imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

10+1 rejtett Safari-trükk a Haptic Touch segítségével


Nemrég jelent meg Anikó cikke a Haptic Touch, azaz a hosszan nyomás segítségével elérhető iOS-funkciókról. Ebben az írásban most kifejezetten a Safariban megbújó trükkökről lesz szó.

A Safari az Apple-eszközök beépített böngészője, s habár nem tökéletes, mi azért szeretjük. A program kezelőfelülete többnyire meglehetősen egyértelmű, főleg a leegyszerűsített iOS és iPadOS-verziók esetében, azonban akad néhány „rejtett” funkció, melyet csak bizonyos gombok nyomva tartásával (illetve 3D Touch-csal szerelt eszközökön egy erős nyomással) lehet előcsalogatni.

Egyszerre több lap mentése könyvjelzőként

Tegyük fel, hogy éppen venni akarsz valamit és több ajánlattal is szemezgetsz, melyek mind meg vannak nyitva a Safariban. A weboldalakat jó lenne egyszerre elmenteni, ilyenkor jöhet kapóra a kis könyv ikon hosszú nyomásával előugró csoportos könyvjelzőzés lehetősége. És igen, az ott a képen egy bug…7 lap laphoz? Mint mondtam: a Safari sem tökéletes.

Linkek csoportos kimásolása a könyvjelzők mappáiból

Ha szereted témák szerint mappákba rendezni a könyvjelzőidet, akkor előfordulhat, hogy meg is akarod osztani őket. Erre nyújt lehetőséget a mappák tartalmának csoportos másolása, aminek eléréséhez csak nyomva kell tartanod a kiválasztott gyűjtemény nevét.

Weboldalak villámgyors görgetése

Hosszabb cikkeknél, leírásoknál előfordulhat, hogy kellemetlenül sokáig tart átgörgetni rajtuk, ha valamiért a végükre akarunk ugrani (khm…pl. amikor olvasás nélkül, cím alapján kommentelnénk). Erre találták ki a gyorsított üzemmódot, amit a görgetősáv hosszú érintésével aktiválhatunk. A funkció visszajelzéseként a keskeny csík vastagra vált, s már kezdődhet is a száguldás.

Megnyitott oldalak csoportos bezárása

Ha te is a nagytakarítások híve vagy, bizonyára kapóra jön ez a funkció, amikor a korábban megnyitott Safari-taboktól szeretnél megszabadulni. Ehhez nincs más dolgod, mint hosszan nyomni a „Kész” feliratot a lapozófelületen, majd kiválasztani a „Mind a(z) X lap bezárása” lehetőséget.

Nemrég bezárt oldalak ismételt megnyitása

A nagy buzgalomban bezártál valamit, amit nem kellett volna? A Haptic Touch erre is gyógyírt nyújt, csak navigálj a megnyitott oldalak lapozgatójára, s a „+” jel hosszú nyomására azonnal felugrik a korábban látogatott webcímek listája. Amennyiben nem szeretnéd, hogy a trükkel visszakövethető legyen az aktivitásod, használd az inkognitó módot, vagy töröld a böngészési előzményeket.

Az összes oldal megnyitása egy könyvjelzőmappából

A mappában tárolt könyvjelzők linkjeinek kimásolásán túl arra is van mód, hogy egyszerre megnyissuk az összeset. Ehhez a mappa nevét hosszan nyomva válasszuk ki a „Megnyitás új lapokon” lehetőséget.

Weboldalak gyors előnézete

A Safariban megoldható, hogy megnyitás nélkül vessünk egy pillantást az egyes linkek, vagy a kedvencek között szereplő weboldalak előnézetére. A funkció aktiválásához csak nyomva kell tartani az adott linket. Ha valamiért zavar, az előnézetet akár le is tilthatod a jobb felső sarokban található „Előnézet elrejtése” feliratra nyomva.

Megnyitott weblapok egyesítése

Ez a funkció csak iPaden, azaz az iPadOS-en elérhető. A lényege, hogy ha több ablak is aktív, akkor azok egyesítésével minden lap egy helyre varázsolható. A trükkhöz a jobb felső sarokban található ikont nyomva tartva az „Összes ablak egyesítése” opciót kell kiválasztanod.

Linkelt fájl letöltése

Amennyiben egy link olyan helyre mutat, melyen egy letölthető fájl (például PDF) található, akkor a hosszú nyomással lehetséges annak azonnali megszerzése az aktuális oldal elhagyása nélkül. Ehhez csak nyomj kitartóan a linkre, majd bökj a vonatkozó lehetőségre a felugró ablakon.

A megnyitott lapok műveleteinek elérése

Több megnyitott lap esetén egy adott fület hosszan nyomva felugranak a következő műveleti lehetőségek: az oldal linkjének másolása, az összes többi tab bezárása, megnyitott lapok cím szerinti rendezése, illetve az oldalak webhely szerinti rendezése (ez utóbbiak ABC szerinti sorrendet takarnak).

+1 Weboldalak bezárása keresés alapján

Ez a trükk akkor lehet hasznos, ha csak bizonyos oldalakat (például 16 Facebook-ablakot) szeretnél kipucolni a megnyitottak közül. Ehhez a tabok felületén fel kell görgetned, a keresősávba beírni az adott kulcsszót, majd a „Mégse” feliratot hosszan nyomva kiválasztani az alul megjelenő „A XY kifejezésnek megfelelő Z lap bezárása” gombot.

Mindezeken túl érdemes lehet megemlíteni egy lehetőséget, amely magához a Haptic Touch-hoz jöhet jól. Amennyiben nem találod kényelmesnek a hosszan nyomást, a Beállításokban navigálj a Kisegítő lehetőségekbe, majd az Érintés almenüben a Haptikus érintés alatt kiválaszthatod, hogy a rendszer mennyi idő után aktiválja a funkciót. Összesen két opcióval, a gyorssal és a lassúval variálhatsz, a kettő között ugyan leheletnyi különbséggel, ám megeshet, hogy csak ennyi hiányzik majd a jobb élményhez.

Te hány trükköt ismertél eddig a fentiek közül?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!