imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megjöttek az első hírek az iOS 14-ről

Vajon melyik készülékeken lesz elérhető?

10 megasláger az iPhone előadásában


Viszonylag ritkán esik szó az iPhone (és az iPad) beépített kreatív szoftvereiről, pedig a maguk műfajában egyik sem tartozik a rosszak közé. A zenekészítő GarageBand például rengeteg dologra képes, s ezt egy népszerű youtuber is bizonyítja a legnagyobb slágerek telefonos feldolgozásával.

Az Apple valójában két zenei szoftvert is kínál. Az egyik az ingyenes GarageBand, a másik a 200 dollárt kóstáló Logic Pro X. Ez utóbbi kifejezetten a profi felhasználókat célozza, míg az előbbit a szélesebb tömegeknek, kezdő zenészeknek, érdeklődő amatőröknek szánják. Ez viszont ne tévesszen meg senkit, mert a GarageBand bizony egy összetett, lehetőségek széles garmadáját kínáló alkalmazás.

A kreatív app eredetileg még a 2004-es Macworldön mutatkozott be, iOS-es verziója pedig 2011-ben született meg. Kezdetben 6.99 dollárért kínálták, 2017 óta viszont teljesen ingyenes, így bérelt helye van az iPhone, az iPad, és a Mac előre telepített alkalmazásai között. A programban 11 alapritmus (pl. rock, hip-hop, house), és számos virtuális hangszer (pl. gitár, dobszettek, vonósok) kombinálásával alkothatunk saját zenéket, de az eszközeink tárházát az ingyenes Hangkönyvtárból, valamint az App Store-ból is számos tétellel bővíthetjük.

Az évek során egyre ügyesebbé váló app persze kitermelte a saját közönségét, s ma már rengeteg oktatóanyag érhető el hozzá például a YouTube-on. A how to-videók mellett pedig gombamód szaporodnak a feldolgozások is, melyekben talán a 105 feltöltésnél tartó iSongs csatorna jár az élen. Ebből a kollekcióból válogattunk ki néhányat az elmúlt 40 esztendő slágerei közül, melyek remekül bizonyítják a GarageBand sokoldalúságát. A kész dalok a videók végén hallhatók, a bevezető részekben pedig az elkészítés folyamatát láthatjuk.

AC/DC – Highway to Hell

Az ausztrál ikonok 1979-es dalával indítunk, mely az iSongs és a GarageBand előadásában talán kissé karaokesabb a kelleténél, de azért még így sem kell szégyenkeznie az iPhone-nak.

Queen – Another One Bites the Dust

Freddie Mercury hangja nélkül ugyan sokat csorbul ez az 1980-as legenda, de a dal lelkét adó basszus szerencsére még így is nagyon rendben van.

Michael Jackson –Beat It

Igen, az iSongs természetesen a Billie Jeant is feldolgozta, ám most inkább a szintén 1983-ban megjelent Beat itre esett a választásunk.

Harold Faltermeyer – Axel F

A Beverly Hills-i Zsaru 1984-es betétdalának sajnos rengeteget ártott a békás feldolgozás, ezért hálásak lehetünk, hogy az iSongs kihagyta az óbégatós effekteket a saját verziójából. A szinti itt kifejezetten csípősen szól, a GarageBand-nek nagyon jól áll ez a műfaj.

Roxette – Listen to Your Heart

A svéd banda 1988-as klasszikusa kiváló választás, hogy megemlékezzünk az együttes nemrég elhunyt énekesnőjéről, Marie Fredrikssonról.

Coolio – Gangsta’s Paradise (1995)

Coolio ikonikus dalával meg is érkeztünk a kilencvenes évekbe. A gengszterélet borzalmait feldolgozó dal az iSongs egyik legnézettebb videója lett a maga 3 millió feletti megtekintésével.

Dr. Dre – Still D.R.E.

S ha már gengszterek, Dr. Dre 1999-es slágere sem maradhat ki a szórásból. Az alapritmus szerencsére a pattogó lowriderek és Snoop Dogg vendégszereplése nélkül is egész jól működik.

Foster the People – Pumped up Kicks

A Foster the People 2010-es dala az évtized elején tomboló hipszterforradalom egyik himnusza volt, ami végül utat talált a rádiók toplistáira is, így kiérdemelve a maga GarageBand-feldolgozását.

Ed Sheeran – Shape of You

Ed Sheeran az egyik legnépszerűbb kortárs előadó, úgyhogy nem is volt kérdés a szerepeltetése. A 2016-os Shape of You eredeti változata 4 milliárd megtekintés felett jár, az iSongs pedig 4 milliót szerzett vele.

Billy Eilish – Bad Guy

Elvileg Billy Eilish most a legtrendibb jelenség a zenében, ezért az iSongs őt is kipécézte magának. A Bad Guy egész friss, 2019-es alkotás, így a válogatásunk első szereplőjétől csaknem kerek 40 év választja el.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!