imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

12 ok, hogy miért jó az Apple-nél dolgozni


Rengeteg pletyka kering arról, hogy milyen lehet az Apple-nél dolgozni. Vannak akik hihetetlen túlhajszolásról számolnak be, és vannak, akik nagyon élvezik a cégnél a munkát. A Business Insider most a Glassdoor adatai alapján összeállított egy 12 pontos listát, hogy miért szeretik az alkalmazottak az Apple-t.

A Glassdoor egyébként egy évek óta működő szolgáltatás, ahol anonim módon oszthatjuk meg a tapasztalatainkat a munkáltatónkról, valamint feltölthetjük egy adatbázisba a fizetésünk, és így megnézhetjük például, hogy egy adott pozícióban, cégnél vagy iparágban mik az átlagos fizetések.

Nézzük hát, mi a 12 pozitívum, ami miatt emberek szeretnek az Apple-nél dolgozni!

1. Az ott dolgozók úgy érzik, a munkájuk nagy hatással van a világra

A glassdooros bejegyzések alapján a legjobb dolog a munka során, hogy az alkalmazottak azt érzik, tényleg számít a munkájuk, és hatással van az egész világra. Ezt a pontot pozíciótól függetlenül több tucat volt és jelenlegi Apple-alkalmazott írta be pozitívumként. Egy szoftverfejlesztő mérnök például ezt írja:

Az Apple-nél dolgozó mérnökök több tíz- vagy százmilló ember mindennapjait tehetik jobbá. Ez elképesztő érzés.

Egy boltvezető pedig az alábbi kommentet írta:

Azért kezdtem el az Apple-nél dolgozni, mert részese akarok lenni valami nálam sokkalta nagyobb dolognak.

Többen megemlítik a büszkeséget is, ami azért tölti el őket, mert az Apple csapatába tartozhatnak.

2. Igazán okos emberekkel dolgozhatsz együtt

Steve Jobs híres volt arról, hogy szerette magát a legjobb emberekkel körülvenni. Sok hozzászóló említi meg pozitívumként azt, hogy tényleg nagyon okos emberekkel dolgozhatnak együtt az Apple-nél. Valaki megemlíti Cupertinóban szinte csak értelmes és tehetséges emberekkel találkozni – mármint az Apple-nél. Mások azt mondják, hogy ez kicsit fokozza a versengést a cégen belül, de az biztos, hogy segít a lehető legtöbbet kihozni az emberből.

Tony Fadell és az Apple akkori vezetői
3. Az Apple inkább egy startupra hasonlít, mintsem egy hatalmas multira

Bár az Apple jelenleg a világ legértékesebb cége – ami a piaci kapitalizációt illeti –, nem teljesen úgy működik, mint a többi nagyvállalat. Sokan említik meg azt, hogy az itteni munkában az egyik legjobb dolog, hogy olyan, mintha sok kis startup dolgozna együtt egy nagyobb cég védelmező szárnyai alatt. Ez azt a biztonságot adja, mintha egy nagy cégnél dolgoznának, azzal a rugalmassággal, amit a startupok jelentenek. Egy szoftverfejlesztő ezt mondta erről:

Amikor unalmassá válik a munkád – márpedig egy idő után azzá válik – egyszerű a mozgás a cégen belül. Így teljesen új környezetbe kerülhetsz anélkül, hogy céget váltanál. Ha pedig fejlődni szeretnéd szeretnél, rengeteg lehetőséged van az előrejutásra.

4. Egyes pozíciókban elég jó a fizetés

Nos, itt biztos nem az Apple Store-okban dolgozók keresetét hozták példának. Ők ugyanis jellemzően elégedetlenek a fizetésükkel, egy tipikus értékesítő vagy Genius  a legtöbbször azt sem engedheti meg magának a hírek szerint, hogy egyedül fenntartson egy lakást. Az Apple egyébként pont ebben a hónapban tervezi a bolti dolgozók fizetésének megemelését.

A mérnökök és menedzserek azonban a fellelhető adatok alapján elég jól keresnek, nem egy olyan munkakör van, ahol az átlagos fizetés 40-50%-kal magasabb az iparág átlagánál.

5. A részmunkaidőben dolgozók is kapnak plusz juttatásokat

Az elégedetlenkedő bolti dolgozók mellett vannak viszont, akik dicsérik a céget. Ők jellemzően részmunkaidőben dolgoznak. Az Apple-nél mindenki, aki legalább heti 20 órát dolgozik, ugyanúgy részesül az egészségbiztosítási lehetőségekből és a 401k-juttatásokból. (Ez az Egyesült Államokban nagyon leegyszerűsítve az adókedvezményekkel járó nyugdíj-előtakarékosságot jelenti.)

6. Ha az Apple-nél dolgozol, könnyedén találsz máshol állást

Ezt nekem kicsit furcsa pozitívumként említeni, hiszen ha olyan jó az Apple-nél dolgozni, miért keresne valaki máshol állást? A Business Insider mindenesetre azzal a példával él, hogy ha az Apple-nél dolgozik az ember, az olyan, mintha New Yorkban élne: ha ezt sikerül elérni, akkor utána gyakorlatilag bármit.

Megint csak szoftverfejlesztő mérnököket idéznek, akik szerint az Apple-nél eltöltött munka után rengeteg lehetősége van az embernek a karrierjében, illetve a cégnél szerzett tapasztalattal gyakorlatilag bárhol szívesen látják az embert.

7. Jó a kaja,

bár fizetni kell érte. Viccesen hangozhat ez az érv, de szerintem is rengeteget számít, hogy egy-egy munkahely közelében, vagy magán a munkahelyen milyen étkezési lehetőségek vannak. Mondjuk nálam nem feltétlenül férne be a top 12 érvbe.

Az Apple-nél mindenesetre nem úgy megy, mint a Google – vagy akár a Facebook – esetében, ahol ingyen csoki, gyümölcs és üdítő, valamint gyakorlatilag ingyenes menza várja az ott dolgozókat. Ennek ellenére számos Apple-dolgozó magasztalja egekig a cupertinói Caffè Macs kínálatát.

Apple Caffé Macs
8. Egyszerű bejárni

Páran pozitívumként említették meg, hogy az Apple segíti a munkábajárást. Buszjáratokat üzemeltet a Bay Areában, illetve fizeti a munkavállalók költségeit ha vonattal, busszal vagy egyéb módokon járnak be dolgozni. Ezen felül céges kerékpárokat és ingyenes elektromosautó-töltőket is biztosítanak, ezek száma ráadásul az Apple Campus 2 elkészültével jelentősen bővülni fog.

9. Jó érzés ha sikerül teljesíteni a szűkös határidőket

Azt tudjuk, hogy az Apple-nél néha éjjel-nappal dolgozni kell, és egészen extrém módon rövid határidőket képesek adni egy-egy projekt megvalósítására. Mégis, vannak akik ezt pozitívumként élik meg, és úgy érzik, ez részét képzi azoknak az izgalmaknak, amiket az Apple tartogat számukra. Az egyik mérnök ezt írta:

Szinte levegőt venni nincs időm két projekt között. De szeretem azt a jóleső érzést, amit az nyújt, ha szinte heroikus módon nehezen elérhető célokat valósítok meg szűkös határidőkön belül. Ez elégedettséggel tölt el.

10. Olyan cégnél dolgozhatsz, ami folyamatos növekedésben van

A Business Insider szerint, amíg más cégek, mint például a Microsoft, ezresével rúgják ki az alkalmazottaikat, addig az Apple folyamatosan bővíti a dolgozói létszámát, és mindig új piacokra tör be. Az egyik üzleti területen dolgozó Apple-alkalmazott azt írta, hogy a cég őrült módjára növekszik, és nagyon izgalmasnak tartja, hogy részese lehet ennek a folyamatnak.

11. Jó a vezetőség

Steve Jobsszal kapcsolatban voltak fenntartásaik embereknek. Az viszont tagadhatatlan, hogy a maximumot hozta ki azokból, akik a közelében dolgoztak. Tim Cook vezetési stílusa egészen másnak tűnik. Elképesztően magas számban, 94%-ban elégedettek vele a cégnél dolgozók, vagyis 100 emberből alig 6 nem tartja jó vezetőnek. A legtöbb Apple-alkalmazott ezen kívül rendkívüli módon tiszteli is.

Kép forrása: Business Insider.
Kép forrása: Business Insider.
12. Nem piszkálják az embert

Kívülről sokszor úgy tűnik, hogy az Apple igyekszik mindent kézben tartani, maximális kontrollal rendelkezni a dolgok felett. Úgy tűnik azonban, hogy a munkafolyamatban nem köszön vissza ez a hozzáállás, az alkalmazottak sok esetben szabad kezet kapnak a munkájuk során.

Ez azonban a jövőben negatív irányban változhat, mivel felröppentek olyan hírek, hogy a felsővezetés olyan részlegek életébe is jobban bele akar folyni, amiket korábban békén hagyott. Erre főleg mérnökök és magasabb beosztásban dolgozók panaszkodtak a közelmúltban.

A fentieket olvasva te szívesen tartoznál az Apple csapatába? Akár meg is próbálhatod, a cég weboldalán jelenleg több mint 600 állásajánlat szerepel, van köztük pár olyan is, ami magyarországi munkavégzéssel jár.

Forrás: Business Insider. Borítókép: LaPatilla.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!