöltésnél tartó iSongs csatorna jár az élen. Ebből a kollekcióból válogattunk ki néhányat az elmúlt 40 esztendő slágerei közül, melyek remekül bizonyítják a GarageBand sokoldalúságát. A kész dalok a videók végén hallhatók, a bevezető részekben pedig az elkészítés folyamatát láthatjuk.

AC/DC – Highway to Hell

Az ausztrál ikonok 1979-es dalával indítunk, mely az iSongs és a GarageBand előadásában talán kissé karaokesabb a kelleténél, de azért még így sem kell szégyenkeznie az iPhone-nak.

Queen – Another One Bites the Dust

Freddie Mercury hangja nélkül ugyan sokat csorbul ez az 1980-as legenda, de a dal lelkét adó basszus szerencsére még így is nagyon rendben van.

Michael Jackson –Beat It

Igen, az iSongs természetesen a Billie Jeant is feldolgozta, ám most inkább a szintén 1983-ban megjelent Beat itre esett a választásunk.

Harold Faltermeyer – Axel F

A Beverly Hills-i Zsaru 1984-es betétdalának sajnos rengeteget ártott a békás feldolgozás, ezért hálásak lehetünk, hogy az iSongs kihagyta az óbégatós effekteket a saját verziójából. A szinti itt kifejezetten csípősen szól, a GarageBand-nek nagyon jól áll ez a műfaj.

Roxette – Listen to Your Heart

A svéd banda 1988-as klasszikusa kiváló választás, hogy megemlékezzünk az együttes nemrég elhunyt énekesnőjéről, Marie Fredrikssonról.

Coolio – Gangsta’s Paradise (1995)

Coolio ikonikus dalával meg is érkeztünk a kilencvenes évekbe. A gengszterélet borzalmait feldolgozó dal az iSongs egyik legnézettebb videója lett a maga 3 millió feletti megtekintésével.

Dr. Dre – Still D.R.E.

S ha már gengszterek, Dr. Dre 1999-es slágere sem maradhat ki a szórásból. Az alapritmus szerencsére a pattogó lowriderek és Snoop Dogg vendégszereplése nélkül is egész jól működik.

Foster the People – Pumped up Kicks

A Foster the People 2010-es dala az évtized elején tomboló hipszterforradalom egyik himnusza volt, ami végül utat talált a rádiók toplistáira is, így kiérdemelve a maga GarageBand-feldolgozását.

Ed Sheeran – Shape of You

Ed Sheeran az egyik legnépszerűbb kortárs előadó, úgyhogy nem is volt kérdés a szerepeltetése. A 2016-os Shape of You eredeti változata 4 milliárd megtekintés felett jár, az iSongs pedig 4 milliót szerzett vele.

Billy Eilish – Bad Guy

Elvileg Billy Eilish most a legtrendibb jelenség a zenében, ezért az iSongs őt is kipécézte magának. A Bad Guy egész friss, 2019-es alkotás, így a válogatásunk első szereplőjétől csaknem kerek 40 év választja el.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!