imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

20 rejtett iOS 11 funkció


Szeptember 19-e óta a nagyközönség számára is elérhetővé vált az iOS 11, és mint tudjuk, máris elég sokan frissítettek rá. Épp itt az ideje tehát megnéznünk pár olyan apróságot, melyek felfedezése nem annyira egyértelmű, mégis kifejezetten hasznosak lehetnek.

1. Kiszívja a tudást a levegőbő’

Azok, akik kettő (vagy több) iOS-es készülékkel is rendelkeznek kaptak egy elég varázslatos kényelmi funkciót a telepítéshez. Az iOS 11-ben nemcsak biztonsági mentésből állíthatjuk vissza a rendszert, hanem egy meglévő készüléket közeltartva átszívhatjuk abból az információkat.

2. Weboldalak PDF-ben

Egy nagyon hasznos új megosztási menüpont is felbukkant az iOS 11-ben. Ha egy weblapot szeretnénk PDF-fé konvertálni, mostantól csak rá kell nyomnunk a megosztásra, majd a Create PDF gombra. Ezután kedvünk szerint szerkeszthetünk még rajta, majd tetszőlegesen továbboszthatjuk. Hasznos!

3. Csak akkor, ha te is akarod

Városi környezetben szinte egymást érik a különböző WiFI hálózatok. Kávézók és éttermek mellett elhaladva eddig automatikusan felmászott a készülékünk a hálózatra, ha egyszer már csatlakoztunk hozzá. Viszont elég idegesítő tud lenni, ha épp mobilnetezel a villamoson és egy Meki mellett elhaladva rácsatlakozol a gyenge WiFi-re. Mostantól a Beállításokban minden egyes hálózatnál külön megadhatjuk, hogy szeretnénk-e az automatikus csatlakozást.

4. Egykezes billentyűzet

Erről hétvégén lesz egy rövid tipp, amit most inkább nem spoilereznék le. Teasernek legyen elég annyi, hogy az iOS 11 billentyűzetét egyszerűen odapasszírozhatjuk valamelyik oldalra, hogy egykézzel könnyebb legyen a gépelés.

5. Csendet kérünk!

Megeshet, hogy egy-egy ismerősünket kicsit a kelleténél jobban elkapja a hangulat és folyamatosan üzenetekkel bombáz minket. Ilyenkor egyszerűen elmenekülhetünk az állandó pittyegés elől. Az Üzenetek appban válasszuk ki a némítani kívánt beszélgetést, és swipe-oljunk jobbról balra. A Törlés gomb mellett az iOS 11-ben egy Némítás is helyett kapott, értelemszerűen pont ezt keressük most.

6. Dark Mode (-szerű valami)

Ez talán a legközismertebb kis trükk a sötét témára éhes közönség körében. Ha a Beállítások > Általános > Kisegítő lehetőségek > Kijelzőbeállítások > Színinvertálás > Intelligens invertálás menüpontokra kattintunk, akkor egy a remélt Dark Mode-hoz egész hasonló felületet kapunk, amely a képek és médiatartalmak mellőzésével invertálja a színeket.

7. Csak a lényeg

Tárhelyből sosem elég, így kifejezetten jól jöhet az új rendszer egyik kis optimalizációs trükkje. A Beállítások > Általános > iPhone tárhly menüpontja alatt az Nem használt alkalmazások eltávolítása választva kilőhetjük a felhőbe azokat az appokat, amiket csak ritkán nyitunk meg, ezzel is értékes megabájtokat spórolva.

8. Effektek

A kameraalkalmazásban eddig is voltak elég jó kis effektek, mostantól ezeket még könnyebb lesz váltogatni. Ha a jobb felső sarokban rányomunk a három egymásba érő kis kört ábrázoló gombra, akkor egy görgethető menü ugrik fel az elsütő gomb feletti sávban, tele jobbnál-jobb effektekkel. Nem nagy kunszt, de kétségtelenül intuitívabb megoldás mint ami eddig volt.

9. Live Photos, live photos everywhere

Mostantól FaceTime videóhívás közben is elsüthetünk egy – mérsékelt népszerűségnek örvendő – Live fotót a bal alsó sarokban található kis gombra nyomva. A funkcióhoz mindkét készüléken be kell legyen kapcsolva a Live fotó lehetőség.

10. Képernyőfelvétel

Bár az átlagos felhasználók valószínűleg nem túl gyakran szorulnak a képernyőjük rögzítésére, jó tudni, hogy mostantól nemcsak fotókat, hanem videókat is készíthetünk a megjelenítőnk tartalmáról. Ehhez a Vezérlőközpont beállításainál tegyük be a lehetőséget a listába, amit innentől kezdve a onnan bármikor elérhetünk.

11. Screenshot like a Pro

Ha már szóba jött a képernyőfotó: a Bekapcsoló és Home gomb egyszerre lenyomásával egy újfajta felületen jelennek majd meg a képernyőképeink. Ennek egyik járulékos előnye, hogy azon melegében belekezdhetünk a szerkesztésükbe, elég csak megérinteni a bal alsó sarokban felbukkanő előnézeti képet.

12. Gépelve is ért a szóból

Néha elég kellemetlen tud lenni, ha nyilvánosan elkezdünk parancsokat osztogatni a telefonunknak. Siri szerencsére mostantól írásban is ért a szóból, nem kell feltétlen hülyét csinálni magunkból mások előtt.

13. Ki kérdezi?

Elég sok alkalmazás kérhet hozzáférést a GPS adatainkhoz, jobb vele tisztában lenni, hogy mikor, melyiknek van rá szüksége. Mostantól a kékre váltó menüsávban olvasható felirat egyben azt is feltünteti, mi figyeli a lépéseinket.

14. QR-kód olvasó

Az egyik legszuperebb apróság. Bár relatíve ritkán szorulunk rá, hogy QR-kódot kelljen beolvasnunk, időről-időre azért belefuthatunk. Csak ezekre a helyzetekre fenntartani egy külön appot nem volt a legkényelmesebb megoldás, de mostantól szerencsére nem is kell. Az iOS 11 kameráj applikációjával ha egy QR-kódra nézünk, kis értesítést kapunk a lehetséges műveletekről. Például, felcsatlakozhatunk egy WiFi hálózatra és hasonlók.

15. Beépített dokumentumszkenner

A Jegyzetek alkalmazás is tanult pár új trükköt az iOS 11-ben. Például, ha a lenti menüsor bekarikázott “+” gombjára nyomunk, majd a Dokumentumok szkennelése lehetőséget választjuk, egyszerűen és kényelmesen szkennelhetünk be nyomtatott dokumentumokat. Nem a legnagyobb tudású megoldás, viszont mindig kéznél van.

16. Táblázatok

A Jegyzetek alkalmazásnál maradva mutatunk egy másik szuper újdonságot is. A menüsoron felbukkanó rácsos ikonra nyomva könnyedén beilleszthetünk táblázatokat a jegyzeteink közé, átláthatóbbá varázsolva ezzel az adott jegyzetet.

17. Automatikus kitöltés

Szintén egy jó kis kényelmi funkció. Az iCloud Keychainben tárolt jelszavainkat még könnyedebben illeszthetjük be a szövegmezőkbe – ha a billentyűzet felső sorában megjelenik egy kulcs ikon, elég csak arra kattintani az automatikus kitöltéshez.

18. Varázspálca

Az iPad Prókhoz megvásárolható stylus eleve nagyon hasznos lehet, főleg hogy most még több mindenre használható. Például, elég csak rákoppintanunk vele a táblagép lezárt kijelzőjére, hogy elkezdhessünk jegyzetelni.

19. AirPods: vedd kézbe az irányítást!

Idáig az Apple kis fülesére kettőt koppintva csak a Siri-t tudtuk előhívni. Az iOS 11-ben viszont új beállítási lehetőségekkel bővült az AirPods, például a virtuális személyi asszisztens helyett léptethetünk számot vagy megállíthatjuk a muzsikát. Magic.

20. Sokarcú okosóra

Ami a telefonokon és a gépeken a háttér, az az Apple Watch-on a Watch Face. Ezek segítségével nagyon gyorsan feldobhatjuk az okosóra kinézetét, ha esetleg épp kezdenénk ráunni. Az iOS 11-ben megjelent egy új, Create Watch Face megosztási lehetőség a fényképeknél, amely pontosan azt tudja amit a neve takar: új Watch Face-eket hozhatunk létre vele.

Ha esetleg keveselnétek a fentieket, ebből a videóból még szemezgethettek bőven:

Forrás: Tom’s Guide és CNet

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!