imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

15 éves az OS X


Három nappal ezelőtt volt 15 éve, egészen pontosan 2001. március 24-én, hogy megjelent az Apple asztali operációs rendszerének következő generációja (pontosabban a 10.0 végleges verziója), mely a Mac OS X nevet kapta – hiszen a tizedik verziója volt az eredetileg egyszerűen csak System, majd Mac OS néven ismertté vált rendszernek.

A kétezres évekre a Mac OS felett kezdett eljárni az idő. Az egykor nagyon korszerű operációs rendszer egyre lassabban fejlődött, és ezt az Apple akkori vezetése is belátta. A megoldás egy új operációs rendszer fejlesztése lett volna – vagy egy meglévő megvásárlása. Ez utóbbi mellett döntöttek, így az Apple felvásárolta Steve Jobs cégét, a NeXT-et, amivel hozzájutottak a NeXTSTEP nevű, Unix-alapú operációs rendszerhez és nem mellesleg persze magához Steve Jobshoz is.

Ezután aztán elindult a kemény munka a fejlesztők részéről, hiszen össze kellett fésülni a Mac OS-t és a NeXTSTEP-et. Az új rendszerhez új grafikus felület dukál: így született meg az OS X első kezelőfelülete, az Aqua. Ezt Steve Jobs még 2000-ben, a San Franciscóban tartott MacWorld konferencián mutatta be egy maratoni prezentáció keretein belül. Ha esetleg valakinek nincs ideje végignézni a kétórás keynote-ot: a Mac OS X bemutatója 1 óra 7 percnél indul. 7 perccel később hangzik el a híres mondat, miszerint a kezelőfelületet olyan szépre tervezték, hogy az emberek meg akarják nyalni. Vicces jelenetet láthatunk 1:43-nál, amikor is Phil Schiller beég a Quake 3 Arena demózása közben, majd a videó végén Steve Jobs bejelenti, hogy az „ideiglenes CEO” címből elhagyja az „ideiglenes” jelzőt, így ismét ő az Apple vezérigazgatója.

De honnan is jutott el idáig, illetve a mai állapotáig az OS X / Mac OS? A 15 éves évforduló alkalmából nézzük végig gyorsan pár kép segítségével a grafikus felület fejlődését!

System 1 – System 6

Az első hat verzió nem sokban különbözött. A Mac OS az első Macintosh számítógépen debütált. A fekete fehér, pixeles felület ma már elég ódivatúnak tűnhet, de ne feledjük, hogy 1984-ben ez indította el a grafikus felület forradalmát.

System 6

 

System 7

A színeket először a System 7 hozta el a Macek világába 1991-ben – igaz egyelőre meglehetősen visszafogott formában. A 7.6-os verziónál kezdék el egyébként a Mac OS nevet használni – erre azért volt szükség, hogy egy jobban levédhető néven licencelhesse az Apple az operációs rendszert a klóngyártóknak.

System 7

 

Mac OS 8

A Mac OS 8-ban mutatkozott be 1997-ben az új, Platinum névre keresztelt kezelőfelület is, valamint a rendszer megkapott néhány funkciót a félbehagyott Copland-projektből.

Mac OS 8

 

Mac OS 9

1999. október 23-án mutatta be az Apple a klasszikus Mac OS utolsó verzióját, a 9-est. Ez nem sokban különbözött az elődjétől, a cég új jellemezte, mint „a valaha volt legjobb internet operációs rendszer.” A Mac OS fejlesztését 2001-ben leállították.

Mac OS 9

 

NeXTSTEP

A NeXTSTEP operációs rendszert a Steve Jobs által alapított NeXT fejlesztette. Később ez nyújtotta az OS X, és így az iOS, watchOS és tvOS alapját is. A kezelőfelület eleinte itt is fekete-fehér volt, majd megjelentek a színek – a képen az OPENSTEP 4.2 látható:

OPENSTEP 4.2

 

Rhapsody

A Mac OS és a NeXTSTEP házasságának első gyermeke a Rhapsody nevű operációs rendszer lett. Az 1997-ben megjelent rendszer a két „szülő” egyes elemeit olvasztotta magába, majd 1999-ben Mac OS X Server 1.0-ként született újjá.

Rhapsody

 

Mac OS X DP3

A fenti videóban bemutatott Aqua kezelőfelület először a Mac OS X harmadik fejlesztői bétájában látott napvilágot. Ekkori állapotában eléggé elnagyoltnak tűnhet mai szemmel, ráadásul pár érdekes megoldást is felvonultat – például a középre helyezett Apple-logót. John Siracusa, aki másfél évtizede minden OS X-ről több ezer szavas tesztet ír, így jellemezte 2000-ben:

Mindenki tudja, aki látott képernyőképeket, hogy az Aqua nagyon szépen néz ki. Még ebben a korai verzióban is lenyűgöző a részletekre való odafigyelés. Minden kidolgozott és letisztult. Az kezelőfelület összes eleme olyan jól néz ki élőben is, mint a képeken az Apple weboldalán. Sőt, van ami még jobban is.

Mac OS X DP3

 

Mac OS X 10.0

A 2001. március 24-én megjelenő első nyilvános OS X-verzióban javítottak a furcsaságokon, a jellemző Aqua-kezelőfelület azonban természetesen megmaradt – vagyis igazából csak most rajtolt el.

Mac OS X 10.0

 

Mac OS X 10.1

Akik most panaszkodnak a bugokra az Apple szoftvereiben, azok valószínűleg sírva fakadtak volna néhány éve. A Mac OS X 10.1 kicsit több mint fél évvel az első verzió megjelenése után jött, és az Apple akkori szokásától merőben eltérően ingyenes frissítés volt Mac OS X 10.0-ról. A célja: a töméntelen bug javítása. Ez sokak szerint nem sikerült neki. A kezelőfelület mindenesetre nem sokat változott.

Mac OS X 10.1

 

Mac OS X 10.2

Ami a grafikai megjelenést illeti, a Jaguar névre keresztelt Mac OS X 10.2 sem sokat változott.

Mac OS X 10.2

 

Mac OS X 10.3

A 10.3-ban kezdett el a változás szele fújni, a korábban megszokott Aqua-stílusú ablakok egyre inkább a háttérbe szorultak, és egyre nagyobb teret nyert a szálcsiszolt fémre hajazó felület.

OS X 10.3

 

Mac OS X 10.4

Ez a trend folytatódott a Tigerben is, melyre sokan a mai napig mint a legjobb asztali Apple operációs rendszerre emlékeznek vissza. Noha a kinézeten sokat csiszoltak (haha), még bőven visszaköszönnek az Aqua-elemek.

Mac OS X 10.4

 

Mac OS X 10.5

Nem úgy a Leopard esetében, ami talán a legjelentősebb változást hozta a 2001-ben induló Aqua-időszakhoz képest. Sokat egyszerűsítettek a megjelenésen, a felület letisztultabb lett, és gyakorlatilag az összes, Aquára jellemző csillogó kék elem eltűnt.

Mac OS X 10.5

 

Mac OS X 10.7

Nem, nem véletlenül hagytuk ki a Snow Leopardot, csak itt annyira nem volt semmi változás a 10.5-höz képest, hogy még az Apple is úgy reklámozta a rendszert, mint amibe zéró újdonság került – inkább a hibajavításokra fókuszáltak. Nem úgy a Mac OS X 10.7 esetében: a Lion számtalan elemet megkapott az akkori iOS szekumorfikus dizájnjából. Ilyen volt például az iCal (mai nevén Calendar):

Mac OS X 10.7

 

Mac OS X 10.9

Ismét átugrottunk egy verziót. A 10.9 azonban sokkal inkább a 10.6 utódjának tűnik, mint a két köztes társa, ebből ugyanis nagyrészt kigyomlálták a már akkor is kicsit ódivatúnak tűnő szkeumorfikus elemeket.

OS X 10.9

 

Mac OS X 10.10

És végül eljutottunk az aktuális verzió előtti OS X-hez, ahol talán a rendszer történetének legnagyobb grafikai átalakulásának lehettünk szemtanúi. Az Aqua felületnek az utolsó maradványai (az ablakkezelő gombok) is megváltoztak, az OS X minimalistább, letisztultabb felületet kapott, ez vonult tovább a jelenlegi OS X 10.11-be is.

OS X 10.10

 

Ha kíváncsi vagy az OS X rövid illusztrált történetére is (még tavalyról), kattints ide!

Forrás: 512 Pixels.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!