imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

187 ezer app válhat használhatatlanná az iOS 11 megjelenésével


A teljes átállás a 64 bites rendszerre egy rakat alkalmazás végét jelentheti. Az applikációk egy komoly százaléka nem áll még készen arra a váltásra, ami a következő iOS főverziószám-frissítéssel érkezhet.

Az Apple először az iPhone 5s-ben váltott 64 bites processzor architektúrára, még 2013-ban. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a 64 bit mára gyakorlatilag alapértelmezetté vált. Éppen emiatt 2015 februárjától kezdve az App Store-ba már nem is lehet olyan új alkalmazásokat feltölteni, amik nem támogatják ezt az architektúrát, valamint 2015 júniusától fogva támogatás nélküli frissítést sem lehet kiadni.

Az Apple hagyott időt bőven az átállásra, a 32 bites appokat a mai napig támogatja az App Store. Az iOS 9-ben viszont már minden ilyen alkalmazás első megnyitásakor egy felugró üzenet figyelmeztet, hogy az adott applikáció lassíthat a rendszeren. A helyzet a mostani iOS 10.3 bétában fokozódott: itt már olyan figyelmeztetést olvashatunk, hogy a 32 bites alkalmazásokat hamarosan már nem fogja tovább támogatni az iOS.

ios-11-incompatible-apps-hero

A Sensor Tower elemzőcég ezekből a jelekből vonta le azt az elég valószínű következtetést, hogy a fordulópont az iOS 11 környékére várható. A rendszer megjelenése szerintük véget vethet a 32 bit támogatásának, onnantól kezdve pedig csak a 64 bites alkalmazások fognak futni a készülékeken. A következő iOS bemutatása egyébként már nagyon közel van, a június 5-9-ig tartó WWDC-n biztosan bemutatják majd a fejlesztőknek. Éppen emiatt reális, hogy a 10.3-mal erre a közelgő váltásra figyelmeztet az Apple.

A Sensor Tower kiszámolta azt is, hogy mennyi app válhat majd használhatatlanná a csere következtében. Eredményeik alapján minimum a jelenlegi alkalmazáspaletta 8%-a mehet a süllyesztőbe, ez körülbelül 187 ezer alkalmazást jelent. Ugyanakkor hozzáteszik azt is, hogy a valós számok még ennél is magasabbak lehetnek, mivel nekik csak azokról az appokról vannak statisztikáik, amiket még az iPhone 5s 2013 szeptemberi debütálása előtt töltöttek fel az App Store-ba, és azóta nem frissültek.

ios-11-incompatible-apps-percentage

Ha téged nem szokott figyelmeztetni az iOS, hogy 32-bites appot használsz, akkor valószínűleg meg sem fogod érezni a váltást. Egyébként sem feltétlenül nagy baj, ha a sok éve nem frissült (tehát nem karbantartott, biztonsági réseket nem foltozó) alkalmazások kikerülnek majd a Store-ból.

Forrás: AppleInsider

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!