imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

2000 előtti jóslatok, amik mára valósággá váltak


Steve Jobsnak, Bill Gatesnek és Jeff Bezosnak is van olyan, millennium előtti jóslata, mely napjainkban már valósággá vált.

Bár több tipp épp azoktól érkezett, akik végül megvalósították az adott ötletet, az eredmény így is több, mint bámulatos, hisz sokszor több 10 év telt el a két esemény között.

Steve Jobs

1984: Jobs a számítógépek következő generációját látta maga előtt. Azokét a gépekét, amik ‘84-ben még nagyon messze álltak a mai okostelefonoktól. Ennek ellenére Jobs egy pici, magunkkal hordozható “dobozt” képzelt el, benne egy olyan “ügynökkel”, aki bármikor a rendelkezésünkre áll.

Manapság: 2007-ben az Apple a nyilvánosság elé tárta az iPhone-t, 2011-ben pedig Siri-t.

1996: “…Millió meg millió dollárnyi értékben van áru készleten, és mi a vége? Az autó, amit szeretnél, pont nincs, vagy nincs abban a színben, amelyikben kellene. Nem lenne egyszerűbb, ha lenne 1 darab autó az üzletben, amit kipróbálhatsz, meg egy számítógép, hogy kiválaszthasd a színét? Megrendeled, és egy hét múlva már meg is kaptad…”

Manapság: Bár Jobs elsősorban a fölöslegesen felhalmozott árukészlet ellen szeretett volna itt megoldást találni, az autós példa egészen remekül sikerült. 2008-ban ugyanis a Teslánál épp egy ilyen kereskedés nyílt meg. Alig néhány tesztautó a helyszínen, a többit pedig akár online is elintézheted.

Bill Gates

1999: A világ egyik leggazdagabb embere egy olyan otthoni kamerarendszert jósolt meg 20 évvel ezelőtt, amely folyamatosan figyeli a házunkat, és jelez, ha valaki illetéktelenül próbál bejutni.

Manapság: A HomeKittel működő okosotthonokkal ma már mindez elérhető. Számos erre alkalmas okoskamerát találhatunk a piacon, a mi legújabb kedvencünk például a Logitech Circle 2. Nem véletlen, hogy a világon egyre szélesebb körben terjed el, és akkor az okosotthonok további lehetőségeiről ne is beszéljünk.

1999: Gates egy másik tippje szerint a mai eszközök képes lesznek arra, hogy egyedi, a saját preferenciánknak megfelelő reklámokat mutassanak a felhasználóknak.

Manapság: A Google és a Facebook is élen jár abban, hogy az évtizedek alatt tökéletesre fejlesztett algoritmusnak, és a mesterséges intelligenciának hála tűpontos célzással jelenítsenek meg egy-egy reklámot. És ez még csak az a része, amiről tudunk. Kérdés, ennek ki mennyire örül…

Jeff Bezos

1999: 20 évvel ezelőtt még nagyon messze voltunk attól, hogy a hétköznapi termékeket, mint az egyes élelmiszerek, a tisztítószerek, vagy akár a WC-papír, az interneten keresztül rendeljük házhoz.

Manapság: 2014-ben elindult az Amazon Prime Pantry, ami kifejezetten kedvező árú háztartási termékeket kínált, a tusfürdőtől egészen a reggeli gabonapehelyig. Amerika-szerte természetesen ma már bevett szokás, hogy innen rendelnek az emberek termékeket.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az Amazon elsőként lépett volna, sőt! Itthon a GRoby volt az úttörő a piacon, akik már 2000-ben, azaz a jóslat után egy évvel is vittek házhoz online bevásárlásokat. A nagyok csak később csatlakoztak: pár éve házhoz jár a Tesco, és mostanában a SPARTÓL HÁZIG kampánnyal is telerakták az óriásplakátokat.

Bár így utólag mindegyik könnyű tippnek tűnhetett, érdemes elgondolkodni azon, hogy az adott technológia mennyire járt gyerekcipőben, mikor ők ezeket az előrejelzéseket tették.

Forrás: businnesinsider

Te mit jósolsz 2040-re? Szerinted melyik mai technológia lesz 20 év múlva még mindig meghatározó?

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!