imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Idén jönnek az első CarPlay-es Volkswagen autók


Javában dübörög az év egyik legnagyobb elektronikai kiállítása, a CES, úgyhogy folyamatosan érkeznek érdekes hírek az Apple partnereitől, illetve az Apple-kompatibilis eszközöket gyártó cégektől. A Volkswagen most azt jelentette be, hogy idén érkeznek az első CarPlay-támogatással rendelkező autói.

Még az iOS 7-tel jelentette be 2014-ben az Apple, hogy az autók műszerfalára is beköltöznének. Az első bemutatókon még rendkívül optimistán nyilatkoztak, a terv az volt, hogy 2014 első félévében érkeznek meg az első CarPlay-támogatással rendelkező autók.

Az autóipar malmai azonban lassan őrölnek ha a különböző újításokról van szó, ezért – hiába írunk már 2015-öt – gyakorlatilag továbbra sem érkeztek nagyobb volumenben az Apple megoldását támogató kocsik. Már a bejelentéskor számos autómárkát sorakoztattak fel a CarPlay-technológia mellett (köztük volt egyébként a Volkswagen is), azóta pedig még tovább bővült a lista, ami jelenleg így néz ki: Abarth, Alfa Romeo, Audi, BMW, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Ferrari, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar, Jeep, KIA, Land Rover, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, RAM, Subaru, Suzuki, Toyota, Volvo. Ezen kívül két fejegységeket gyártó cég, az Alpine és a Pioneer is bejelentette, hogy készülnek CarPlay-támogatással rendelkező termékekkel.

Volkswagen CarPlay

A fentiekből a gyakorlatban eddig nem sokat láttunk, bár elvileg egy ideje például a Ferrari már elkezdte leszállítani az első CarPlay-kompatibilis autóit. Viszont a Ferrarit közel sem nevezhetjük népautónak, ehhez picit közelebb áll a Volkswagen márka, akik tegnap az alábbi sajtóközleményt adták ki a CES alkalmából:

Idén érkezik meg a VW második generációs „moduláris infotainment platformja” (MIB II) az Egyesült Államokban. Az új rendszerrel válik elérhetővé a MirrorLink™ is, mely számos okostelefon alkalmazásaival lesz kompatibilis (többek között a Samsung, HTC, LG és Sony termékeivel). A MirrorLink™-kel egy időben két másik platform támogatását is megkezdjük: az Apple-féle CarPlay™-t és a Google Android Auto™-ját. A VW párhuzamosan Európában is elindítja a CarPlay™ és Android Auto™-támogatást.

Konkrét dátumot továbbra sem közöltek, ami miatt kicsit kétkedve fogadtam a hírt az elmúlt hónapok (évek?) történései alapján, de ne legyen igazam. A Volkswagen a fenti bejelentésen kívül egyébként bemutatott egy Golf R Touch nevű koncepciót is, ahol a kezünk középkonzol előtt történő mozgatásával vezérelhetjük az autó bizonyos funkcióit. Hogy ez mennyivel praktikusabb, mint mondjuk a kormányon lévő kezelőszervek, azt nem tudom.

Volkswagen Golf R Touch
Volkswagen Golf R Touch

Forrás: Volkswagen via The Verge. Képek: Volkswagen.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!