imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

2014 legjobb alkalmazásai az App Store-ban


Lassan közeleg az év vége, ilyenkor mindenki toplistákat és visszatekintéseket készít (kicsit később mi is tervezünk ilyet). Az Apple most kihirdette 2014 legjobb alkalmazásait az App Store-ban különböző kategóriák szerint, illetve természetesen a filmek és a zenék között is díjaztak műveket.

iPhone

Az év alkalmazása: Replay Video Editor
Bizony, ismerős lehet ez az alkalmazás: ezt láthattuk a legutóbbi iPad-bemutatón, amint néhány az angolt erős akcentussal beszélő srác demózta a színpadon, ráadásul az autocorrect kijavította a „Utah Roadtrip” szöveget „It’s Road Trip”-re, ami akkor nagy derültséget keltett a köreinkben. Aztán az Apple a netre kirakott változatban – mintegy történelemhamisításként – javította a hibát. Lehet, hogy erről egyszer írunk is majd egy cikket. Ja, hogy milyen az alkalmazás? Igazából egy nagyon egyszerű videoszerkesztőről van szó, amibe bedobálunk klipeket, majd különböző témákat választhatunk, a többit meg elvégzi az app. Ha nem értesz a videovágáshoz, de szép családi videókat akarsz összedobni, hasznos lehet!

Replay Video Editor

 

Az év játéka: Threes!
Addiktív puzzle-játék számokkal és aranyos grafikával. A díj nem meglepő, hiszen ez az alkalmazás már nyert nyáron az Apple Design Awardson. Egyébként én nem próbáltam, de most lehet, hogy adok neki egy esélyt.

Threes

 

Ezüstérmes alkalmazás: Peak – Brain Training
Az egyik agytornász app, amit én is napi szinten használok (használtam). Anna is írt már róla egy rövid bemutatót korábban. A többi hasonló alkalmazás mintájára az agyunk különböző területeit célozza meg speciális feladatokkal. A készítők ígérete alapján ezzel gyorsíthatjuk például a problémamegoldó képességünket, egyéb mentális tulajdonságainkat.

Ezüstérmes játék: Leo’s Fortune
Na ez az, amit mindig is ki akartam próbálni, aztán sosem jutottam el odáig. Ez a játék is nyert az Apple Design Awardson. A lényeg: találd meg az aranyadat ellopó ravasz és titokzatos tolvajt egy hatalmas kaland során. Ez a bonyolult és részletes játék a játékkonzolok legjobb tulajdonságait hozza el a mobil világba. Egyszerű és kreatív kezelőszervekkel mozoghatunk a gyönyörűen megrajzolt fantáziavilágban a mohás erdőn át a kalózvárosba.

 

iPad

Az év alkalmazása: Pixelmator
Nem meglepő, hogy a szintén az iPad-bemutatón debütáló Pixelmator lett az év iPades alkalmazása. Én is írtam róla tesztet, és nekem is nagyon bejött, kérdés nélkül az abszolút legjobb grafikai alkalmazás iOS-re. A 4,49 eurós ár minden centjét megéri – ha szükséged van rá.

Pixelmator for iPad

 

Az év játéka: Monument Valley
A legendás Monument Valley, ami gyakorlatilag minden létező díjat megnyert és bezsebelt. Vezesd végig a néma hercegnőt egy egészen egyedi fantáziavilágon az M.C. Escher munkássága által ihletett építményeken. A grafikai megjelenítés nem hagy kívánnivalót maga után, a tipográfia és a rajzok gyönyörűek, a Brian Eno által ihletett zene pedig tökéletesen illeszkedik a hangulatba. Nem egy tipikus puzzle-játék, annyi szent. Mostanában jött ki hozzá egy fizetős frissítés, ami nagy port kavart az interneten. Lehet, hogy ezt a történetet is megírjuk egyszer.

Monument Valley

 

Ezüstérmes alkalmazás: Kitchen Stories
Na, ezen meglepődtem. Igaz, hogy szép az alkalmazás, jó a kezelőfelület, de azért főzős appokkal Dunát lehetne rekeszteni, és a Kitchen Stories sem visz bele semmi egyediséget a dologba. Viszont most támogathatjuk a (RED)-alapítványt egy különleges karácsonyi receptcsomag letöltésével.

Ezüstérmes játék: Hearthstone: Heroes of Warcraft
Na, ezt egyáltalán nem ismerem, valami virtuális kártyás szerepjátéknak tűnik a dolog. Szégyen, nem szégyen a Warcraft-világot sem ismerem túlzottan, szóval nem is nagyon tudok többet írni róla.

 

Mac

Az év alkalmazása: Notability
A Notability egy jegyzetelő-app. Kombinálja a gépelést, a kézírást, a szöveges feljegyzéseket, képeket és videókat, szóval gyakorlatilag bármit elraktározhatunk későbbi előásásra. Természetesen támogatja az iCloud-ot is, így a jegyzeteinkhez hozzáférhetünk a Macen kívül iPhone-on és iPaden is.

Notability

 

Az év játéka: Tomb Raider
Mintha még nem húztak volna le elég bőrt az egyébként tényleg klasszikus játékról. Nagyon durva, ha belegondolok, hogy majdnem 20 éve játszottam az első résszel, és most meg az év játéka a Mac App Store-ban.

Tomb Raider

 

Ezüstérmes alkalmazás: Affinity Designer
Egyszerű, de hatékony vektorgrafikus alkalmazás Macre. Jól jöhet weboldalak, ikonok, kezelőfelületek tervezéséhez. Nem ismerem egyébként közelebbről, és nem tűnik olcsónak, most akciós áron 36 euró, a Pixelmator pedig rendelkezik hasonló vektoros képességekkel, és ennél 10 euróval olcsóbb. Igen, ez utóbbihoz húz a szívem.

Ezüstérmes játék: Transistor
A Transistor egy, a Bastion alkotói által fejlesztett akció-RPG. Egyszerre van szükségünk stratégiai képességekre és gyors reflexekre. A grafika nem nagyon durva, viszont nagyon hangulatosan van megrajzolva a játék.

 

Zene

Legjobb előadó: Beyonce
Legjobb album: Taylor Swift – 1989
Legjobb dal: Iggy Azalea feat. Charli XCX – Fancy
Legjobb új előadó: Sam Smith – In the Lonely Hour

 

Film

A legjobb blockbuster: A galaxis őrzői (magyar szinkronnal)
A legjobb családi film: A Lego-kaland (magyar szinkronnal)
A legjobb rendező: Rochard Linklater (Sráckor)
A legjobb felfedezett: Obvious Child

Ha megnyitjátok az iTunes-t vagy az App Store-t, akkor egyébként az összes listázott alkalmazás között tudtok böngészni, rengeteg jó és válogatott appot sorol fel még az Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!