imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

20 év után visszatért Macre a CorelDRAW


Ráadásul az első hírek szerint felkészülten: dark mode-dal és Touch Bar támogatással. Új Adobe alternatíva?

Emlékszel még a CorelDRAW-ra? Olvasóink közül minden bizonnyal sokan nem, de akik igen, azok legtöbbjét most nagyjából így képzelem el:

Tavaly nyáron kellett gyorsan készítenünk névjegykártyát (értsd egy óránk se volt rá), és ezért elrohantunk a legközelebbi helyre, ahol nyomtatnak. Ott pedig láttam, hogy ősöreg vasakon még ment a Corel, és azt használták. Kérdeztem is a kollégámat: ilyen még van?

Miazhogy, és újra támad! A CorelDRAW Graphic Suite 2019 for Mac csomag Maces megjelenését tegnap szúrtuk ki egy Facebook csoportban, és csekkoltuk is az App Store-ban. Elsőre pozitív, hogy az új funkciókat is ki lehet használni: macOS Mojave alatt működik dark mode-ban, és Touch Bar támogatást is kapott.

Az mindenképp jó jel, hogy visszatértek, mert több szereplő kellene a piacra. Ha most céges szinten akarsz képmanipulálással, videóvágással vagy hasonló kreatív feladatokkal foglalkozni, akkor az Adobe előfizetés szinte az egyetlen választás. Ami a gyakorlatilag egyeduralkodó szerepével kezd vállalhatatlanul drága lenni. A Creative Cloud csomag évente ezer euróba kerül (mi akciósan havi 70 euró nettót fizetünk), ami már az a szint, amit a multik is kétszer meggondolnak.

Persze vannak ingyenes alternatívák (pl. képre a GIMP vagy videóra a Davinci Resolve), és fejlődnek olyan termékek is, mint az Affinity, de több kéne ahhoz, hogy valódi verseny alakuljon ki, ami lejjebb vihetné az árakat.

Ezért is örülhetünk az olyan visszatérőnek, mint a CorelDRAW. Ami egyébként szintén nem olcsó a hazai pénztárcának, de a vállalható kategriába esik: a teljes verzió ára 699 euró (áfával), vagy évente 239,40 euróért (szintén áfával) elő is fizethetünk (USA árakkal ez $499 és $198…). A csomagban az alábbi szoftvereket találhatjuk:

  • CorelDRAW® 2019 – vektoros illusztrációk és oldalkialakítás
  • Corel PHOTO-PAINT® 2019 – képszerkesztés
  • Corel Font Manager™ 2019 – betűkészlet-feltáró és kezelő eszköz
  • PowerTRACE™ 2019 – Bitmap-to-vector tracing (a CorelDRAW 2019 része)
  • Connect Content – Content finder (a CorelDRAW 2019 része)
  • CorelDRAW.app™ – online graphic design a böngészőben
  • AfterShot™ 3 HDR* – RAW képszerkesztő
  • BenVISTA PhotoZoom Pro 4* – Plug-in a digitális képek nagyítására

Egyelőre elég friss és kevés véleményt olvasni róla, így mindenképpen ki fogjuk próbálni mi is a 15 napos ingyenes verziót. Ha te is tesztelnéd vagy próbáltad már, mindenképp írj nekünk!

Adobe előfizetők: adnátok egy esélyt a CorelDRAW-nak 2019-ben?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!