imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

100 milliós bónuszt kapott Tim Cook az 5 éves munkájáért


2011. augusztus 24-én, azaz 5 éve pontosan ezen a napon mondott le véglegesen Steve Jobs az Apple vezérigaztói pozíciójáról. Nemrég a Washington Postban jelent meg egy nagyinterjú Tim Cookkal – aminek a magyar fordítását itt tudjátok elolvasni –, ahol kifejtette: őszintén hitt benne, hogy az Apple legendás társalapítója meggyógyul, és visszaveszi tőle a vezérigazgatói pozíciót. Nem így történt, 6 hétre rá Jobs elhunyt, Tim Cook pedig azóta is vezeti a céget. Az ötéves munkáért pedig bónusz is jár, nem is kevés.

Az Egyesült Államokban a részvénytársaságoknak a törvények szerint közölniük kell a részvényesekkel, hogy a cég milyen kompenzációkat adott a felső vezetés bizonyos tagjainak. Ezt egy, a United Sates Securities and Exchange Commission (SEC – „tőzsdefelügyelet”) felé leadott jelentésben kell nyilvánosságra hozniuk. Innen értesülünk arról, hogy mondjuk Tim Cook, vagy a vezetőség más tagjai mennyi pénzt kerestek az adott évben. Messze nem az Apple CEO-ja keresi a vezetésben a legtöbb pénzt, hanem Angela Ahrendts, de pl. Jony Ive fizetéséről fogalmunk sincs, talán nem véletlenül. Tim Cook még nemzetközi összehasonlításban sem keres olyan sok pénzt: fel sem fért a 200 legjobban kereső CEO listájára. Ő maga kérte 2013-ban az igazgatói tanácstól, hogy alakítsák át a cég kompenzációs rendszerét, ami így még inkább teljesítményalapú, azaz attól hogy még ő a vezérigazgató, nem jelenti azt, hogy automatikusan mindenkinél több pénzt fog kapni.

apple-stock-market-nasdaq-cover

A vezetők a fizetésük és a bónusz jelentős részét nem készpénzben, hanem ún. szabadon vagy korlátozottan felhasználható tőzsdei részvényekben kapják. Ehhez több feltételnek kell teljesülnie: egyrészt általában időhöz kötik, azaz adott időszakban a cég alkalmazásában kell állnod, másrészt hoznod kell a számokat. Cook ezek szerint mindkettőt teljesítette, ezért a mai napon 980 000 Apple részvényt kapott (pontosabban lekerültek a korábbi megkötések róluk), ami a jelenlegi tőzsdei árfolyamon kicsit több mint 106 millió dollár. Ez még semmi ahhoz képest, ha úgy dönt, hogy tovább húzza az igát. Ha 2021. augusztus 24-én is még az Apple vezérigazgatója lesz, és hozza a számokat, akkor akár 500 millió dollárnyi Apple-részvény is ütheti a markát. Tim Cook korábban már elmondta, hogy vagyonának döntő többségét jótékony célokra fogja felajánlani, egy tavalyi tőzsdefelügyeleti jelentésből kiderült, hogy csak tavaly májusban 6,5 millió dollárt ajánlott fel jótékonysági célra, meg nem nevezett szervezeteknek.

Forrás: MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!