imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

17 Pokémon GO tipp


Alig több mint egy hete jelent meg a Pokémon GO, és valószínűleg nincs olyan olvasónk, aki még ne hallott volna róla: ezzel a játékkal van tele nem csak tech- de az általános sajtó is az elmúlt napokban. Mivel a látogatottsági adatok alapján nálunk is kiemelkedően népszerű az a néhány cikk amit írtunk róla, úgy gondoltuk, összegyűjtünk pár tippet az olvasóinknak.

Emlékszem, amikor először jött át Noi, hogy nem láttunk-e errefelé egy Jigglypuffot, eléggé furcsán néztünk, aztán lesajnálóan legyintettünk, hogy mekkora hülyeség már ez. Aztán amikor írtam az első ezzel kapcsolatos tippünket, letöltöttem a képernyőmentések miatt, ha már letöltöttem, elindítottam, és azóta – ha hinni lehet az iOS statisztikáinak – több mint 20 óra nettó játékidőt toltam bele.

Persze az elején fogalmam sem volt arról, hogy eszik-e vagy isszák a játékot, meg hogy mi ez az egész, ráadásul sosem pokémonoztam, úgyhogy a legalapvetőbb dolgokkal sem voltam tisztában. Éppen ezért elkezdtem bújni a neten a különböző tippeket és trükköket. A legnagyobb segítség az iMore-os Serenity Caldwell számtalan cikke volt, a most következő tippeknek a nagy része is eredetileg tőle származik.

 

0. Hogyan töltsd le Magyarországon a játékot iPhone-ra?

Hivatalosan eddig csak nyolc országban érhető el a Pokémon GO (az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában), de ez nem azt jelenti, hogy itthon le kéne mondanunk róla: egy kis trükközéssel te is telepítheted az iPhone-odra. Erről részletesen itt írtunk.

UPDATE: Magyarországon is hivatalosan megjelent a játék, nincs szükség trükközésre!

 

1. Hogyan lehet egyből Pikachud?

Az első indításnál – mint megtudtam, a hagyományoknak megfelelően – három pokémon közül választhatunk: Charmander, Bulbosaur és Squirtle. Egy apró trükkel azonban lehetőségünk van egyből a pokémonok leghíresebbikével, Pikachuval kezdenünk! Ehhez annyit kell tennünk, hogy „elmenekülünk” az első három lehetőség elől, vagyis odébb sétálunk, majd ezt megismételjük még párszor. (Elméletileg négyszer.) Ezután már Pikachut is kiválaszthatjuk.

Pikachu

 

2. Keresd azokat a helyeket, ahol sok PokéStop van

Ahogy a legtöbb tippet, ezt sem erősítették meg a fejlesztők, de elvileg a PokéStopok közelében sokkal nagyobb valószínűséggel tűnnek fel pokémonok. Ezt már én is észrevettem, amikor egyik reggel az eső miatt busszal jöttem munkába, majd 15 percig álldogáltam az irodától nem messze lévő kereszteződésben, mert folyamatosan dobálta a játék a begyűjthető pokémonokat. Alapesetben gyalog járok egy elég elhagyatott útvonalon, soha nem is szoktam találni semmit, csak a kósza PokéStopok közelében. A legjobb helyek a parkok, ahol van víz is, és sok PokéStop is van – különböző típusú környezetekben (fás, mező, víz, stb.) különböző pokémonok a gyakoribbak.

UPDATE: Egy frissítésnek köszönhetően már a gymek közelében is szeretnek tanyázni a pokémonok.

 

3. Vadásszatok csapatokban!

Elsőre hülyén hangzik, de amikor olvastam ezt a tippet, akkor jöttem rá, hogy mi már magunktól is így csináltuk korábban. A lényeg, hogy ha a „radaron” látható konkrét pokémont kerestek, akkor sokkal nagyobb területet tudtok ketten vagy többen bejárni. Mi különböző irányokba indulunk, aztán akinél elkezd csökkenni a tappancsok száma, az kiabál a többieknek. Lehet, hogy hülyének fognak nézni, de egy Dratiniért vagy Laprasért megéri, nem?

UPDATE: Radar ugyan már nincs, de azért a csapatos vadászat továbbra is jó móka. Főleg, ha Dittóra vadásztok.

 

4. Csak óvatosan!

Azt ugye mondani sem kell, hogy kocsiban vezetés közben még véletlenül sem Pokémon GO-zunk. A zebrán körülnézünk amikor a városban mászkálunk, nem törjük ki a bokánkat, nem esünk bele a szökőkútba. Nálunk szerencsére még nem elterjedt ez a rablási forma, de érdemes elgondolkozni azon, hogy éjszaka egyedül menjünk egy elhagyatott helyre egy PokéStophoz, amire valaki egy Lure-t rakott.

 

5. Használd a radart

A radar mutatja meg, hogy mik azok a helyek, amik elérhető távolságban vannak: PokéStopok, Gymek és pokémonok. Ez azt is jelenti, hogy ha nulla „lábnyom” távolságra van egy pokémon, akkor nem feltétlenül kell bemászni a lezárt katonai telepre ahhoz hogy elkapd, elég egy kicsit várni, és meg fog jelenni, hogy aztán bezárhasd egy Poké Ballba.

UPDATE: A radar funkció megszűnt, így sajnos már csak vakon tudunk pokémonok után kajtatni.

 

6. Mik azok a kavargó levelek?

Ez sem megerősített információ, és nem vagyok benne biztos, hogy nekem sikerült-e reprodukálni, de egy próbát megér. Biztosan mindenki észrevette már a kavargó leveleket a térképen, és azt is, hogy néha olyan pokémonba fut bele, amit nem volt a közeli lények között. Nos, a kettő között elvileg van összefüggés, a kavargó levelek azt jelzik, hogy ha eleget várunk, akkor ott feltűnik valami – ez azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy valami ritkaságot találunk.

Pokémon GO

UPDATE: A kavargó leveleket egy frissítésben kivették.

7. Kapcsold ki az AR-módot!

Oké, nagyon vicces helyzetekben lehet lefotózni a pokémonokat, de sokkal nehezebb úgy elkapni őket, ha AR-módban játszol. Ha ezt kikapcsolod, nem kell a telefonoddal is céloznod, elég a megfelelő mozdulattal a fejükre ejteni a Poké Ballt – arról nem is beszélve, hogy egy kicsit az akkumulátorral is spórolsz. Én csak akkor kapcsolom be, ha olyan a háttér, hogy mindenképp akarok lőni egy képet a leendő zsákmányomról.

 

8. Milyen bónuszokat lehet szerezni a Poké Ballokkal?

Alapesetben ugye az a cél, hogy akkor találjuk el a megszerezni kívánt pokémont, amikor a mozgó kör a legkisebb. Biztos neked is feltűnt már, hogy a pokémonért járó 100 XP mellett néha további bónuszokat is kapsz – de mik ezek, és hogyan lehet tudatosan gyűjtögetni őket? Négyféle bónusz van:

Curveball (10 XP): Ezt elvileg akkor kapjuk meg, ha bepörgetjük a Poké Ballt, és úgy találjuk el a célpontot. Ez így is van, de nem kell feltétlenül felpörgetni a labdát, ha egy picit megcsavarjuk, már akkor is megadja a játék a bónuszt. Ezt a legegyszerűbb megszerezni, egy kis gyakorlással igazából minden egyes alkalommal összejöhet.

Nice (10 XP): Akkor kapjuk, ha a Poké Ball találatának pillanatában a legnagyobb állapotában van a mozgó kör. Szintén elég gyakori, mivel általában a legkisebb körre ütemezzük a dobást, csak lemaradunk róla.

Great (50 XP): Ezt akkor kapjuk, ha a kör egészen pontosan félúton van a legnagyobb és legkisebb állapota között Poké Ball találatának pillanatában.

Excellent (100 XP): Az előzőekből könnyű kitalálni: akkor lesz tökéletes a dobás, ha pont a kör legkisebb állapotában éri a Poké Ball a pokémont. Nem könnyű nekem eddig talán kétszer sikerült összehozni, vagyis az esetek kevesebb mint 1%-ában.

 

9. Az elbénázott Poké Ballok visszaszerezhetők

Ha mellémegy egy dobás, akkor még nem feltétlenül veszett el a Poké Ball, ha elég gyorsan rákoppintasz, elvileg visszakerül a tárgyaid közé. Azért elvileg, mert nekem van hogy működik, van hogy nem. Ami annyira nem idegesítő, mert igazából Poké Ballból van a legtöbb a PokéStopoknál, esetleg a Great Balloknál érdemes odafigyelni erre.

Pokémon Go

UPDATE: Ez a trükk már nem működik.

10. Fogjatok össze, ha Lure-t használtok

Szerencsére nekünk az irodából elérhető egy PokéStop, úgyhogy gyakorlatilag egész nap pörgethetjük. Innen jött az az ötlet is, hogy ha valaki Lure-t használ, szól a többieknek, a Lure miatt összesereglő pokémonokat ugyanis mindenki begyűjtheti, így egy-egy ilyen kiegészítőből bármennyi ember profitálhat. A szabadban is elereszthetünk egyet, aztán szórakozhatunk azon, hogy odagyűlnek mellénk az emberek (az egyik közeli szobornál egyszer kb. 10 ember sereglett össze egy Lure miatt).

 

11. Ne pazarold feleslegesen a Stardustot és a Candyt

Eleinte nagyon csábító lehet, hogy nyomogassuk a power up gombot a pokémonjainkon, de érdemes spórolni a Stardusttal és a Candyvel, és akkor elkezdeni felhasználni, amikor már komolyabb, esetleg fejlesztett pokémonjaink vannak. A gyengébbeket nyugodtan adjuk át a professzornak egy-egy candyért cserébe.

 

12. Evolve esetén mindig a legnagyobb CP-jű pokémont fejleszd

Talán magától értetődő, de érdemes odafigyelni arra, hogy ha összegyűlt a megfelelő mennyiségű candy, akkor az adott típusból a legerősebb pokémonunkat fejlesszük vele, mivel ő több CP-t és HP-t fog kapni gyengébb társainál.

UPDATE: Érdemes az Appraise funkciót is használni, és a „simply amazing” pokémonokat előnyben részesíteni.

 

13. Tervezd meg azt, hogyan használod fel a Lucky Eggeket

Egy egy jókor ellőtt Lucky Eggel rengeteg XP-t lehet összeszedni, ezért érdemes rákészülni, mielőtt ellőjük őket. Az én taktikám: összegyűjtök annyi Pidgey-t meg Rattatát, egyéb gyakori pokémont, valamint a hozzájuk tartozó Candyt, hogy legalább 60-70 pokémont tudjak fejleszteni amikor beindítom a Lucky Egget. Ez alapesetben mondjuk 30 000 XP-t jelentene, így viszont 60 000-et zsebelhetünk be, és ebből a két fajta pokémonból gyakorlatilag minden sarkon találni. Ezután simán lepasszolom a Pidgeottókat és Raticate-eket a professzornak, lesz még belőlük bőven.

Pokémon GO

 

14. Nem mindegy, hogy milyen pokémonok állnak egymással szemben

Rámentél a közeli Gymre egy általad keménynek hitt pokémonnal, és a gyengébbnek tűnő ellenfél simán lenyomott? Ez azért van, mert egyes típusok sokkal erősebbek illetve gyengébbek más típusú pokémonokkal szemben. Minden pokémonnak van egy elsődleges (és akár másodlagos) típusa, ami hatékonyabb vagy gyengébb másokkal szemben, ezek az alábbiak:

Normal
Hatékony az alábbiak ellen: egyik sem
Gyenge ellenük: Fighting

Flying
Hatékony az alábbiak ellen: Grass, Fighting, Bug
Gyenge ellenük: Electric, Ice, Rock

Fire
Hatékony az alábbiak ellen: Steel, Bug, Ice, Grass
Gyenge ellenük: Rock, Water, Ground

Water
Hatékony az alábbiak ellen: Fire, Ground, Rock
Gyenge az alábbiak ellen: Electric, Grass

Grass
Hatékony az alábbiak ellen: Water, Ground Rock
Gyenge az alábbiak ellen: Fire, Ice, Poison, Flying, Bug

Electric
Hatékony az alábbiak ellen: Water, Flying
Gyenge az alábbiak ellen: Ground

Ice
Hatékony az alábbiak ellen: Grass, Ground, Flying, Dragon
Gyenge az alábbiak ellen: Fire, Fighting, Rock, Steel

Poison
Hatékony az alábbiak ellen: Grass, Fairy
Gyenge az alábbiak ellen: Ground, Psychic

Fighting
Hatékony az alábbiak ellen: Normal, Ice, Rock, Dark, Steel
Gyenge az alábbiak ellen: Flying, Psychic, Fairy

Ground
Hatékony az alábbiak ellen: Fire, Electric, Poison, Rock, Steel
Gyenge az alábbiak ellen: Water, Grass, Ice

Rock
Hatékony az alábbiak ellen: Fire, Ice, Flying, Bug
Gyenge az alábbiak ellen: Water, Grass, Fighting, Ground, Steel

Psychic
Hatékony az alábbiak ellen: Fighting, Poison
Gyenge az alábbiak ellen: Bug, Ghost, Dark

Bug
Hatékony az alábbiak ellen: Grass, Psychic, Dark
Gyenge az alábbiak ellen: Fire, Flying, Rock

Dragon
Hatékony az alábbiak ellen: Dragon
Gyenge az alábbiak ellen: Ice, Dragon, Fairy

Fairy
Hatékony az alábbiak ellen: Fighting, Dragon, Dark
Gyenge az alábbiak ellen: Poison, Steel

Ghost
Hatékony az alábbiak ellen: Psychic, Ghost
Gyenge az alábbiak ellen: Ghost, Dark

Dark
Hatékony az alábbiak ellen: Psychic, Ghost
Gyenge az alábbiak ellen: Fighting, Bug, Fairy

Értelemszerűen tehát érdemes figyelni, hogy kivel állunk szemben, és ez alapján összeválogatni a csapatunkat. Ha pedig elfoglaltunk egy Gymet és megvédenénk, érdemes különböző típusú pokémonokat belepakolni, így a támadó nem fogja egyetlen lénnyel végigverni az egész bagázst.

 

15. Tanulj meg kitérni a támadások elől

Bagoly mondja verébnek, hiszen ezt még nekem is bőven kell gyakorolnom, de érdemes elkapni az ütemet, és jobbra-balra söprésekkel kitérni a támadások elől harc közben, mert nagyon sokat számíthat. Sőt, érdemes a legeljén az első ütést így hárítani, mert bevihetünk jó néhány támadást, amíg ismét támadni tud az ellenfél.

 

16. Legyél lesipuskás a Gymek közelében

Látod, hogy éppen csépelnek valakik egy Gymet? Várd meg, amíg teljesen lezúzzák és semleges lesz: ha elég gyors vagy, simán berakhatod a saját pokémonodat még előttük. Védekezésre is lehet használni ezt a módszert: várd meg, amíg az ellenfél lenulláza a Gymet, majd gyorsan tegyél be valakit, mielőtt ő eljutna odáig – és kezdheti ismét a támadást, hehe.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!