imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

11 vintage Apple-termék gyűjtőknek


Több mint négy évtizede készít számítógépeket az Apple. Az idők során garázscégből több tízezer alkalmazottat foglalkoztató vezető tech vállalattá nőtte ki magát, és a világ legértékesebb cégévé vált. Termékeivel beírta magát a történelemkönyvekbe, a lelkes gyűjtőknek pedig akad néhány különlegesség, amiért igazán borsos árat kell fizetni.

A cég innováció- és dizájntörténete közkedvelt téma az Apple-rajongók körében, egyesek pedig úgy gyűjtik a régi kacatoknak látszó elektronikai tárgyakat, mint mások az antik festményeket. Némelyik ritkaság körülbelül hasonló értéket is képvisel pénzben kifejezve.

Egy amerikai tinédzser például egészen hihetetlen, dollár milliókat érő gyűjteményt halmozott fel a “zsebpénzéből”. Az Ebay-en pedig potom 5 millió forintért akár egy bontatlan original iPhone-t is beszerezhetünk magunknak. És nem, nem ez volt a valaha gazdát cserélt legdrágább Apple-termék.

Apple Lisa

Az Apple Lisát 1983-ban mutatták be, és ez volt a világ első grafikus felhasználói felülettel rendelkező számítógépe, amihez már nemcsak billentyűzet, hanem egér is társult. Az eredetileg 10 000 dolláros gépből csupán 100 000 darabot adtak el. Ezek közül egy, még ma is működképes darabot nemrég 56 000 dollárért értékesítettek az Ebay-en.

Apple II

Az Apple II a cég második számítógépe volt, amit 1977-ben dobtak piacra 1 023 MHz-es processzorral és 4 KB RAM-mal. A házat Jerry Manock tervezte, aki akkoriban a HP munkatársaként volt ismert. Jobsnak jó kapcsolatai voltak a céghez, hiszen diákként nyaranta náluk dolgozott, később pedig tőlük vásárolta meg azt a hatalmas földterületet, amire az Apple Parkot építették Cupertinóban.

A programok futtatása és az adattárolás kazettákon keresztül volt lehetséges, később a Lisa is megkapta a Disk II lemezmeghajtó támogatást, amivel 5,2”-es floppy-k írása vált lehetségessé. Aki ilyet szeretne, annak 6 és 10 000 dollár körül összegre kell kalkulálnia, az online aukciókon ilyen áron mennek mostanában a még működőképes darabok.

Woz szerszámos ládája

Steve Wozniak, az Apple társalapítója régóta nem aktív tagja a cégnek, ugyanakkor néha feltűnik és jól megmondja a véleményét a dolgokról. Persze ez mindig is így volt, nézetei sosem egyeztek igazán Steve Jobséval, így relatív hamar elváltak az útjaik. De mindmáig a cég egyik köztiszteletben álló személye. Misztikus szerelő dobozát, amit az első Apple gépek építése közben is használt, nemrég 7 000 dolláros összegért árverezték el. A láda teljesen üres volt…

Andy Warhol Apple-logója

Több mint 30 éve már, hogy Andy Warhol távozott az élők sorából. Munkássága viszont örök: a pop-art egyik legismertebb alakja az Apple számára is készített dizájn és színtanulmányokat. Az egyik ilyen tanulmánya nemrég 30 000 dollárt ért valakinek, az általa készített komplett reklámplakát viszont egészen hihetetlen, 750 000 dolláros áron kelt el 2015-ben.

Dolgozói merchandise

Mi is lehetne exkluzívabb, mint egy olyan Apple-ös ajándéktárgy, amit kizárólag a dolgozók számára készíttetett az Apple. Érdekes módon a képen látható cipőnek potom 1 500 dollárról indult a licitje, ami végül nem is kelt el. Egy másik hasonlót jóval többért próbáltak elsózni, ami szintén nem kelt el. Úgy látszik, a gyűjtőknek nem kellenek az Apple dolgozók által levetett, bűzölgő ruhák és tornacsukák.

iPhone Bluetooth Headset

Nem az AirPods volt az Apple első vezeték nélküli fülhallgatója. Az első iPhone idejében jelent meg az iPhone Bluetooth Headset, ami végül nem sokaknak nyerte el a tetszését, így nem is adtak el belőle sok darabot. A 99 dollárért vesztegelt félfüles, nem mindennapi, fekete kiadásban volt kapható és csak többé-kevésbé működött. Az eszköz 5,5 óra beszélgetési időt tett lehetővé, ami még a mai fülesek közt is jónak számít, igaz azóta nem sokat fejlődtek az akkumulátorok.

Az évek során ezeknek is meg ötszöröződött az ára, a bontatlan darabokért akár 500 dollárig is fel kell mennünk az aukciókon.

20. évfordulós Macintosh

A TAM-ot (Twentieth Anniversary Mac) egész olcsón, jóval az eredeti ár alatt szerezhetjük be. Kinézete meglehetősen egyedi, a lemezmeghajtót egy kis lehajtható ajtó mögé rejtették el. A tervezés Jony Ive keze munkáját dicséri, a hangrendszert a Bose biztosította. A billentyűzetnél egy akkoriban egyedinek számító kéztámasz figyelhető meg, amit később a PC gyártók is átvettek és alkalmaznak a mai napig.

A gépet az Apple alapításának 20 éves évfordulóján mutatták be 1997. március 20-án. Eredetileg átlagos felhasználásra tervezték, a marketing csapat azonban különlegesnek szánta, így végül 7 500 dollárra árazták. Manapság 1-2 ezer dollár közt lehet beszerezni egy ilyet.

Az első iPhone

Több mint tíz éve jelent meg az első iPhone, ami mára a cég történetének legnagyobb sikerterméke lett és a húzóágazat is. Később ez adott alapot olyan új termékkategóriák bevezetésének, mint az Apple Watch, az AirPods vagy a nemrégiben megjelent HomePod. Az akkoriban Steve Jobs által vezetett cég egy olyan áttörő terméket készített, ami alapjaiban változtatta meg a telefonokról alkotott képünket és a felhasználási szokásainkat.

Jelenleg 1 és 1,5 milliárd közé tehető az eladott iPhone-ok száma, az aktuális modellek pedig rendszerint minden évben a Google TOP10 keresőszavai közt találhatók. Ezért nem is csoda, hogy az idők során az iOS a fejlesztők elsődleges célpontjává vált, az iPhone pedig az Apple valaha volt legnagyobb pénzgyárává. Azok számára is az, akik bontatlan első generáció modellel rendelkeznek, ugyanis ezek a kincsek a néhány ezer dollárról indulnak és akár 20 000 dollárért is új gazdára találhatnak.

Arany EarPods

Mennyit ér meg neked egy fülhallgató? A kérdés költői volt, ugyanis annyit biztosan nem szánnál rá, amennyiért 2013-ban kelt el egy 18 karátos, aranyba öntött EarPods. A termék egy jótékonysági aukcióra készült, a különleges darabot Jony Ive és Marc Newson tervezte. Az itt eladott ritkaságokért kapott összeget az Apple a RED alapítványnak adományozta, amely a világ legnagyobb AIDS ellenes szervezete. Ezek közül a közönséges arany fülhallgató 461 000 dollárt ért meg a szerencsés nyertesnek

Azóta minden évben az Apple is részt vesz a RED napon, amikor általában minden Apple Store-os vásárlás után 1 dollárt juttatnak el az alapítványnak, az App Store-t elöntik az RED speciális ajánlatok. Ezen kívül pedig bármikor vásárolhatunk RED termékeket, amikből szintén egy dollár az AIDS kutatásra megy.

Apple I

De miért akarna bárki fél millió dollárt költeni egy fülhallgatóra, ha egy kicsivel többért akár egy igazi relikviát is megkaphat, egy Apple I-et. Ez a számítógép, ami az Apple első innovációja, alig kétszáz példányban készült el. Többek közt ez is magyarázza, miért kell egy ilyenért 900 000 dollárt fizetnie annak, aki szeretne egyet a vitrinbe.

Product (RED) Mac Pro

Az olykor szemeteskukaként is becézett Mac Prót a professzionális felhasználók számára készítette a cég, így árával az valaha volt legdrágább Apple-termékek közt tartják számon, amit a mai napig bárki megvásárolhat. Három és fél millió forint már igazán derék összeg egy számítástechnikai eszközért, viszont ezért a piros változatért ennél sokkal többet kellett fizetnie a tulajdonosának, ugyanis egyetlen darab készült belőle.

Ahogy az Arany EarPods, úgy a piros Mac Pro is a RED alapítvány támogatására jött létre. Ennek a terméknek se Steve Wozniakhoz, se Andy Warholhoz nem volt már köze, sőt még csak Steve Jobs lányának nevét sem viseli, mégis majdnem egy millió dolláros összegért kelt el.

Forrás: iDropnews

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!