imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

200 millió dollárt fektet a Gorilla Glass gyártójába az Apple


A cupertinó vállalat bejelentette, hogy 200 millió dollárral támogatja a Corning működését az amerikai cégek számára elkülönített 1 milliárd dolláros keretből. Ezzel az okostelefonokba szerelt magas minőségű üvegeket előállító cég lesz az első, akit nagyobb mértékben befolyásolhat Donald Trump politikája és az Apple hazai gyártásra vonatkozó ígéretei.

Tavaly sokat foglalkoztunk az újdonsült amerikai elnök, Donald Trump hivatalba lépésének hatásaival. Kampányában korábban kemény kijelentéseket tett a tech cégekre nézve, különösen a világ legértékesebb vállalatát, az Apple-t a reflektorfénybe állítva. Sokan aggódó jóslatokat tettek arról, hogy pontosan mi is fog történni a cupertinói vállalattal, ha az Egyesült Államok 45. elnöke végigviszi akaratát. Egyelőre mindkét fél nyugodtnak látszik: az iPhone-oknak még mindig a Kínában található Foxconn gyár a kizárólagos összeszerelő üzeme, és a készpénz tartalék sincs veszélyben.

Az ügy folytatásaként Tim Cook május elején bejelentette, hogy a cég vagyonából 1 milliárd dollárt különítenek el a hazai gyártás támogatására. Ezt az összeget az Apple beszállító/fejlesztői közt kívánják szétosztani: ezzel ösztönöznék a hazai munkaerő gyarapítását és az amerikai foglalkoztatottság növelését a cupertinóiak háza táján. Persze nem csupa jófejségből teszik ezt, az Apple nem szeretné még jobban maga ellen fordítani a jelenlegi kormányzatot. Az adótörvények piszkálásával óriásit is bukhatnak. Valószínűleg a jelen helyzet okozott Tim Cooknak pár álmatlan éjszakát, amitől kicsit bőkezűbbé is vált mostanában.

A Corning nagyszerű példája az olyan beszállítóknak, akik az Apple innovációit folytatják, mint a cég hosszútávú ellátói. Ez a partnerség 10 évvel ezelőtt kezdődött a legelső iPhone-nal, és ma minden vásárló, aki vesz egy iPhone-t vagy iPadet bárhol a világon, olyan üveget tapogat, amit Amerikában fejlesztettek. Rendkívül büszkék vagyunk az évek során folytatott együttműködésre és a Corningba való további befektetésekre, akik az innovatív gyártási gyakorlatok gazdag hagyományát őrzik.

A sajtóközlemény folytatásaként az Apple hozzátette, hogy elkötelezettek az Egyesült Államokbeli székhellyel rendelkező cégek támogatásáért, az innovatív termelés illetve a magasabban képzett munkaerő létrehozásáért. Álláspontjuk szerint ez segíthet megalapozni a technológia által vezérelt gyártás új korszakot az Egyesült Államokban. Az Apple és a Corning 10 éves együttműködése eddig 1000 fő, magasan képzett munkaerő foglakoztatását tette lehetővé, kutatás-fejlesztés, gyártási és kereskedelmi pozíciókban.

Az Egyesült Államokban nagyjából 2 millió fő azoknak a száma, akik így vagy úgy, de az Apple kötelékében végzik a munkájukat. A szám kicsit soknak tűnhet, de egyáltalán nem az, ha hozzáadjuk az Apple Store-ok eladóbrigádjait, a szállítást végző futárokat, a reklámplakátokat kihelyező embereket. Illetve azt a millió is egy területet, aminek olajozottan kell működnie egy ekkor cég esetén, óriási tömegeket mozgat meg az apró részletek zugait betöltő emberek munkája és azoké az embereké is, mint a Gorilla Glasst előállító Corning munkatársai.

A Corning hosszútávú együttműködése az Apple-lel nem csak olyan nagyszerű üveget eredményezett, amely új lehetőségeket jelent a felhasználók számára, hanem közel 1000 olyan munkahelyet is létrehozott, ami lehetővé tette az USA további működését és növekedését. – mondta Wendell P. Weeks, a Corning CEO-ja. – Ez a beruházás biztosítja, hogy a harrodsburgi üzemünk továbbra is az üvegtechnológia kiválóságának globális központja lehessen.

Tim Cook az alap létrehozásával kapcsolatban a CNBC-n adott interjújában elmondta, hogy ezzel olyan új munkahelyek jöhetnek létre, amelyek további újakat generálnak – ezt mi sem példázza jobban, mint maga az Apple. Gondoljunk csak arra, mekkora a kereslet az App Store létrehozása óta a szoftverfejlesztőkre, dizájnerekre és az őket foglalkoztató startup cégek kommunikációs, pénzügyi és saleses munkatársaira. Ezek a tényezők pedig nem csak az amerikai gazdaság gyarapodásához járultak hozzá, hanem számos más országéhoz is, többek közt Magyarországon is remek cégek érintettek ebben.

Ha Tim Cook és Donald Trump nem is lesznek innentől puszipajtások, a döntés előremutató. Mondhatni megint jó befektetést csinált az Apple, amit továbbiak követhetnek és ami elősegítheti a számítástechnikai kütyük fejlődését egyéb területeken is. Egyelőre nem tudni, hogy az alapból mely cégeket szeretné még támogatni az Apple, mindenesetre nem kell messzire menniük, bőven van miből válogatni a közvetlen környezetükben is.

Forrás: Apple és The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!