imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

10,5″-es iPad Pro teszt


Múlt pénteken kaparintottam meg az új 10,5″-es iPad Prót, vagyis nagyjából négy napja használom. Már az első öt perc után azon gondolkoztam, hogy milyen bevezetőt kellene írnom, vagy hogyan lehetne röviden összefoglalni, milyen is lett az új iPad Pro. Igazából csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla. Ez a valaha volt legjobb iPad, nem kérdés. Illetve most lett olyan az iPad, amilyennek mindig is lennie kellett volna.

Elöljáróban érdemes leszögezni, hogy jelenleg egy iPad 4-et használok – és az iPademet csak otthon használom, otthon viszont csak az iPademet használom. Azért nem váltottam eddig, mert bár már jó pár funkció nem érhető el ezen a közel 5 éves modellen, nem éreztem késztetést arra, hogy lecseréljem. Az újabb generációk persze sokkal gyorsabbak, vékonyabbak, szebb a kijelzőjük, de számomra nem hoztak lényegi különbséget. Ott van ugyan a Split View, de eddig simán elvoltam anélkül is. Most viszont évek óta először érzem úgy, hogy bizony érdemes cserélni. Először nézzük meg néhány pontban a lényeges újdonságokat, aztán egy kis szubjektív véleményt fogalmazok meg.

 

Külső

Sokat nem változott ebből a szempontból a 10.5″-es iPad Pro. Kicsit nagyobb, mint a 9,7″-es modellek voltak, de a dobozból kivéve ez nem tűnt fel elsőre, persze egymás mellé téve őket azért látszódik. Mivel jóval vékonyabb lett a keret, ezért a területre kb. 20%-kal nagyobb kijelző fért el. A kamera ugyanúgy kilóg a hátlapból, mint eddig, cserébe jobb lett, a készülék vastagsága viszont változatlan maradt, vagyis 6,1 mm, ami 1 mm-rel kevesebb, mint egy iPhone 7.

A hangszórók ugyanúgy alul-felül találhatóak párosával mint az előző generációban, viszonylag hangosak és jól szólnak, de ennél több szót nem érdemes vesztegetni rájuk. Továbbra is négy színben érhető el, nekem egy rozéarany jutott, magamtól azért nem ezt választanám, bár nem olyan vészes. Az én iPad 4-emhez képest egyébként megdöbbentően vékony és könnyű, de ez azoknak nem lesz akkora meglepetés, akiknek újabb iPadjük van.

 

Kijelző

Szerintem ez az új iPad Pro legizgalmasabb része. A felbontása a kisebbik modellnek 2224×1668 pixel lett, ami ugyan nem tűnik hatalmas különbségnek, de érezhető. Ugyanúgy True Tone, mint az előző modellnél, ami nekem először nagyon furcsa volt, ki akartam kapcsolni, de úgy voltam vele, hogy adok neki 1-2 napot, aztán meglátjuk. Azóta teljesen megbarátkoztam vele, és egyáltalán nem zavar, sőt, kifejezetten megszerettem.

Viszont újdonság a 120 Hz-es képfrissítés, ami a keresztségben a ProMotion nevet kapta – és erről bizony csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Nagy hangsúlyt fektetett rá az Apple is a bemutató során, én azt hittem, hogy jó-jó, persze, talán ha nagyon figyelek, akkor feltűnik. De nem, azonnal látszik amikor elkezdünk görgetni valahol, minden sokkal folyékonyabb és folyamatosabb, aztán ha utána visszaülünk valami elé, amiben nem ez a technológia van, még inkább szembetűnő. Na ja, a jó dolgokhoz könnyen hozzá lehet szokni. Ez tipikusan olyan újítás, amiről fogalmunk sincs, hogy akarjuk, amíg ki nem próbáljuk, utána meg csak azt tudjuk kérdezni, hogy ez eddig hogyhogy nem így volt.

A 120 Hz-es frissítésnek köszönhetően az Apple Pencil is gyorsabban reagál. Szó se róla, eddig is nagyon gyors volt, de most mintha egy icipicit még jobb lenne. Igaz, ez – egyelőre? – csak a gyári alkalmazásokban jelentkezik, a FiftyThree-féle Paperben például sajnos nem, bár a Pixelmatorban viszont gyakorlatilag ugyanolyan gyors, tulajdonképpen lehet, hogy csak én érzem úgy, hogy nagyon kicsit lassabb.

 

Teljesítmény

Azt hallottuk, hogy az iPad Pro gyors, meg hogy akár még korábbi MacBook Prókat is képes elverni. Nos, a hatmagos A10X (3 alacsony fogyasztású és 3 megabrutál mag) tényleg nagyon komoly. Nem tudom, van-e folyamat amivel meg lehet akasztani, nekem nem sikerült, bár tény, hogy 3D rendeleréshez sügér vagyok, így sajnos azzal nem próbáltam. Lefuttattam a szokásos Geekbench-tesztet is, ami a képen is látható eredményt hozta, vagyis elég impresszív 2,32 GHz-es A10X számítási és grafikai teljesítménye. Persze ez egy szintetikus teszt, de a hétköznapi használat során is bitang gyorsnak tűnt az iPad Pro – itt valószínűleg a 4 GB RAM sem jelent hátrányt, sőt.

Az Apple egészen megdöbbentően durva szintre emelte a házon belüli chipfejlesztést, ha azt nézzük, hogy alig 7 éve jelent meg az első saját tervezésű processzoruk, elképesztő teljesítményt tudnak kisajtolni az A-szériás processzorokból. Ha esetleg valaki lemaradt róla a WWDC-n, érdemes megnézni az Affinity Photo demóját, elég impresszív. És ne felejtsük, hogy ez egy mobilprocesszor egy 6 mm vastag házban – ami a teszt során alig melegedett.

 

Kamera

Sok szót nem vesztegetnék a kamerára. A hátlapra 12 megapixeles kamera került optikai képstabilizátorral, elég jó minőségben fotóz, már-már kedvet ad ahhoz, hogy iPaddel fényképezzünk, de hát könyörgök, hogy néz az ki? Mindenestere mondjuk dokumentumok szkennelésénél jól jöhet. A videókat legfeljebb 4K felbontásban 30 fps-sel rögzíthetjük. A FaceTime-kamera 7 megapixeles lett, 1080p videofelvétellel.

 

iOS 11

Ugyan az iOS 11 még nem jelent meg (majd csak valamikor szeptemberre várható), természetesen nem tudtam megállni, hogy feltegyem az első fejlesztői bétát az új 10,5″-es iPad Próra. Hiszen az iOS 11 legnagyobb újdonságai elsősorban az iPadet érintik, és egyértelmű, hogy az új iPad Prók kifejezetten az új operációs rendszert szem előtt tartva készültek. Mondhatnánk azt is, hogy az Apple-től megszokott hardver-szoftver egység itt csúcsosodik ki.

Nem akarom részletesen bemutatni az iOS 11-et, hiszen ez a teszt elsősorban az iPadről szól, nem magáról az operációs rendszerről. Viszont annyival többet kapunk az új iOS-nek köszönhetően, hogy mindenképp szót kell ejteni róla. A Dock és a drag&drop mindenkinek ismerős lehet a WWDC keynote-ból, természetesen én is ezek próbáltam ki először. Régi jó ismerős, és idegen egyszerre a funkció: az alapok természetesen ugyanazok, mint bármelyik asztali operációs rendszer esetében, az egészet azonban a multi-touchra optimalizálták: simán érdemes két kézzel hadonásznunk, az egyikkel mondjuk megfogunk egy képet, a másikkal felhúzzuk a multitaskingot vagy a Dockot, és rádobjuk a megfelelő helyre.

Gyakorlatilag bármit megragadhatunk: a képek mellett szövegeket, linkeket, jegyzeteket, kontaktokat, fájlokat, lokációkat, igazából bármit, ami az eszünkbe jut. Szokni kell még ezt az új felületet, nem mondom, de annyival kényelmesebbé teszi a munkát az iPaden, hogy azt szinte nem is lehet szavakba önteni.

Ha már a munkánál tartunk, örök kérdés, hogy az iPad leválthat-e ebből a szempontból egy asztali gépet. Az nem kérdés, hogy otthoni netezgetésre, Facebookra, YouTube-ra, ilyesmire leválthat-e, hiszen én már évekkel ezelőtt leváltottam otthon erre a gépemet. Az álláspontom nem sokat változott: bizonyos esetekben igen. Most persze majd mindenki hozza a példáit, hogy de hát nekem az akármilyen célszoftver nem fut az iPaden, meg stb., persze, rengeteg olyan eset van amikor nem. Sajnos nekem sem, mert pl. az ERP nem fut iPaden, egy hosts fájlt nem tudok szerkeszteni iPaden, meg millió dolog van, amihez sajnos egy Macre van szükségem. Sajnos, mert egyébként nagyon szívesen dolgoznék iPaden, ha megtehetném.

Sokaknak azonban az iOS 11 jelentheti a megváltást ezen a téren, ahol a multitasking nagyon sokat fejlődött, a drag&drop pedig életmentő. Talán nem is a régi felhasználókat célozza meg első sorban az Apple, mert átszokni elég nehéz lesz, hanem az újakat. Nem lehet minden munkakörben iPadet használni, ahol viszont igen, ott szerintem sokkal jobb választás lehet, már csak a méretéből adódóan is – egyébként itt jut eszembe egy lényeges különbség a két méret között, mégpedig az, hogy továbbra is csak a 12,9″-es modellnél fér ki egymás mellé két teljes álló iPad felbontású app Split View-ban.

Ejtsünk még szót mondjuk a tanulásról is. Jegyzetelni szuper iPaden, akár kézzel is, rengeteg apróság van, ami ebben segít. Például ha a lezárt kijelzőre koppintunk a Pencillel, akkor azonnal megnyílik a Jegyzetek app és már írhatunk is. Felismeri a kézírást, és indexei a Spotlightban – egészen addig, amíg nem szalad bele egy ékezetes betűbe, mert sajnos ahogy nézem, ez a funkció csak angol nyelven működik. El ne felejtsem az új szoftveres billentyűzetet, ami szintén szuper lett, a lefelé húzás a számokhoz és egyéb karakterekhez nagyon meggyorsítja a gépelést.

Összegzés

Nem is akarom nagyon tovább húzni, így is elég bő lére eresztettem. Az új iPad Pro (igazából mindkét modell, a nagyobbikról majd Handras számol be pár nap múlva) kétség kívül a valaha volt legjobb iPad. Az is biztos, hogy a valaha volt legerősebb táblagép – az egész hardver, a kijelzőtől kezdve a processzoron át már-már a túl szép hogy igaz legyen kategóriába sorolható.

Ha régebbi iPaded van, és eddig nem váltottál, mert nem volt olyan frissítés, ami miatt szerinted megérte volna, akkor eljött a te időd. Ha csak gondolkoztál az iPad vásárlásán, és kellett egy pici (vagy nagyobb lökés), akkor szintén eljött a te időd. Fontos azonban megjegyezni, hogy az igazi erejét majd az iOS 11 megjelenése után mutatja meg ez a szörnyeteg. Lehet persze kísérletezni a bétával, de a jelenlegi első fejlesztői bétában azért bőven vannak bugok (bár nem lehetetlenítik el a napi használatot).

Talán az ára lehet az egyetlen visszatartó erő. A 10,5 hüvelykes modell 64 GB memóriával 245 900 Ft-ról indul, ami nem kevés. Ha teszünk hozzá egy billentyűzetet, egy Pencilt, meg egy egyszerűbb tokot akkor már majdnem megközelítjük a MacBook Air árát. Viszont tulajdonképpen egy erősebb eszközt kapunk annál – mondjuk talán nincs sok értelme ennek az összehasonlításnak, valakinek az egyik jobb, valakinek a másik. De mondjuk az iPhone 7 árakhoz képest egész baráti lett az iPad Pro árazása. Emlékszem, amikor először megláttam a WWDC után, hogy mennyibe kerülnek az új iPad Prók, erősen felszisszentem, de most, hogy pár napja használom, azt mondom, hogy tulajdonképpen nagyon jók ár-érték arányban. Hiszen ez nem az alap iPad (annak több mint 120 ezer forinttal alacsonyabb az indulóára), ez az iPad Pro.

Az iOS 11 megjelenése után instant get lesz. Végre feltámadt az iPad.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!