imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

14 ezer milliárd forintért vásárolt be az Apple


A 2014-es pénzügyi évben nagyjából 56 milliárd dollárért, vagyis mintegy 14 400 milliárd forintért vásárolt be az Apple. Hogy miből? Saját magából. Ebben az értékben vásárolt vissza ugyanis a cég a közforgalomban lévő részvényeiből alig egy év alatt.

Ez pedig majdnem háromszor annyi, mint amennyit a lista második helyén szereplő S&P 500 cég költött idén részvény-visszavásárlásra, nevezetesen az IBM, akik 2014-ben 19,2 milliárd dollárt (közel 5 ezer milliárd forintot) fordítottak erre a célra.

Az 56 milliárd dollárnyi összegből csak az elmúlt negyedévben 17 milliárd jött össze.Amikor októberben közölték ezt az adatot, az elemzők 45 milliárd dollárra becsülték az éves összeget, pár napja azonban a FactSet bejelentette, hogy a valós érték még ennél is magasabb. Az elemzőcég egyébként 2005 óta figyeli a folyamatokat, és azóta az Apple tartja a rekordot az S&P 500 cégek között az egy negyedévben részvény-visszavásárlásra költött összeg szempontjából. Az elmúlt negyedéves 17 milliárd dollár amúgy csak a második helyre volt elég, az Apple ugyanis 2014 első pénzügyi negyedévében még ennél is többet, 18,6 milliárd dollárt költött a részvényeire.

IMG_1268

Az Apple először 2012 márciusában jelentette be átfogó részvény-visszavásárlási programját, majd egy évvel később azt, hogy a cég készpénztartalékaiból 100 milliárd dollárt, vagyis mai árfolyamon számolva majdnem 26 ezer milliárd forintot fordítanának erre a célra. A befektetők egyébként évek óta ekézik a céget, amiért csak ül a tartalékain ahelyett, hogy valami hasznosat csinálna a pénzzel. A legnagyobb kritikus a hírhedt amerikai befektető, Carl Icahn, aki rendszeresen „tanácsot ad” az Apple-nek pénzügyi kérdésekben.

A cég készpénztartaléka valóban példátlan: 2014 tavaszán ezt nagyjából 160 milliárd dollárra (több mint 41 ezer milliárd forintra) becsülték az elemzők, ami háromszor annyi volt, mint akkoriban az Egyesült Államok tartaléka. Persze a két adat csak vicces összehasonlítás alapja lehet, értelemszerűen teljesen máshogy működik egy állami tartalék.

Az Apple rendes évi menetrendje alapján legközelebb a 2015. márciusi negyedév után vizsgálják felül a programot, vagyis ekkor döntik el, hogy növelik vagy csökkentik-e a saját részvényeik megvásárlására fordított keretösszeget.

Forrás: AppleInsider. Borítókép: NBC News.

nasdaq-stock

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!