imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

114 amerikai iskola kap Apple-termékeket


Még az Apple első diversity reportjának megjelenésekor emelte ki Tim Cook, hogy az Apple mennyire elkötelezett az oktatás irányában. Ekkor jelentették be azt is, hogy a cég 100 millió dollárral (mintegy 24,3 milliárd forinttal) tervezi támogatni a Barack Obama által életre hívott ConnectED kezdeményezést, melynek célja, hogy a gazdaságilag hátrányos helyzetű iskolák számára is csúcstechnológiás eszközöket biztosítsanak.

Az Apple ma publikált egy weboldalt, melyben konkrét terveiket és eredményeiket mutatják be. Ez alapján 114, az Egyesült Államokban található, nehéz helyzetben lévő iskola kap Apple-termékeket a program keretében. Az iskolák 29 államban helyezkednek el, és a bennük tanuló diákok 92%-a valamelyik etnikumból kerül ki. A programban részt vevő iskolák minden diákja kap egy iPadet, a tanároknak pedig MacBook Air számítógépeket és iPadeket ajándékoznak, valamint az osztálytermekbe egy-egy Apple TV kerül megkönnyítendő az órák interaktivitását.

Az Apple így ír a szerepvállalásáról a weboldalukon:

Az oktatás mindenki számára alapvető emberi jog. Mégis, hatalmas egyenlőtlenség van az iskoláink és oktatási rendszereink között. Valójában számos iskola nehézségekbe ütközik már az alapoknál, a tanárok és szülők odaadó munkája ellenére. A technológiához és tudáshoz való egyenlő hozzáférés hiánya egész közösségeket és rétegeket hátrányosan érint, különösképpen a kisebbségek esetében.

Az Apple több más céget is maga mellé állított a kezdeményezésben, így például az oktatás területén olyan elismert kiadókat, mint a Pearson vagy a Scholastic – ők szolgáltatják a tartalmakat a technikai eszközök mellé. A készülékeken futó szoftvereket az eBackpack fejleszti, a mindenhol elérhető internetet pedig többek között az AT&T és a Sprint szolgáltatja.

A programban részt vevő iskolák elhelyezkedése. Kép forrása: Apple.
A programban részt vevő iskolák elhelyezkedése. Kép forrása: Apple.

A programban részt vevő diákok etnikai összetétele meglehetősen változatos: 42%-uk dél-amerikai, 38%-uk afroamerikai, 8%-uk fehér, 4%-uk indián vagy bennszülött alaszkai és 3%-uk ázsiai. A támogatott iskolák 70%-a általános iskola, 14%-uk középiskola, 11% képviseli a felsőoktatást és 5%-uk kombinált intézmény. Az iskolák fele városi környezetben található, negyedük pedig falusi, vidéki oktatási intézmény.

Az Apple számára nem új keletű az oktatás támogatása, éppen idén indítottak 10 ezer dolláros ösztöndíjat a technológia területén továbbtanulni kívánó kisebbséget képviselő diákok számára. A cikk elején említett jelentés eredményeivel kapcsolatban pedig Tim Cook sem volt éppen elégedett, így nyilatkozott még augusztusban:

Előre le kell szögeznem: vezérigazgatóként nem vagyok elégedett az ezen az oldalon található számokkal. Nem újdonság ez számunkra és egy ideje keményen dolgozunk rajta, hogy javítsunk a mutatókon. Tapasztalható némi fejlődés, és ugyanolyan elkötelezettek vagyunk az irányban, hogy fejlesszük a cég sokszínűségét, mint amilyen elkötelezettek vagyunk a termékeink fejlesztése során az innováció iránt.

Úgy tűnik tehát, hogy az akkor megfogalmazott elvek nem üres ígéretek voltak, az Apple tényleg elkötelezett az oktatás fejlesztésének irányában.

Forrás: 9to5Mac. Borítókép: Apple.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!