imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

20 éves az iMac!


20 ével ezelőtt ilyenkor, 1998-ban mutatták be az első iMac-et, az Apple all-in-one számítógépét. A G3-as modell színpompás, áttetsző háza és a gép barátságos kinézete közelebb hozta az embereket a számítógépekhez.

Kisiskolás koromban mindig kíváncsian figyeltem a számítástechnika terem hátuljában árválkodó kék színű monitort. Akkor még nem tudtam, hogy mi is az pontosan, csak az tűnt fel, hogy kakukktojás a többi, többnyire vaj színű számítógép között. Egy első generációs iMac volt az, Bondi színben, az hogy pontosan hogyan is került egy általános iskola géptermének hátsó asztalára, máig tisztázatlan.

Pedig akkoriban igencsak ritkaság számban mentek az Apple-számítógépek hazánkban, mégha 2004-ben már nem is számított nagy újdonságnak egy G3-as iMac. Legtöbbünk az iPhone kapcsán csöppent ebbe a világba, aztán jött az iPad és adta magát, hogy PC-ről Macre váltsanak a vállalkozó szellemű felhasználók. Persze a klasszikus ezüst színhasználat már egy egészen más korszaka az Apple-nek.

A számítógépünk hátulról is jobban néz ki, mint a többieké szemből. Olyan, mintha egy másik bolygóról érkezett volna. Egy jó bolygóról. Egy bolygóról, ahol jobb dizájnerek vannak.

De nem voltak mindig ennyire egysíkúak az Apple gépei sem, az iMac G3-at például sokszor hasonlították a gumicukorhoz, hiszen az eredeti kék szín és a forma nagyon izgalmas, akkor még soha nem látott formavilágot hozott a számítógépek piacára. Ma már valószínűleg Jony Ive is csak mosolyog ezen, manapság egy ilyen számítógépet senki sem vásárolna meg, akkoriban viszont tudatosan tervezték kirívóra és áttetszőre.

Steve Jobsszal reklámozza a Szilícium-völgyet az amerikai kormány

Steve Jobs 1997-es visszatérése után kipucolta a termékpalettát és mindössze 4 terméket hagyott meg az akkori kaotikus felhozatalból. Nemcsak pénzügyileg, hanem szervezetileg is helyrerázta az Apple-t: a mérnökök helyett a dizájnerek lettek az új rocksztárok a vállalatnál, minden termék fejlesztése az ő műhelyükből kezdődik a mai napig. Nem véletlen, hiszen Jony Ive feladata az volt, hogy az iMac G3 közelebb hozza az embereket a számítógépekhez.

Hogyan? Barátságosra és vidámra tervezték őket, az első modell után egy évvel később újabb színek mutatkoztak be. Megmaradt az áttetsző anyaghasználat és maradt a fogantyú is, amely hívogatóbbá és szerethetőbbé tette az Apple gépeit. A formaterv mellett a hardver is meglehetősen újító volt: az Apple kukázta az ADB, SCSI és GeoPort csatlakozókat, amiket kizárólag USB-vel helyettesített.

Az iMac G3 egyedi formájú alaplapja. Az eredetileg 4 GB-os merevlemez jókora helyet foglalt el a házban.

Ezen kívül eltűnt a floppymeghajtó és bekerült a CD-ROM, új billentyűzet és új egér is dukált a G3-as iMac mellé, amik követték az áttetsző dizájnelvet. Igaz a gombszerű egérről hamar kiderült, hogy használhatatlan, óriási bukásnak bizonyult és szerintem azóta se sikerült igazán jó egeret készítenie az Apple-nek. Viszont akkor ez senkit sem érdekelt, mindenki csodájára járt az Apple színes dobozkájának.

Ez itt az iMac. Az egész áttetsző. Simán beleláthatsz, nagyon király!

– mondta Steve Jobs a színpadon.

Ekkor született meg az i betű is, amelyhez külső szakértők segítették hozzá az Apple-t. Nincs egyértelmű értelmezése, Jobs szerint 5 szóra utal a jelentése: internet, individual, instruct, inform, inspire. Ez később végigkövette a cég teljes termékvonalát, amely elsősorban az otthoni felhasználókat célozza, akik többnyire az interneten szeretnek lógni, illetve akkoriban elsődleges volt még az oktatási piac az Apple-nek.

Az elmúlt 20 évben ez a termék meglehetősen megváltozott és szerintem a mai napig az egyik legszebb és leginkább átgondolt számítógépe az Apple-nek. Tavaly új fejezetet nyitott az Apple és bemutatta az iMac Prót, ami szakít az erdeti termékvonallal. Nektek melyik volt az első iMac-etek?

Forrás: MacRumors

 

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!