imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

161 millió dollárért épít előadótermet az Apple


Nagyon sokat írtunk már korábban az Apple Campus 2-ről, mely az Apple épülő új főhadiszállása. Az ikonikus, hatalmas kör alakú épület mellet természetesen további létesítményeket is felhúznak a területen, ezekről azonban eddig nem sokat lehetett hallani.

Most két új információ látott napvilágot, az Apple Campus 2 területén épülő előadóteremmel és a dolgozóknak szánt fitneszközponttal kapcsolatban. Egészen pontosan az építési költségek szivárogtak ki: az auditórium 161 millió dollárba (mintegy 40 milliárd forintba), az edzőterem pedig 74 millió dollárba (nagyjából 18 milliárd forintba) fog kerülni az Apple-nek.

Az auditórium bejárata az Apple Campus 2-n. | Kép forrása: Cult of Mac.
Az auditórium bejárata az Apple Campus 2-n. | Kép forrása: Cult of Mac.

A több mint 11 ezer négyzetméteres előadó- és kiállítóterem egyébként nagyrészt a föld alatt helyezkedik majd el – nem messze a nagy kör alakú épülettől –, és két nagyobb részre osztható. Egyrészt lesz egy színházterem-szerű helyiség 1000 ülőhellyel, színpaddal. Ez jelentős előrelépés az Apple mostani saját előadóterméhez, a Town Hallhoz képest, mely 300 férőhellyel rendelkezik. Másrészt egy kör alakú termet is építenek, ami az olyan eseményeknél jöhet majd jól, mint például a szeptemberi iPhone 6 és Apple Watch-bemutató, ahol a bemutatókészülékeknek egy egész épületet kellett felhúznia az Apple-nek. Emellett az új létesítményben helyet kap például egy konyha is, ahol a meghívott vendégekre főzhetnek az Apple szakácsai.

Az előadókomplexum keresztmetszete. | Kép forrása: Obama Pacman.
Az előadókomplexum keresztmetszete. | Kép forrása: Obama Pacman.

A 40 milliárd forintos összeg elsőre elég durvának hangozhat, de ha belegondolunk, hogy az Apple mennyire szeret figyelni a részletekre, és mennyire pontosan kidolgozza a termékbemutatókat, akkor talán érthető, hogy szeretnék a lehető legjobb helyszínt biztosítani ezeknek az eseményeknek. Azzal, hogy teljesen saját bemutatótermet építenek, gyakorlatilag maximálisan kontrollálni tudják a körülményeket. Igazából az is lehet, hogy a költségek nagy részét a széksorok alá beépítésre kerülő, hatalmas valóságtorzító mezőt generáló gép teszi ki.

Az auditórium felülnézeti rajza. | Kép forrása: Obama Pacman.
Az auditórium felülnézeti rajza. | Kép forrása: Obama Pacman.

A 18 milliárdos edzőteremre is kíváncsiak lennénk, de ha belegondolunk, hogy az Apple Campus 2-ben 12 ezer Apple-alkalmazott fog dolgozni, akkor nem meglepő, hogy az edzőterem is elképesztő méretű lesz: közel 9300 négyzetméter öltözőstül-zuhanyzóstul-mosodástul. A cég tervei szerint a terem megépítése még vonzóbbá tenné az Apple-t mint munkahelyet, főleg az egészségtudatos alkalmazottak körében.

Az Apple Campus 2 teljes építési költségét jelenleg nagyjából 5 milliárd dollárra, vagyis több mint 1200 milliárd forintra becsülik. A terveket még Steve Jobs mutatta be 2011-ben a cupertinói városi tanácsnak, az építkezés vége és a beköltözés Tim Cook szerint 2016-ban várható.

Forrás: AppleInsider. Borítókép: The Superslice.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!