imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

2 160 riasztással zárult az Apple szívügyi tanulmánya


Az adatok alapján egyre jobban bízhatunk az Apple Watch adataiban. A Stanford Egyetemmel közösen végzett kutatás pedig úttörést jelenthet a tech és a tudomány kooperációjában.

Még 2017-ben indította az USA-ban az Apple a Stanford egyetemmel közös kutatását, amiben arra próbáltak rájönni, hogy az Apple Watch képes-e kimutatni a pitvarfibrillációt, az orvostudomány számára eddig kevésbé ismert és kutatott rendellenességet, ami növeli a sztrók kockázatát. Ha érdekelnek a kutatás részletei, korábbi cikkünkben már írtunk róla.

Azt eddig is tudtuk, hogy a programba több mint 400 ezren jelentkeztek, és ezzel messze az eddigi legnagyobb egészségügyi tech kutatás lett. A napokban a Stanford Medicine az eredményeket is közölte, valamint az Apple egészségügyi részlegének vezetői is megszóltaltak.

Apple Watch

Az esetek nagyjából 0,5%-ában, összesen 2 160 résztvevőnek jelzett az Apple Watch-a pitvarfibrillációt. A 40 évek alattiak esetében az arány 0,16%, míg a 65 éven felettieknél 3% volt, így elsőre értelmezhetőnek tűnnek az adatok.

Fontos ugyanis a megbízhatóság pontossága: nem elég, hogy jó lenne minden esetet diagnosztizálni, de a hamis pozitív jelzések is veszélyesek lehetnek pszichésen. Az Apple ezért azt a módszertant használta, hogy az ötödik pitvarfibrillációs gyanús eredmény után értesítette a felhasználót. Ők ilyen esetben kétféle további segítséget kaptak: egy telefonos orvosi konzultációt, illetve egy EKG mérőt, hogy pontosabb kórképet kapjanak.

A kutatás sikere valójában túlmutat a célzott probléma területén. Az Apple képes volt hatalmas tömegeket megmozgatni, és tech vállalatként segíteni az orvostudomány fejlődését olyan méretben, ahogy az magától nem lenne képes. Komolyabb egészségügyi kutatások is csak párezres mintát tudnak felmutatni. Jó lenne, ha minél több ilyen koprodukció valósulhatna meg más tech vállalatok esetében is.

Az Apple egyébként már dolgozik a kutatás folytatásán: a Johnson & Johnsonnal karöltve azon dolgoznak, hogy a közös megoldásaik kombinálásaival (pl. újabban az Apple Watch-ba épített EKG segítségével) minél gyorsabban ki tudják mutatni a pitvarfibrillációt, ami világszerte akár 33 millió embernek segíthetne.

A végére pedig egy kis termékajánló Apple egészségügyi vezető módra, avagy Dr. Sumbul Desai, a részleg alelnökének véleménye Cupertino okosórájáról:

Az Apple Watch az eddigi legszemélyesebb eszköz. Mivel mindig veled van, egy elképesztő lehetőséget nyújt, majdhogynem arra kötelez, hogy törődj az egészségeddel és egészségesebb életet élj. Orvosként és emberként is mindig proaktív akarok lenni az egészség kapcsán, nem pedig reaktív a gondozásban.

Nehéz ezzel vitatkozni. Már csak azt várjuk, hogy a legjobb egészségügyi funkciók világszerte, így itthon is elérhetőek legyenek.

Forrás: Apple.com és Men’s Health

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!