imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

111 dizájner állt ki az Apple mellett a Samsung elleni perben


2011 óta van folyamatban a híres szabadalomsértési per az Apple és a Samsung között az Egyesült Államokban. Először 2012-ben hozott ítéletet a bíróság, melynek értelmében a Samsung megsértette az Apple szabadalmait, és lemásolta az iPhone formatervét. Ekkor 1 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezték a koreai céget.

A Samsung természetesen fellebbezett, így az ügy tovább folytatódott. Évekig harcoltak egymással az ügyvédek és a szakértők, mígnem aztán 2015-ben egy újabb ítélettel 548 millió dollárra csökkentették a Samsung által fizetendő összeget. Ezt végül át is utalták az Apple-nek, utána azonban ismét fellebbeztek, az ügy jelenleg a legfelsőbb bíróságon jár – vissza akarnak kérni ugyanis 399 millió dollárt, mert szerintük a bíróság félreértelmezte a törvényeket.

applesamsung

Az per következő meghallgatása október 11-én lesz a legfelsőbb bíróságon. Most 111 jelentős dizájner juttatott el egy úgynevezett „amicus brief” levelet a bírósághoz, melyben az Apple mellett állnak ki, és arra kérik a bírót, hogy ennek megfelelően hozzon ítéletet. Hogy mi is pontosan ez a támogató levél, illetve az amicus curiae? Simon Zoltán megfogalmazásában:

Az amicus curiae latin eredetű kifejezés, ami a bíróság – mint látni fogjuk, inkább csupán feltételezett – barátainak tevékenységére utal. Arra a tevékenységre, amelyet már a római jog is ismert. Az ókori Róma jogrendje ugyanis lehetővé tette, hogy egyes jogtudósok olyan levelet juttassanak el a bírósághoz peres ügyben, amelyben kifejtik az ítélkező testület számára a véleményüket egy-egy különösen bonyolult vagy nagy jelentőségűnek tartott jogi tárgyban. Meg kell jegyezni, hogy ekkor még – az esetek többségében – ténylegesen a bíróság barátairól beszélhetünk, hiszen a jogtudósok által előadott megfontolások túlnyomó részben független, egyik peres fél érdekeit sem szolgáló tudományos állásfoglalások voltak.

Az érvelésben a dizájnerek leírják, hogy mennyire fontos egy termék esetében a formaterv. Példának többek között a Coca-Colát hozzák fel, melynek az üvegét az amerikai népesség 99%-a azonnal felismeri, és azonosítja a márkával. A dizájn jelentősége mellett érvelnek a Ford és a GM példáján is: a T-modell nem volt egy túl tetszetős jármű, majd miután a GM a ’20-as években létrehozta a cégen belül a művészeti és szín részleget, véglegesen megelőzték a riválisukat az eladásokat tekintve.

A levélben felhívják a figyelmet a Samsung védelmének pontatlanságaira is. A koreai gyártó ugyanis arra hivatkozott a bíróságon, hogy már az iPhone megjelenése előtt is voltak  „lekerekített téglalap alakú sík kijelzős okostelefon” prototípusaik, azonban azt „elfelejtették” megemlíteni, hogy ezek hagyományos, kicsúsztatható billentyűzettel rendelkező modellek lettek volna – és ennek megfelelően módosították a bizonyítékként bemutatott képeket:

Apple vs Samsung

A 111 aláíró között egészen nagy nevekkel is találkozhatunk: mindjárt a lista elején ott van Dieter Rams, a Braun korábbi vezető formatervezője, és számtalan emblematikus dizájn megalkotója. Őt követi Raymond Riley, a Microsoft kreatív igazgatója, valamint Stefan Hans Sielaff, a Bentley dizájnigazgatója. De szerepel a listán Nicolas Ghesquiere, a Louis Vuitton művészeti igazgatója, Ron Dennis a McLarentől, Calvin Klein, Alexander Wang és Norman Foster is. Kis érdekesség, hogy a levelet aláírta az a Gordon Bruce is, aki a ’90-es évek közepén a Samsung innovatív dizájn részlegét vezette.

Forrás: Apple via MacRumors.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!