imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

15 érdekesség Jony Ive-ról és az Apple kulisszái mögül


A 47 éves Jony Ive, az Apple dizájnért felelős alelnöke mindig is rendkívül fontos szerepet játszott a cég életében, hiszen az Apple egyik legnagyobb erőssége a dizájn. Steve Jobs halála után talán még nagyobb jelentőséget kapott, ennek ellenére továbbra is megmaradt ugyanannak a nyilvánosságot kerülő, háttérbe vonuló embernek mint korábban.

A hét elején a New Yorker publikált egy nagyon hosszú és átfogó, közel 17 ezer szavas cikket (összehasonlításképpen: a mi múlt heti írásunk volt nagyjából 3 ezer szó) a dizájngururól. Ez valószínűleg az utóbbi évek, ha nem az utóbbi évtized egyik legfontosabb cikke Apple-témában, úgyhogy mindenkinek érdemes elolvasnia, aki kicsit érdeklődik a cég háttere iránt. A terjedelme miatt összefoglalni is nehézkes, de a Verge megpróbált 15 érdekességet kiválasztani belőle a sok apró részlet közül. Ezeket nézzük most meg.

 

1. Van egy Banksy-poszter az irodájában

Sok apró részletet megtudhatunk az Apple legendás dizájnstúdiójáról, a berendezésekről, illetve például arról, hogy a bejárat egy három méter hosszú, „vizuális zsilipként” funkcionáló folyosó (vagyis ha nyitva az ajtó, akkor is csak egyenesen előre lehet belátni egy pontra). Ezen kívül Jony Ive irodájának dekorációját is látta Ian Parker, a New Yorker szerzője.

Többek között van itt egy Ive-ot mintázó Playmobil figura, amit a barátaitól kapott – ez a lezárt iPhone-képernyőjének a háttere is –, egy rögbilabda, utalva arra, hogy korábban rögbizett, egy szöveges poszter a „kibaszott jó dizájnról”, melynek az utolsó mondata „gondolj végig minden kibaszott lehetőséget”, illetve egy Banksy-poszter, mely az angol királynőt ábrázolja majomfejjel.

Kép forrása: Independent
Kép forrása: Independent
2. Ive segített J.J. Abramsnek az új Star Wars fénykardjának megtervezésében

Pontos részleteket nem árult el, de Abrams azt mondta, Jony Ive-nak „nagyon konkrét elképzelései voltak” az új fénykarddizájnnal kapcsolatban, miután látta azt – és ezek az elképzelések valószínűleg megvalósulnak a végleges filmben. Jony szerint a fegyvernek egy kicsit kevésbé precíznek, és inkább primitívebbnek kéne lennie. Jony egyébként nem reagált erre a témára.

 

3. Imádja az autókat (és utálja a Toyotákat)

Ive főleg az angol autókért rajong, és azok közül is inkább a klasszikus szépségeket szereti. Hétköznaponként egy Bentley Mulsanne-nal ját munkába – hosszas unszolás után egyezett bele, hogy sofőrrel járjon –, de van egy Aston Martin DB4-e is. Hosszasan beszélgetett az autókról a riporterrel miközben úton voltak, és elég konkrét véleménye van egyes típusokról. Ez egyébként olaj lehet az Apple-autóval kapcsolatos pletykák tüzére – szegény Jony egyébként nem tudhatta ezt, mivel az interjú még tavaly szeptember és december között készült.

Elmondása szerint az angol autókat kifejezetten a dizájnjuk miatt szereti. Parkernek hosszasan és nagy átéléssel ecsetelte is egy útközben meglátott típus dizájnhibáit, gondosan ügyelve arra, hogy ne nevezze meg a típust, pontosabban azt mondta „nem ismerem, és nem akarok sértő lenni”. Egy Toyota Echóról volt szó egyébként (ami a Yaris szedánváltozata az Egyesült Államokban):

Sokkoló autók vannak az utakon. Például ez. Érthetetlen, nem? Olyan semmilyen, igaz? Egyszerűen csak unalmas.

Amikor pedig meglátta a Jeff Williams által vezetett Toyota Camryt, csak annyit mondott, hogy „ó, Istenem…” Azt is megtudhatjuk, hogy zavarja az, hogy a Bentleyje miatt azt hiszik, hogy ő is olyan mint általában azok a gazdag emberek, akik ilyen autókkal járnak.

Bentley Mulsanne | Kép forrása: Bentley
Bentley Mulsanne | Kép forrása: Bentley Motors
4. Utálja a Walter Isaacson-féle Steve Jobs-életrajzot

Sokat nem is beszélt a könyvről Parkernek, saját bevallása szerint csupán részleteket olvasott belőle, de ez éppen elég volt ahhoz, hogy megállapítsa, hogy nem tetszik neki:

Ennél rosszabb véleménnyel nem is lehetnék róla.

 

5. Nem tetszik neki az iPhone 6 kilógó kamerája

A riporter rákérdezett a sokak által rondának, és az Apple-től szokatlannak tűnő kilógó iPhone 6-kamerára is. Nem meglepő, hogy ez a részlet Jonynak sem tetszik annyira a telefonon, de enélkül vastagabb lett volna az egész:

Ez egy nagyon gyakorlatias optimalizálás. És, igen…

Emellett beszélt egy kicsit az Apple Watch kijelzőtechnológiájáról is, ami sokkal feketébb feketéket eredményez, így a kijelző egybeolvadhat a kerettel. Az iPhone 6 kijelzőjén az Apple Watch medúzája egy fekete keretben úszna szürke háttér előtt. Jony felvette az asztalról az iPhone 6-ját, és megnyomta a főgombot:

Az egész kijelző bekapcsol. Ez nagyon-nagyon régimódinak tűnik nekem.

(Az iPhone 6 két héttel később jelent meg.)

Kép forrása: Apple
Kép forrása: Apple
6. Terveztek egy nagyobb iPhone 4-et is

Sok időbe telt, mire az Apple nagyobb kijelzős telefonokat kezdett gyártani. De mint az interjúból kiderült, már nagyon régóta, majdnem 4 éve foglalkoztak a kérdéssel. Az iPhone 4-ből is terveztek egy nagyobb változatot, de annyira „esetlennek” és taszítónak találták, hogy végül nem lett belőle semmi.

 

7. Ive-ot nem érdekli a Google Glass (és Tim Cookot sem)

Ez nem meglepő, de Jony Ive szerint egy karóra sokkal jobb értesítések megjelenítésére, mint egy szemüveg, az ember arca szerinte egyszerűen nem megfelelő hely erre. Tim Cook is elmondta a véleményét amikor megláttak egyet:

Mindig úgy gondoltuk, hogy a szemüveg nem túl okos lépés, abból a szempontból, hogy az emberek nem igazán akarják majd viselni. Tolakodó, ahelyett, hogy háttérbe szorítaná a technológiát, amiben mi mindig is hittünk. Mindig azt gondoltuk, hogy nem lesz sikeres, és eddig nem is lett az. Az Apple Watch nem kellemetlen. Nem épít egy akadályt közénk.

Google Glass
Google Glass
8. Nem nagy rajongója a Moto Makernek

A Motorola új koncepciója, hogy a Moto Maker szolgáltatás segítségével személyre szabhatjuk az okostelefonunk dizájnját. Szó szerint egyébként nem nevezte meg Ive a szolgáltatást, és Parkert is megkérte, hogy ne írja le a nevét, de kitalálhatjuk, hogy erről van szó:

Azt állítáják, hogy teljesen testre szabhatod, bármilyen színt választhatsz. Szerintem ez a dizájneri felelősség elhárítása.

 

9. Tim Cooknak nem biztos, hogy tetszik a Beats dizájnja

Szó szerint természetesen ez sem hangzott el, de ha belegondolunk, Tim mindig is a szolgáltatásról és az ökoszisztémáról beszélt, amikor a Beatsről volt szó. Soha nem hangzott el, hogy szépek lennének a fejhallgatóik az Apple szerint. Parker megkérdezte tőle, tervezhette volna-e a Beats-termékeket Jony Ive:

Egyértelműen nem, elég csak rájuk nézni, hogy ezt mondhasd. De nem azért veszel meg valamit, ami – hanem azért, ami lehet belőle.

(Itt értelemszerűen a Beatsre mint cégre gondolt.)

Beats SOLO2
Beats Solo 2 | Kép forrása: Apple
10. Az Apple Watch még nem volt tökéletes

A beszélgetés nagy része tavaly szeptemberben és decemberben történt – Parker azonban már ekkor sok prototípust láthatott maga körül, és felidézett egy vicces esetet, amikor a kijelző automatikus bekapcsolása nem működött tökéletesen. Szegény Marc Newson akarta megnézni az óráját, de sem elsőre, sem másodszorra nem kapcsolt be automatikusan a kijelző, csak harmadszorra, amikor már egy nagyon színpadias mozdulattal emelte fel a csuklóját.

 

11. Másféle anyagokból készülő Apple Watch-ok is érkezhetnek a jövőben

Jony szerint az emberek nagyjából kiegyeznek azzal, ha a telefonjuk ugyanolyan, mint másoknak, ez nem elfogadható azonban egy olyan tárgy esetében, amit viselünk. Ezért is döntöttek a különböző anyagok és színek használata mellett az órák tokozása és a szíjak esetében is. Ive egy félmondatban hozzátette az anyagokkal való kísérletezéshez azt is, hogy „és még nem végeztünk.”

Apple Watch
Kép forrása: Apple
12. Egyes Apple Watch-modellekhez egy speciális törlőkendő is járhat majd

Jody Akana specialitása Jony dizájncsapatában a színek. Csak ezzel foglalkozik, hogy színeket találjon ki termékekhez. Amikor Parker beszélgetett Jonyval, elkapott egy pillanatot, amikor Akana egy barnás-narancssárga színt mutatott, hogy ilyen színű Ultrasuede (velúrbőrhöz hasonlító ultramikroszálas szintetikus anyag) kendőt csomagoljanak majd az arany Apple Watch Edition modellekhez. Jony azt mondta, hogy ez olyan szín, mintha valami olcsó kollégiumi szobában lenne. Így hát nem tudhatjuk, milyen színű lesz a törlőkendő az arany Apple Watch dobozában – ha egyáltalán végül lesz benne.

 

13. Az Apple Watch-ot sosem tervezték kör alakúnak

Még a bemutatása előtt sokan gondolták azt, hogy kör alakú lehet az Apple első órája, aztán mégis egy lekerekített téglalapot kaptunk. Jony Ive elmondta, hogy sosem gondolkoztak a kör formában, és ennek nem technológiai okai vannak. Az óra sokszor jelenít meg információkat listákban, amikre a kör alakú kijelző teljesen értelmetlen. Ha megnézzük az Android Wear órákat, amiknél sokszor egyszerűen levágják a szöveget a körívnél, elhihetjük neki ezt.

iWatch koncepció
A bemutató előtti „iWatch”-koncepció | Kép forrása: Jon Fawcett
14. Lehet, hogy az Apple Store-ok új belsőt kapnak az óra érkezésére

Angela Ahrendts, a Burberry korábbi CEO-ja Jony Ive-val együtt dolgozik az Apple Store-ok belsejének átalakításán. Sok részletet nem árult el Jony, de szerinte az új terek természetesebb környezetet jelentenek majd az arannyal megpakolt vitrinek számára – és egyes részeik talán egy kicsit kevésbé lesznek hívogatóak a csak netezni akaró turistáknak és tinédzsereknek. Ive azt is elmondta, egyszer valakitől azt hallotta, hogy „nem fogok órát venni, ha nem egy szőnyegen állva tehetem.”

Persze az is lehet, hogy ezek a megjegyzések a kisebb, kifejezetten az Apple Watch-ok számára épített boltokra lesznek igazak – mivel, ahogy korábban kiderült, ilyeneket is tervez az Apple.

 

15. Az Apple Watch sokkal inkább Jony Ive saját terméke, mint korábban bármi más

Az Apple Watch-projekt teljes egészében Jony Ive gyermeke. Olyannyira, hogy sok ellenállásba ütközött az Apple vezetősége részéről amikor felvetette, hogy csináljanak egy órát. Jeff Williams (övé a Camry!) elmondása szerint néhányan úgy gondolták, hogy az órát nehézkes lesz elhelyezni az Apple Store-okban, illetve hogy megosztottságot szül majd a gazdagabb és a kevésbé tehetős vásárlók között. Ive-nak végül mégis sikerült keresztülvinnie az ötletet, és 2011-ben, az iPhone 4s bemutatója környékén végül nekiláthatott az Apple Watch megtervezésének.

 

Forrás: The Verge, The New Yorker. Borítókép: The New Yorker.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!