imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

100%-ban zöld lett az Apple


A legutolsó cupertinói konnektortól kezdve egészen a gigantikus szerverparkokig mindenhonnan csak és kizárólag zöld áram folyik az Apple létesítményeiben. Nemcsak Amerikában, hanem a világ 43 országban. Tegnap sikerült megütni a 100%-ot.

Zöldnek lenni manapság egyszerre divatos elvárás és fontos felelősségvállalás. Nyilvánvaló, hogy az Apple nem puszta szívjóságból fektet ennyi energiát a megújuló energiaforrásokba, ugyanakkor nem szabad elvitatni azt sem, hogy még mindig sokkal szimpatikusabb az ehhez hasonló jó célok mögé bújtatott marketing és PR, mint bármi más.

Az Apple ráadásul nem aprózta el a dolgot. Egy ekkora vállalatnál már az 50%-ban megújuló energiaforrásokra való támaszkodás is szép eredmény lenne, de az Apple nem elégedett meg csak a 100%-kal. Mindezt ráadásul világszerte, a legutolsó Indiai létesítményig ideértve, összesen 43 országban. Tim Cook jószokásához híven mély gondolatokkal kommentálta a bejelentést:

Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy jobb állapotban hagyjuk magunk után a világot, mint ahogy találtuk. Sok év kemény munka után büszkén jelenthetjük be, hogy elértük ezt a jelentős mérföldkövet. Továbbra is próbálkozunk majd határaink kitolásával. Keressük az új anyagokban rejlő lehetőséget, amelyeket termékeinkben alkalmazhatunk, más fajta újrahasznosítási eljárásokat. Közösen dolgozunk a beszállítóinkkal, hogy új, kreatív, előremutató megújuló energiaforrásokat vehessünk alapul, hiszen tudjuk, hogy a jövőnk múlik ezen.

Ahhoz, hogy sikerüljön elérni a 100%-ot az Apple-nek tényleg nagyon sok időt, pénzt és energiát kellett belefektetnie a projektbe. Világszerte hoztak létre különböző zöld erőműveket, napelemtelepeket, szélerőműveket, kísérleteztek bioüzemanyag cellákkal, mikrohidratációs generátorrendszerekkel az energiatárolás fejlesztése érdekében.

A hivatalos bejelentésben megemlítik, hogy jelenleg is 25 megújuló energiával foglalkozó projektjuk fut, összesen 626 megawattos kapacitással. Csak 2017-ben 286 megawattnyi áram termelésére képes napelemfarmokat hoztak létre, ami állítólag a legtöbb, amit egy évben idáig bárkinek is sikerült összehoznia. Emellett 15 projekt van még épülőfélben, amelyek ha egyszer felépültek összesen 1,4 gigawatt zöld energiát fognak szolgáltatni 11 ország számára.

A 100%-os mérföldkő megugrása már régi vágya volt az Apple-nek. Első lépésként 2011-ben 54%-kal csökkentették az üvegházhatású gázkibocsájtásukat, ezzel 2,1 millió tonna szén-dioxidtól megkímélve a légkört. 2014-re már minden adatközpont csak zöld árammal üzemelt, 2016-ra pedig 96%-on állt a megújuló energiaforrásból nyert energiamennyiség mutatója. További két év kellett a maradék 4% behozásához.

Persze hozzá kell tenni, hogy a beszállítók nem tartoznak bele a számításba. Márpedig egy iPhone összerakásához a világ számos különböző pontjáról érkeznek alkatrészek Kínába. Ez pedig feltehetően nem éppen a legzöldebb megoldás. Az Apple igyekszik is arra biztatni üzleti partnereit, hogy csatlakozzanak hozzájuk, relatíve sikeresen: 23 beszállító már csatlakozott a kezdeményezéshez, ide értve a Quanta Computert, a Pegatront vagy a Finisart.

Brand-építés, üzleti célok, marketing és társai ide vagy oda, ez azért szép munka!

Forrás: MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!