imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

10+1 iPhone tipp, amit nem biztos, hogy ismertél


Lassan bemutatkozik az iOS 11, amiben biztosan sok újdonságot találunk majd, de sokan még a jelenlegi iOS lehetőségeit sem ismerik. Mutatunk most 10 plusz 1 tippet, amik hasznosak lehetnek a mindennapi használat során.

Gyakori helyek megjelenítése

Az iPhone-unk megjegyzi, hogy merre járunk, és ezt használja föl néhány alkalmazásban, amennyiben engedélyezzük. Sőt, pontosan regisztrálja azt is, mikor érkezünk meg és mikor megyünk el onnan. Szóval figyeljünk oda, hogy a feleségünk, barátnőnk / férjünk, pasink ne nagyon járjon ebben a menüben, ha van egy kis vaj a fülünk mögött. Ugyanakkor fordítva is használható a funkció, ha azt akarjuk bizonyítani, hogy mi becsületesen dolgozni voltunk. Viccet félre téve, igazából ez a funkció tényleg inkább szórakoztató, mint hasznos. Ugyanakkor érdemes visszanézni néha, hogy mit csináltunk az utóbbi hetekben. Elérés: Beállítások->Adatvédelem->Helymeghatározás->Rendszerszolgáltatások->Gyakori helyek menüpontok alatt

Emlékeztess, mikor legközelebb itt járok

Az alábbi Sirivel kapcsolatos funkciót, a gyári Emlékeztetők alkalmazásból is elérhetjük. Képzeld el, hogy kocsival meglátsz egy boltot, ahova amúgy bemennél körbenézni, ha nem lennél már így is 20 perc késében. Ilyenkor kell szólni Sirinek és a beállított nyelven elmondani neki, hogy emlékeztessen, hogy be szeretnél menni a boltba, amikor legközelebb itt jársz. Az iPhone pedig ezentúl, ha arra jársz emlékeztetni fog, hogy te oda valamikor be szerettél volna menni körülnézni. Tehát maga az értesítés a helyinformációk alapján fog emlékeztetni, nem pedig időhöz kötötten. Egyébként az éppen adott helyszín helyett lehet mondani, hogy otthon vagy a munkában emlékeztessen, ha ezeknek a helyeknek a címét korábban megadtuk.

Üzenetek időpontjának megjelenítése

Talán már mindenkivel előfordult, hogy elfelejtkezett egy-egy iMessage-ről, és később jó lett volna tudni, hogy pontosan mikor írt a küldő, vagy éppen nem ártott volna tudnunk, hogy mikor ígértük meg, hogy 45 perc múlva érkezünk egy találkozóra. Szerencsére gondoltak erre az Apple-nél, és bár nem egyértelmű, de megjeleníthetjük, hogy az egyes üzenetek mikor érkeztek, vagy kerültek küldésre. Egyszerűen húzzuk el balra az ujjunkat a kijelző jobb oldaláról, és máris megjelennek az időpontok az adott beszélgetésben.

uzenetek

Mobil adatforgalom kikapcsolása meghatározott alkalmazásra

Ez az a funkció, amit szerintem a legtöbben ismernek. Ugyanakkor ez is igazán hasznos lehet, ha például reklám nélkül akarunk offline játékot játszani, vagy ha spórolni szeretnénk a havi internetkvótánkkal. Ugyanis az iOS-ben egyesével tudjuk állítani, hogy mely alkalmazások használhatják a mobilinternetet. Sőt, azt is megnézhetjük, hogy egy bizonyos alkalmazás mennyi adatforgalmat bonyolított le a statisztika újraindítása óta. Ha pedig az alkalmazás mégis szeretne adatforgalmat lebonyolítani, akkor egy üzenetet kapunk, hogy kapcsoljuk vissza. Persze ez nem kötelező lépés, de gyakran nem tudjuk, mire használja az alkalmazás az internetet, szóval csak óvatosan ezzel a funkcióval. Elérés: Beállítások->Mobiltelefon

Gépelés visszavonása / gépelt szöveg törlésének visszavonása

Előfordult már, hogy elkezdtél visszatörölni szöveget, majd meglódult a törlés, ahogy az iOS egy idő után egyes karakterek helyett teljes szavakat töröl? A hibás gépelés vagy törlés után egyszerűen rázzuk meg a készülékünk és válasszuk a visszavonás lehetőségét. A folyamat tulajdonképpen ugyanez, ha a begépelt szöveget akarjuk visszavonni. Ez minden olyan alkalmazásban működik, ahol lehetőség van szövegbevitelre a virtuális billentyűzettel. Elérés: Beállítások->Kisegítő lehetőségek->Visszavonás megrázással

Fényképezés fülhallgatóval

Az iPhone-okhoz mellékelt Apple fülhallgatókat nem csak zenehallgatásra vagy telefonálásra használhatjuk. A Kamera alkalmazás elindítása után bármelyik hangerőszabályozó gomb lenyomásával azonnal fotózhatunk egyet, vagy elindíthatjuk és leállíthatjuk a videófelvételt.

earpod_fenykep_keszites_fulhallgatoval_iphone

Ez a funkció sokszor jól jöhet, például ha állványról fotózunk az iPhone-nal, vagy ha sok fényképet szeretnénk egymás után elkészíteni minél kisebb kézremegés mellett. Persze egyéni felhasználástól függ, hogy ki milyen helyzetben találja ezt hasznosnak, minden esetre érdemes tudni, hogy ez is egy lehetőség, ha fényképezni szeretnénk telefonunkkal.

Zenelejátszás időzített leállítása

Szeretnénk zenére elaludni, de nem szeretnénk, hogy egész éjszaka szóljon a zene? Nem probléma, nagyon egyszerűen beállíthatjuk, hogy mondjuk egy óra múlva kapcsolja ki a telefonunk a zenelejátszást. Indítsunk el egy lejátszási listát, vagy albumot, majd az óra alkalmazásban az időzítő fülön állítsuk be, hogy mennyit számoljon vissza. Ezután a hangjelzésnél görgessünk le, és válasszuk a “Lejátszás leállítása” menüpontot.

timer

Fájlok mozgatása iPhone-ra egyszerűen

Sok iPhone tulajtól hallottuk már, hogy miért nincs SD kártya foglalat az iPhone-ban, mert azzal milyen egyszerű lenne fájlokat mozgatni a készülékre. Nos, van egy jó hírünk. Jegyzeteltél iPaden vagy Macen, és a telefonodon szeretted volna folytatni? Esetleg szükséged lett volna egy prezentációra, amit a Macen készítettél? Nagyon egyszerű a megoldás: használd az iCloud Drive-ot.

drivemac

Amennyiben a Maceden szerkeszted a szöveges dokumentumokat, Keynote, Numbers, vagy Pages fájlokat, vagy akár egy videót szeretnél magaddal vinni, válaszd a mentés iCloud Drive-ba menüpontot, vagy csak dobd be az adott fájlt a Finder iCloud Drive könyvtárába. Az itt tárolt fájlokat ezután bármely eszközön elérheted. iPhone-on ezt a könyvtárat kirakhatod a főképernyőre is: Beállítások/iCloud/iCloud Drive/Megjelenítés a Főképernyőn

iclouddrive

Csatolmányok hozzáadása e-mailhez

Ez is az iCloud Drive-hoz kapcsolodó tipp. Szeretnél például egy xls-t továbbküldeni, de nincs nálad a Maced? Ha az iCloud Drive-ba mented a dokumentumaidat, ez sem probléma. Kezdj el írni egy új e-mailt, a szövegmezőben koppints duplán, majd koppints a a Melléklet hozzáadása elemre a felugró menüből. Ezután a felugró iCloud Drive könyvtárból válaszd ki az elküldendő fájlt.

melleklet

Fotók törlése egyszerűen

Telt már meg a telefonod, mert lusta voltál egyesével törölgetni a képeket vagy videókat? Van egy egyszerűbb módszer is, hogy gyorsan kivégezd a képeket vagy videókat. Lépj be a Fotók alkalmazásba, koppints a jobb felső sarokban található Kiválasztás gombra. Ezután helyezd az ujjad az első képre amit törölni szeretnél, majd húzd végig a kijelzőn az utolsó törlendő képig. Ezzel a megoldással egyszerűen kijelölhetsz 20-30, vagy akár több száz fotót illetve videót is, majd a kis kuka ikonra koppintva törölheted is őket. Ezután ne felejtsük el a törölt elemek mappából is kukázni ezeket az elemeket.

photos

Bónusz tipp: Keresés a Beállításokban

Ha nem találod a Beállításokban, amit keresel, csak húzd lefele az ujjaddal a menüt, és írd be a keresőbe a kívánt beállítás nevét, vagy valamilyen ahhoz kapcsolódó kulcsszót.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!